' na koncu slowa

Temat przeniesiony do archwium.
kiedys pytalem dlaczego czasami na koncu slowa pisze sie ' czyli np. talkin' walkin' eatin' itd. (czyli poprostu zmiana w wymowie). wiec teraz pytanie, dlaczego jak napisalem tak na kartkowce pani mi to podkreslila i (chyba) odjela 1 punkt? jest jakas zasada uzywania tego czy pani poprostu jest glupia?
Na klasówce trzeba pisać poprawnie. Pisanie cos/cause/walkin'/ain't itp. jest na klasówce błędem, chyba że to klasówka ze slangu.
To nie jest "po prostu zmiana w wymowie". To tak jakbyś na klasówce z polskiego napisał "se" zamiast "sobie" lub "się"

zrób se
on se powinien zrobić

czaisz?
Moim zdaniem podkreśliła bo jest to wersja slangowa, obrazująca nieco niechlujną wymowę, taka "informal". Na takiej zasadzie choć modnie jest pisać np. "ruleZ" czy "gonna" to jak napiszesz tak na teście to zawsze Ci podkreślą, bo w szkołach mają uczyć głównie języka formalnego.

W wymowie może się to różnić tym, że wymaiawiasz "duin" (zwykłe N) zamiast "duɪŋ" ("nga" czy jakoś tak) ale to już zadanie dla specjalistów od fonetyki.
Ty najlepiej mi to wytlumaczylas co nie znaczy, ze inni tez mi nie pomogli. dzieki wszystkim za uswiadomienie.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę