poprawność zdań

Temat przeniesiony do archwium.
This is the first time I've eaten snails. - mówimy to tuż po zakończeniu jedzenia?
This is the first time I'm eating snails. - mówimy to w chwili mówienia?
Czy są możliwe jeszcze jakieś wersje w czasie teraźniejszym czy zawsze ze zwrotem "This is the first time" mam używać czasu Perfect?
The only possible tense to be used in such structures is Perfect Simple, e.g.
This/It is the first/second/last/only time I have eaten/drunk...
That/It was the first/second/last/only time I had eaten/drunk...
Thank you ;)
z tego co wiem to pr.p właśnie używamy gdy mówimy o czymś jako pierwszy raz
this is the first time - ok
it would be the first time I've seen zoo tonight - ok
nie jestem pewien ale chyba pr.perf również stosujemy it would be the second, third i tak dalej chodzi chyba o to że jak mówimy który to raz to uzywamy pr.per samiast future:d

Pozdro!
what a boob -I haven't noticed what engee has written:d
I appreciate every help so thank you both ;)

How about this one:
This will be the first time I will have gone to Italy.

Is that correct? I suppose it is but I want to make sure.
jestes na gg? jutro sobota może byśmy pogadali -pewnie się uczysz z Vinca - tak gramtyka jest mało zrozumiała -polecam Martinesa Grammar:d

chyba dobrze:d
GG zwykle włączam wieczorem, ale jak nic nie ma nowego to od razu wyłączam ;-) Tak, uczę się z Vince'a ale podoba mi się ta książka. Często zaglądam też do "kalendarza maturzysty", bo w nim jest wszystko po kolei wytłumaczone, a na końcu są testy na rózne uczelnie. Ostatnio kupiłam też "Repetytorium gramatyki z ćwiczeniami" - Jasińska, Jaślan i Woytowicz - Neymann, więc do nią jeszcze muszę przestudiować.
A na gg czasem jestem niewidoczna, jak się uczę albo jak tylko raz na jakiś czas podchodzę do komputera.
wysłałem CI coś na gg:d
Hmm, teraz jestem dostępna ale nic nie przyszło. 9961544 - może masz zły numer?
Temat przeniesiony do archwium.