some i some of (the) / many i many of etc.

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć.Chciałbym się zapytać, czy to jest tak, że jeśli używamy some + rzeczownik to generalizujemy, a jeśli some of + określnik (mam na myśli determiner) to już jest coś konkretnego.

Some people aren't friendly.

Some of the people I work with aren't friendly.

więc w zdaniu ' nie ma TU wielu turystów' powinno być:
There aren't many tourists here. (zdanie z podręcznika ) czy There aren't many of the tourists here. ?

oraz

czy możemy powiedzieć i czy to znaczy to samo co: You can use either of the bathrooms

You can use either bathroom.

Either of the children is perfectly capable of looking after the baby.

Either child is perfectly (...)

imo jeśli either znaczy ' one of the other of two' oba zdania powinny być poprawne?
some/many itp. of the okreslenie - tylko o niektórych/wielu przedstawicielach określonej grupy.
some + noun - ogolnie
some + noun + okreslenie - o przedstawicielach określonej grupy, np.

Some people aren't friendly (niektórzy ludzie na świecie...)
some of the people in my group aren't friendly = some people in my group aren't friendly

zdanie z many of the tourists znaczy wieć 'tu nie ma wielu z tych turystów' (z grupy turystów, o której wcześniej mówiliśmy)

wszystkie zdania z either są poprawne
dzięki po raz x za odp.

chciałbym się jeszcze upewnić, czy na pewno dobrze kombinuje.z góry dziekuje za odpowiedz

The children have both gone to bed. Każde z dzieci, każde z dwójki dzieci poszły do swojego łóżka.?

The children have gone to bed. Śpią razem?

oboje dzieci

nie wiem, czy śpią razem, czy nie - z żadnego z podanych zdań to nie wynika.
więc nie ma różnicy w obu zdaniach z dziecmi?

czy to nie idzie w taki sposob?

My two brothers carried the piano upstairs. czyli we dwoje wnieśli te pudło na góre, razem.

Both my brothers carried the piano upstairs. 'każdy z tych dwóch braci' brat A i brat B wnieśli pianino na górę.
byc moze drugie zdanie mozna rozumiec, ze kazdy zrobil to osobno, ale niekoniecznie.
jeszcze raz powtorze, ze both=obaj, obie, oboje

Obaj bracia wniesli pianino - czy z tego wynika, ze zrobili to razem, czy osobno?
nie wynika

no nic, dzieki dzieki, na pewno pomoze mi to w zaznajomieniu się z both neither either .

Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

Zostaw uwagę