Amerykanistyka: na UW czy UJ

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 75
poprzednia |
hej. niebawem zamierzam robić uzupełniającą magisterkę na Amerykanistyce. zastanawiam się jednak czy wybrać tą na UW czy na UJ.wiem że na UJ jest ona 2-letnia zaś na UW trwa aż 6 semestrów do tego pierwszy semestr zaczyna się dopiero w styczniu...interesują mnie też same studia. jak wam się tam podoba, czy same studia są ciekawe czy nie rozczarowliście się kierunkiem, poziomem, wykładowcami itd. dzięki za wszelkie informacje.pozdrawiam.
ale z tego co wiem, to po tym warszawskim dostaje się dyplom mgr kulturoznawstwa, a nie filologii,
czyli, ze np nie będzie mozna z tym uczyć w szkołach, nie wiem, brak mozliwości bycia tłumaczem przysięgłym, czy czego tam jeszcze angliści się spodziewają po studiach, ja tak słyszałam, ale może jest ktoś, kto to potwierdzi lub temu zaprzeczy?
faktycznie po warszawskim UW dostajesz tytuł mgr kulturoznastwa.podobno są później problemy ze składaniem papierów na przysięgłego.z uczeniem w szkołach problemów raczej nie ma (zależy z czego robisz licencjat) ale po Amerykanistyce rzadko kto przecież chce uczyć w szkole...
wow! nie miałam o tym zielonego pojęcia! czy ktoś faktycznie mógłby to potwierdzić?? bo nie wiem czy wy tam studiujecie czy te wiadomości jedynie gdzieś od kogoś usłyszeliście...kurcze proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat to dla mnie naprawdę istotne.
po amerykanistyce uw masz mgr z kulturoznawstwa, dowiedzialam sie, jak zaczelam szukac tej amerykanistyki, a na filologii tego nie bylo, tylko na kulturoznwastwie na uw, zobacz sobie na ich stronie.

co do uczenia w szkołach, to jak bedzie wymagane za jakiś czas magisterium z kierunku, jakiego nauczasz (coś słyszałam o 2006 roku), to po kulturoznawstwie lepsze szkoły mogą nie chcieć cię zatrudnić do nauczania angielskiego, bo np nie masz kwalifikacji.

a przysięgły, nie dziwię się, że nie chca dać uprawnień, skoro to mgr kulturoznawstwa, a tam sa wymagania, że ma być mgr filologii, znów brak kwalifikacji.

także studia bardziej dla przyjemności i dla uzyskania mgr,
ale zależy też co kto zamierza po tym robić.

może ktos to studiuje i się by wypowiedział?
A czy ktoś wie jak jest z UJ?? Ludzie całe moje plany legły właśnie w gruzach!!! Przecież to bez sensu że by nie móc robić przysięgłego po Amerykanistyce!!!
to idź na anglistykę, co za problem?
a może amerykanistyka na uj daje mgr filologii? sprawdź sobie na ich stronie.
Ja polecam Ci UJ-kadra rewelacyjna,poza tym to jest jedyna uczelnia,której dyplom jest uznawany przez zagraniczne uczelnie[sama się tym pocieszam,że może wyjadę za granicę uczyć polskiego;)]
Na UJ Amerykanistyka też jest na wydziale kulturoznastwa. Nie rozumiem dlaczego jesteście tym tacy przerażeni ?? Sama tam studiuję i naprawdę mi sie podoba. Studia są ciekawe a kadra na UJ jest na serio świetna. Nie ma się czym przejmowac.
cześć, a co zamierzasz robić po amerykanistyce?
co najczęściej robią absolwenci, gdzie pracują?
na ogół ludzie pracują w firmach jako doradcy, tłumacze, specjaliści ds. kontaktów handlowych z USA ...to nie jest kirunek po którym robi się coś konkretnego. masz wolna rękę. trochę wyobraźni a problemu z praca naprawdę nie ma:)))
nieprawda - jestem studentem amerukanistyki na Uj i jest ona na wydziale stosunkow miedzynarodowych i politycznych, a nie na wydziale kulturoznawstwa. Choć tak naprawde jest to kierunek nastawiony nie na wiedze jezykowa, a wlasnie kulturoznawcza. Zajec z jezyka jest niewiele i tak naprawde sadze ze ktos kto malo co zna angielski jest w stanie sie przsesliznac w jakis sposob niezauwazenie. Studia sa bardzo ciekawe, nie mozna w zadnym razie sie na nich nudzic, a egzaminy jesli cokolwiek sie do nich przygotujesz w miare znoscne. coi prawda jest nieco za duzo historii, ale coz ......... nie zawsze jest tak jak sie chce
no właśnie ktoś tu próbuje nas oszukać...absolutną bzdurą jest to że na przysięgłego trzeba mieć magistra filologii!!! wymagany jest mgr jakiegokolwiek kierunku niekoniecznie lingwistycznego!!! trzeba zdąc egzamin ustny i pisemny z języka przed specjalną komisją. ja studiuję na UW na Amerykanistyce i tutaj jednak trzeba znać język i to dość dobrze. egzamin wstępny (rozmowa kwalifikacyjna) jest w j. angielskim. jak nie jestescie pewni jakiś informacji to nie wprowadzajcie ludzi w błąd!
Czesc! Chciałabym zdawać na Amerykanistykę na UJ - studia mrg uzupełniające. I mam takie pytanie - może znacie odpowiedź - Mam już magistra, ale nie z żadnej filologii angielskiej, tylko z zupełnie innych (niepokrewnych) studiów. Chodzi mi o to, czy to ma jakieś znaczenie? Wiem już, że po magistrze mogę robić drugiego mgra (niekonicznie po licencjacie), ale nie wiem czy są jakieś wymagania odnośnie skończonego kierunku (jeśli chcę się dostać na Amerykanistykę). A w ogóle, to trudne były te testy na egzaminach wstępnych? Dzięki i pozdrawiam!
Niestety - test na amerykanistykę na UJ był kosmicznie trudny - zwłaszcza dla osoby, która wczesniej nie miała nic wspólnego z nauką o USA. Ja kończyłam wczesniej kulturoznawstwo - zarządzanie instytucjami kultury, wieć nijak miało się to do tego kierunku... ale egzamin zdałam, dostałam się i bardzo mi się podoba. Przede wszystkim ludzie są OK, wykłądowcy też (choć nie wdszyscy oczywiście)
Kierunki pokrewne są uznawane, więc spoko... testy z ubiegłych lat - z tego, co wiem, można dostać w sekretariacie na Rynku:))))
gratuluje zdania!!! chciałam zapytać czy amerykanistyka jest jedynie kierunkiem uzupełniajacym czy są też kiedrunki na które moge zdawać zaraz po liceum??? dzięki z góry jeśli możesz to bardzo prosze na meila [email]
chciałam zapytać czy amerykanistyka jest jedynie kierunkiem uzupełniajacym czy są też kiedrunki na które moge zdawać zaraz po liceum??? dzięki z góry jeśli możesz to bardzo prosze na meila [email]
Dzięki, a z czego się przygotowywałaś na egzamin wstępny? Polacasz jakieś książki, itp.?
hmmm.... z tego, co wiem, to na UJ jest tylko amerykanistyka uzupełniająca - jako odrębny kierunek, ale wiem, że w jakiejś prywatnej szkole jest od pierwszego roku i chyba gdzieś na UJ jako specjalność... ale to tylko obiło mi się o uszy;))) Przygotowywać się najlepiej z \"Historii USA\" Jonesa - nie pamiętam imienia... Książka jest niebieska i grubaśna... ale za to wszystko ładnie \"podane\"...:) radzę zdobyć te testy z sekretariatu - one dużo Wam powiedzą:)))
jestem studentka drugiego roku amerykanistyki na UMCSie w Lublinie. Sa to studia magisterskie, ma sie pozniej wyksztalcenie nauczycielskie. Polecam :)
Dzięki! I jeszcze jedno pytanie: Jaki tytuł widnieje na dyplomie (jak się oczywiście obronii mgr)? Z góry dzięki! [email]
A czy na uzupełniających studiach dziennych są jakieś stupendia naukowe? I czy jest może jakiś program wymiany studentów, itp.? Dzięki z góry za pomoc. [email]
w celu sprostowania - amerykanistyka na UJ to dokładnie wydział kulturoznawstwa - instytut studiów międzynarodowych i politycznych - katedra amerykanistyki. Jejku, nawet nie wiesz gdzie studiujesz :-(
a o ile się nie mylę to po UJ jest tytuł magister kulturoznawstwa o specjalności amerykańskiej :-)
Dzięki :-)
co do egzaminu wstępnego to jest on z wiedzy ogólnej o stanach i kanadzie - geografii, literaturze, kulturze, historii, jednak z góry uprzedzam że w 2003 roku był to niezły hardcore bo pytania były dosyć szczegółowe a generalnie nie ma konkretnej książki z której można by się przygotować. Książka o której ktoś już tam wcześniej wspomniał to \"Historia USA\" a autor to Maldwyn A. Jones kosztuje stówkę i jest to mała encyklopedia, nie polcam traktować jej jako podręcznika do egzaminu wstępnego. Książka ogólnie jest bardzo fajna, ale moim zdaniem jako rozwinięcie wykładu i uzupełnienie wiedzy. Nieźle się ją czyta, jako książkę a nie jako podręcznik. Nie można poza tym zapominać że jakieś tem pytania pojawiają się też z zakresu kanady a o tym Maldwyn nie wspomina. Generalnie egzamin jest z materiału pierwszego semestru. Było na przykład pytanie Który sekretarz stanu negocjował zakup Florydy? do głowy by mi nie przyszło w trakcie nauki że to jest wiedza ogólna i że takie pytanie może paść na egzaminie, albo Kim był Czołgosz (chyba miał na imię Leon) - polski imigrant, który zabił prezydenta McKinley\'a. Ale są też pytania audiotele czyli np. kto był autorem Kubusia Puchatka, albo w jakiej prowincji kanadyjskiej toczy się akcja Ani z Zielonego Wzgórza. Przyznam że na ok. 30% pytań z gzaminu wstępnego strzelałam, ale jakoś mi się udało tam dostać. Gdybyście coś jeszcze chcieli wiedzieć to piszcie postaram się pomóc.
kierunki po których można iść na UJ:
- administracja
- bibliotekoznawstwo i informacja naukowo-techniczna
- dziennikarstwo i komunikacja społeczna
- ekonomia
- etnologia
- filologia
- filologia polska
- filozofia
- finanse i bankowość
- historia
- historia sztuki
- kulturoznawstwo
- pedagogika
- pedagogika specjalna
- politologia
- prawo
- psychologia
- socjologia
- stosunki międzynarodowe
- wiedza o teatrze
- zarządznie i marketing
aha i faktycznie jest to wydział studiów miedzynarodowych i politycznych a nie kulturoznawstwa (mój błąd) ale i tak nie zmienia nic w tytule magisterskim
Jesteś ogromnie pomocny! I bardzo, w imieniu swoim i wszystkich zainteresowanych Ci dziękuję!!! Takie małe pytanko: wiesz może, czy na tych studiach są jakieś możliwości wymiany studentów za granicę? Z góry dzięki za pomoc - podaj swojego maila proszę. Pozdrawiam!
Aaa, i jeszcze czy na st. mgr uzupełniających również przysługują stypendia naukowe, a jeśli tak, to od którego semestru. Pa*
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 75
poprzednia |

Zostaw uwagę