Chwila moment, jak to \"gramatyka z XIX wieku\"? Zastanow sie co ty w ogole piszesz. Jezyk amerykanski nieco zgola odmienny od angielskiego, nie tylko pod katem wymowy i akcentu, ale rowniez skladni etc.
To dosyc powazna roznica, dlatego rozdziela sie amerykanski-angielski i \'angielski-angielski\'.
.
Szczerze mowiac zal mi troche twojego podejscia. Masz duzego farta ze od dziecka jestes dwujezyczna, ale co maja powiedziec inni, ktorzy angielskiego nauczyli sie praca? Ze to co umieja jest bezuzyteczne bo nie maja zadnej wiedzy odnosnie dialektow funkcjonujacych w roznych stanach w USA? Bzdura.
Poza tym anglistyka to nie tylko szlifowanie jezyka. To rowniez wiedza z zakresu literaturoznawstwa, jezykoznawstwa i kulturoznawsta. Jesli zyjesz w przeswiadczeniu ze Anglistyka to studia gdzie uczysz sie jezyka angielskiego...BLAD. Jest powod dla ktorego te studia nazywaja sie Filologia Angielska.
Co do czytania 18 wiecznych dziel...niektorych ludzi to interesuje. I poszerza to na pewno horyzonty myslowe.
Studia na jakimkolwiek kierunku mozna zjechac calkowicie mowiac ze \"nie warto tego studiowac\".
Prosze bardzo, kierunku ekonomiczne: Benjamin Franklin nie ukonczyl zadnych studiow.
Marketing, zarzadzanie, Human Resources, Public Relations? To tylko terminy. Mozecie ukonczyc takie studia, ale czlowiek ktory bedzie latwiej od was nawiazywal kontakty z ludzmi, bedzie bardziej przebojowy i komunikatywny...zostaniecie w tyle.
I tak samo jest z anglistyka. Native Speakerzy beda zawsze lepsi od ludzi ktorzy nabyli jezyk sposobem \'the hard way\'.
Nie jestem purysta jezykowym, ale uwazam ze kazdy jezyk ma swoj standart ktory nalezy utrzymywac. I to ze jakas grupa w Londynie operuje cockneyem nie oznacza od razu ze moj \'standartowy\' angielski jest gorszy.
Spytam sie Denise: kiedy ostatnio zdarzylo ci sie rozmawiac z absolwentem anglistyki?
Osobiscie nie mam nic do ciebie, nie podoba mi sie jednak ton twojego posta. Mialas farta w zyciu ze trafilas na takie a nie inne uwarunkowanie. Owszem, mozna sie ograniczac jedynie do poziomu zapewniajacego podstawowa komunikacje, zrozum jednak ze niektorych pociaga Shakespire, Joyce czy Poe.