Past Perfect

Temat przeniesiony do archwium.
1) Nobody visists the office on Sunday, which means that by the time the first workers had discovered the burglary, the burglars may have left the country with the documents.
Dlaczego had discovered a nie discovered skoro jeśli dobrze rozumiem włamywacze mogli opuścić kraj ZANIM pierwsi pracownicy odkryli włamanie a nie później.

2) Captain Edward Smith, for all his years at sea, did not understand the ship with whose command he was rewarded in recognition of his past services to the line
Nie rozumiem o co chodzi w tym zdaniu. Kapitan Edward Smith przez wszystkie swoje lata na morzu, nie rozumiał statku pod którego dowództwem został nagrodzony w uznaniu dla jego przeszłej służby linii?

3) As long as Mr T isn't led to say things we might find embarrassing, his presence is not a problem
Co to znaczy be led?
1 kojarzę wątek na ten temat z długim wyjaśnieniem Engee
2. którego dowództwem zostal nagrodzony = dowództwo bylo nagrodą
3 prowadzony - tj, jezeli nikt nie bedzie go prowadzil/podpuszczal itp.
1) Czy chodzi o ten wątek? https://www.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/261493 Niestety nijak nie mogę ich powiązać :-(
2) Ok teraz rozumiem już więcej ale he didn't understand what? The ship? Przez wszystkie swoje lata pływania po morzu nie rozumiał statku którego dowództwem został nagrodzony w uznaniu dla jego służby? Bo tak się zastanawiam w jakim sensie go nie rozumiał? Mechanizmu funkcjonowania czy chodzi jeszcze o coś innego?
nie wiem, w jakim sensie. Moze nie czul go
Na to wygląda. Ale ja nie pamiętam żeby w opisach wypadku było wspomniane ze kapitan „nie czuł” statku, jeżeli to zdanie nawiązuje do Titanica.
edytowany przez Aaric: 07 sty 2022

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia