Akademia Polonijna w Czestochowie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 81
poprzednia |
czy moze mi ktos udzielic informacji na temat Akademii Polonijnej w Czestochowie, interesuja mnie studiua zaoczne uzupelniajace magisterskie, jaki tam jest poziom naucvznia wysoki???, czy ciezko sie utrzymac, jak czesto zjazdy, jak sie ksztaltuja ceny itp, itd.
a moze ma ktos linka do strony akademii??????

z gory dziekuje za odzew!!!!!
ja tylko słyszałam, ze jest wysokie czesne i niski poziom, a zjazdy sa co 3 tyg, wiec nie ma sie czym przejmowac,
pare lat temu placilo sie 700 pln na miesiac, nie wiem jak jest teraz.

uzyj google, to ci znajdzie adres.
w Czestochowie mówi się, że poziom jest fatalny, a utrzymanie się zależy jedynie od zapłaty czesnego...
Mówi Ci to coś???

"Akredytacja kierunku filologia

Akademia Polonijna otrzymała pozytywną ocenę jakości kształcenia na kierunku filologia na Wydziale Nauk Humanistycznych. Ocenę wystawili eksperci z Państwowej Komisji Akredytacyjnej."
Sorry, ale za kase i ścieme to da sie dziś wszystko załatwić !
A wiesz w ogóle co to jest Państwowa Komisja Akredytacyjna ? Łatwo sprawdzić ile kierunków na "bardzo" renomowanych uniwerkach państwowych takiej akredytacji nie ma, albo ma ocenę warunkową... (a może myślisz, że im nie zależy, he, he)
Od kiedy zaczeły powstawać te prywatne szkoły nie dziwie sie , ze trzeba było powołać tą komisję żeby ktoś to wszystko sprawdzał i oceniał. A co z tymi uniwersytetami ?
no to może przykład takiego renomowanego uniwerku?
a zresztą, pamiętajmy, że poziom szkoły zależy głównie od poziomu osób, które tam się uczą. Nie oszukujmy sie, na Akademię Polonijną idą osoby, które nie dostały się do Nauczycielskiego Kolegium Języków Obcych na Jana Pawła, też w Częstcohowie, bo tam miejsca zajęli im ci, którzy nei dostali sie na uniwerki :)
A proszę bardzo:
- UMCS fil.polska (bibliotekoznawstwo): ocena negatywna
- U. Warszawski ochrona srodowiska: ocena warunkowa
- U. Opolski (psychologia): negatywna
- U. Wrocławski iberystyka: warunkowa, italianistyka: negatywna,
- U. Wrocławski ang., niem., ros. (studia uzup., zawodowe):negatywna;
- U. Wrocławski etnologia (mgr): negatywna.
Na szczęście PKA nie ocenia NKJO bo one nie podlegają pod ministerstwo a pod kuratoria...
konczylem Ap 2 lata temu. robilem mgr uzup. na dziennych. placi sie duzo, to fakt, ale nie robilbym takiej tragedii z poziomu nauczania. sa wykladowcy lepsi i gorsi. Prof. Baran zawsze mnie porazal swoja wiedz (tlum. administr.-prawne), Selling'owa - babka od tlum konsek. i symult. SWIETNA - 3 jez. biegle w pelnym tego slowa znaczeniu. duzo nas nauczyla. jest tez wielu innych dobrych. Z poziomem jest zawsze tak, ze to od ciebie zalezy ile chcesz sie nauczyc...
ale powiem tak - za ta kase zajec powinno byc 2 razy wiecej! zastanow sie jeszcze czy nie ma lepszej oferty uczelni panstwowej - mowie o kasie....
Wiesz ile kasuje U. Warsz. za studia zaoczne? Jezus Maria... (a zajęć ma mniej - można porównać ilość godzin)
bibliotekoznawstwo, ochrona środowiska?? poza wrocławską italianistyka i iberystyką wszytkie kierunki jakie wymieniłes nijak się mają do tematu.
A gdzie można zobaczyć wszytkie oceny? Ciekawi mnie, jakie mają renomowane kierunki na renomowanych uczelniach (jak anglistyka UAM na przykład)
Czestochowianko ! Czytaj ze zrozumieniem: nie pisałem o anglistyce a dałem przykład różnych kierunków na "renomowanych" uniwerkach (btw. inne nowoutworzone uniwerki porażają np. U. Zielonogórski ma 3 oceny pozytywne na 10 ocenianych kierunków). Co do meritum: anglistyka UAM nie była jeszcze oceniana przez PKA. Adres strony PKA i trochę o tym "z czym to się je" dla Ciebie i wszystkich pozostałych forumowiczów: http://www.men.waw.pl/pka/index.php

Co do Ak. Polonijnej: fakt, niektóre gazety (typu Wybiórcza) mają określone nastawienie (nie jest to uczelnia lewicowa). Różnie się mówi o rektorze AP. Ale z drugiej strony o paru aferach na waszej WSP i Politechnice to chyba słyszałaś również?
A wracając do anglistyk w Częstochowie: przecież można porównać chociażby ilość godzin, rodzaj zajęć i kto je prowadzi, opłaty za studia dzienne i zaoczne, uzyskiwany tytuł i wyciągnąć wnioski.... Nie sądzę aby AP była na końcu...
Pozdrówka:)
Poziom filologii na AP w Czestochowie jest kiepski - jak ktos napisal placisz, studiujesz dalej, lub mowiac inaczej, kupujesz dyplom za ponad 30 000 PLN, bo tyle wyjdzie ci po 10 semestrach pesudostudiow na Akademii Polonijnej w Czestochowie - oni nawet nie maja porzadnych wykladowcow z Anglii czy USA!!
To nie do końca prawda. Co do poziomu - jak ktoś chce, to się nauczy - tak samo jak gdzie indziej. Co do ceny - sprawdź ile kosztują studia wieczorowe na U. Warszawskim (spadniesz z krzesła). Wykładowcy z zagranicy są (łatwo to sprawdzić). Czy oni są porządni, nie wiem - to chyba ich życie prywatne, które ni jak się ma do nauczania języka?
zobacz na www.forum.for.pl
a ja powiem tylko tyle..tam ich chwalą i glaskaja po glowkach "piekny macie akcent dzieci".podczas gdzy na mojej panstwowce wymagaja i kaza sie doskonalić. my do dnia dzisiejszego mielismy zajecia podczas gdzy oni od tygodnia leniuchuje a wracaja 10tego.hmmm no comment?
Witam, również dołączam sie do pytania o studia uzup. mgr zaocznie na APolonijnej, dokładniej specj. Literatura, historia i kultura: anglistyka. Prosze o wszelkie możliwe informacje. Na stronach www cena podana od mies. to nieco ponad 500 zł plus jak domyślam sie płaci sie takze przez okres wakacji (?), czestotliwosc zjazdow chyba 6 w semestrze. Pisze, gdyz wysłałam juz do nich kilka maili i jak dotad bez odpowiedzi:-( Pozdrawiam.
hmmm...Akademia Polonijna nie ma za dobrej opinii, wiem to od osób które tam studiowały...jest natomiast Wyższa Szkoła Lingwistyczna również w Częstochowie niestety też prywatna, ale za to o niebo lepszy poziom i atmosfera!to sa studia na poziomie i nic za kasę raczej nie załatwisz. pozdrawiam papa ;-)
karola: Co do poziomu: a która z nich ma uprawnienia mgr? Nie WSL a właśnie Polonijna...
a kto jest wyżej w okolicach ceniony? ktos z licencjatem po WSL czy mgr po Polonijnej?...
a co to są te okolice? W najbliższych wioskach nawet po państwowych nie przyjmują, tylko znajomą pani Kasi z kadr, która ma FCE albo i nie.... A może prywatne NKJO też lepsze?
W Częstochowie NKJO jest państwowe i podlega pod Uniwerek Wrocławski. Akademia Polonijna najlepszej opinii może i nie ma, ale jednak wolałbym być mgr po AP niż lic po WSL. WSL też nie jest niewiadomo jakie skoro FCE zwalnia z wstępnych!
przynajmniej są wstępne - na Akademii Polonijnej nie ma :)
Na Akademii Polonijnej jest rozmowa na filologie. Przecież nie przyjmą wszystkich chętnych. Ale co można robić z licencjatem? Po WSLu sie człowiek na mgr uzupełniające nie dostanie, a już na pewno nie na dzienne. A po AP masz mgr. Wole to niż lic też wątpliwej uczelni
z licencjatem można generalnie zrobić tyle samo, co z mgr po Polonijnej.

a chętnych maja akurat tyle, że zostają jeszcze wolne miejsca.

przyjmują wszytkich jak leci:
http://www.ap.edu.pl/main/displaypage.php?ids=53
"Kandydaci na studia przyjmowani są do naszej Uczelni bez egzaminów wstępnych. "
"W przypadku niedostatecznej znajomości języka kandydaci kierowani są na kursy językowe, które odbywają się w wymiarze 120 godzin miesięcznie od 9.00-14.00 w czerwcu, lipcu, sierpniu i wrześniu."
bez komentarza.....
No to super! Jak się nigdzie indziej nie dostanę, to tam pójdę:)
o, i to własnie tworzy poziom Akademii Polonijnej :)
chciałam zaznaczyc iż studiowałam w WSl i muszę powiedzieć, że bez większych problemów zrobiłam magistra DZIENNIE we Wrocku...od kilku lat jestem szczęśliwą nauczycielką ;-).Chyba nie muszę mówić nic więcej.., prawda??aha a o ile pamietam to NKJO również przyjmuje bez gzaminu gdy ma sie fce, przynajmniej jeszcze 2 lata temu tak było..nie wiem jak teraz
do........(gość): jak juz cytujesz wybiórczo ze stron AP to ja ci też wybiórczo ze stron AP:
"TŁUMACZ KONSEKUTYWNY I SYMULTANICZNY polsko- angielsko- niemiecki.
Są to studia magisterskie 5 letnie, prowadzone w systemie dziennym.
Rekrutacja:
Przyjęcie kandydatów odbywa się podstawie testu leksykalno – gramatycznego i rozmowy kwalifikacyjnej z języka angielskiego i języka niemieckiego, nad prawidłowością których czuwa Uczelniana Komisja Rekrutacyjna.
No i jak teraz??
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 81
poprzednia |

»

Pomoc językowa