Akademia Polonijna w Czestochowie

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 81
do xyl : naprawdę są egzaminy? Ja już miałem nadzieję, że nie będę miał problemu z dostaniem się. Ale CAE może wystarczy. A do poprzedniego postu, do nauczycielki po UWr: po WSL wychodzą też dobrzy ludzie dostający się na mgr uzup. Ale czy to jest normalne na tej uczelni, czy może tylko najlepszym się to udaje? Nie wiem, może napiszesz, chętnie się dowiem. A i tak większość jest potem nauczycielami, nie tłumaczami. Choć nie wiem jak to jest po AP.
Jak to nie ma ja miałam!!!! i nie powiedzialabym ze nie musze nic robic skoro dziennie zkuwam po nocach
kto wie...nie ma reguły,ale ja jestem nauczycielka z powołania. A więc wolę byc dobra nauczycielką niz tłumaczem bez pasji...
Ja się dostałam na UAM po WSL. Świetna szkoła i bardzo żałuję, że nie ma jednak tych uprawnień magisterskich.
To jest bardzo delikatny temat, młodziez w Polsce bardzo chętnie "skreśla" uczelnie na podstawie zasłyszanych, powszechnie powtarzanych opinii. Myślę, że jesli chcesz zostać tłumaczem - uwaga, to jeden z NAJTRUDNIEJSZYCH zawodów na świecie, wymagający całego zestawu cech osobowości, charakteru, i do tego talentu - można isc na AP, jesli Cię stać, a nie możesz studiować gdzie indziej, np. w Łodzi. Patologia mająca tam miejsce sprawia, ze rzeczywiscie mozna opuścic tamtejsze progi niewiele wiedząc, ale z drugiej strony dobra kadra pozwoli chcącym czegoś się nauczyć. I NIE jest to tak jak wszędzie, bo w NKJO w Czewie z mojej grupy poleciała połowa osób, wcale nie tępych, więc trudno jest je ukończyć "ściemniając". W każdym razie, życzę powodzenia...p.s. UAM raczej nie będzie miał porblemów z uzyskaniem akredytacji, biorąc pod uwagę, że szefem komisji jest prof. Jacek Fisiak:)
no, to jeśli nie mówimy o filologii, tylko ogólnie, to Akademia Polonijna własnie dostała warunkowy za ekonomię...
może nie na temat , ale chciałabym pochwalic szkołę do której obecnie uczęszczam NKJO TWP w Opolu (filia w Częstochowie czy jak by to nazwać drugi pokój) pod opieką dyd. Uniwerku opolskiego
mili wykładowcy , bezstresowe nauczanie, konkretnie , native speakerzy(którzy niestety troche często wyjeżdzają) w każdym bądz razie same pozytywy i jeszcze czesne spoko nie targające kieszeni
czlowieku zastanow sie co gadasz!!!mowi sie?czyli nie wiesz na pewno,a szerzysz herezje.jesli chcesz sie przekonac jak jest na prawde, zapraszamy!jestem studentka 4 roku i na brak czasu zdecydowanie nie moge narzekac!!!nie wiem kiedy w koncu zmieni sie stosunek do prywatnych uczelni?pod tym wzgledem jestesmy daleko w tyle za innymi krajami!nawet nauczenie w najlepszych szkolach nic nie daje,jezeli samamu sie nie wezmiesz do roboty!
nie rozumiem ludzkiej zawisci!czepiac sie mozan wszystkiego!litosci ludzie,kazdy kto sie chce uczyc,bedzie to robil!jestem studentka AP,a obecnie jestem na stypendium i tutaj dopiero mam porownanie, co ludzie umieja i jak wyglada nauka za granica!nie mam zadnych,ale to zadnych kompleksow z powodu tego,ze studiuje na AP!poza tym nie trafilam tam przez przypadek,ale z wlasnej nieprzymuszonej woli!!!a co do wolnego,jezeli nie wiesz ile wolnego maja studeci na AP nie opowiadaj bzdur!w przeciwienstwie do innych uczelni u nas, a przezylam na AP juz 4 lata,nigdy nie bylo przerwy miedzy semestrami.sesja poprawkowa zawsze jest w trakcie nowego semstru, podczas gdy na innych uczelniach jest inaczej.nie mam do nikogo o to pretensji i nie mysle,ze tydzien wolego wczesniej,czy pozniej nie ma jakiegokolwiek znaczenia!i tak wychodzi na to samo!niech sie kazdy zajmie swoja edukacja,a nie martwi sie o innych.kazdy ma prawo studiowac, gdzie chce i nikt,ale to nikt nie powinnien byc potepiany za to,ze sie chce uczyc.przykro mi,ze niektorzy tego nie rozumieja,ale to juz nie moj problem!
Częstochowianko: zapomniałaś dopisać, że na AP ma na ekonomii pozytywny na studiach zawodowych (a warunkowy na mgr).
A jaką ocenę ma wasza była państwowa WSP na zarządzaniu (zawodowe)??? Czy nie negatywną ???
No i te 4 warunki na innych kierunkach WSP (z których w tym roku jakoś się wygrzebała)....
lepiej tak nie krytykuj WSP, bo AP jest na podobnym poziomie...
zastanów się co piszesz?? jeżeli nie masz za sobą choćby jednego sem na tej uczelni to sie schowaj, bo wątpie zebys z takim podejciem dał radę uzyskać zaliczenie np u sławnej pani Kasi N. - co jest niestety bardzo trudne, ja jestem studentką tej uczelni i nie mam jej do zarzucenia niczego, a jeśli już piszesz o wykładowcach to postaraj sie o rzetelne informacje bo na razie to nie masz do powiedzenia niczego co byłoby prawdą...........................
A czy to jest zaoczne na NKJO TWP W Opolu filia w Czestochowie.Mozesz podac jakies namiary,tel czy adres a maja jaka strone [email]
Kaska
sprawdzcie jego legalnosc, bo cos slyszalem, ze nie wszystko jest w porzadku z tym kolegium

pzdr.
tutaj link do artykulu, zeby nie byc goloslownym:

http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,52282,2431449.html

pzdr.
ciekawe stwierdzenie niestety muszę ciebie zmartwić ale jest zupełnie inaczej
Hej! Właśnie zakończyłam edukację z tytułem mgr na AP. Jeśli chodzi o czesne to z roku na rok się zmienia. Na umowie jest podana kwota $ (od tego roku chyba euro) i tyle płacisz za semestr. Kiedy $ idzie w górę płacisz więcej, kiedy kurs spada (rzadko) płacisz mniej. Oni przeliczają kwotę $ według kursu. Niestety nie możesz płacić w $!!! W ubiegłych latach zjazdów było około 14 w ciągu roku, w tym roku akademickim było około 10 w trakcie 1 semestru. Nie wiąże się to niestety z większą liczbą godzin. Co do poziomu do wszystko zależy od ciebie, są to przecież studia zaoczne. Co do specjalności to nie ma czegoś takiego, zostajesz wpisany na seminarium jeśli trafisz do np p. Misztala to będziesz pisał pracę magisterską z kultury ale jak trafisz do kogoś innego to możesz równie dobrze pisać z językoznawstwa czy literatury.
czy wy wszyscy poupadaliscie na glowy??!! nie rozumiem i chyba nigdy juz nie uda mi sie zrozumiec jak mozna krytykowac, nie majac namacalnych dowodow na powielane przez siebie oszczerstwa....a co do wstepnych na ap.....kiedy zdawalam na dyplomacje na ap bylam swiadkeim jak odrzucili dziewczyne, ktora chciala dostac sie na magisterskie uzupelniajace na filologie angielska....przy czym byla absolwentka PANSTWOWEGO UNIWERKA Z LICENCJATEM FILOLOGII ANGIELSKIEJ W KIESZENIII!!!!! i co wy na to?? majac licencjat zdala test z angielskiego na 32 punkty na 100 mozliwych....nie mam pytan co do poziomu uczelni panstwowych...:/ a wszystkim krytykujacym ap szczerze wspolczuje .....musicie strasznie sie nudzic w waszym szarym zyciu, skoro starcza wam czasu na krytykowanie cudzej uczelni....szczere wyrazy glebokiego wspolczucia!
moge sie wtracic na chwile???
mowcie a akredytacjach i innych pierdolach. a dajcie pracodawcy dyplom magistra AP i renomowanego panstwowego uniwersytetu..hmm.co wybierze??

UNIWEREK!

taka syt.spotkala moja znajoma w swietnej firmie! pan powiedzial ze po takich 'soltysowkach' nie chce pracownikow.
ja,studiujac na Uniwerku i widzac plan zajec na stronie AP lapie sie za glowe! co to do cholery za przedmioty??gdzie comprehension,composition,conversation z native speakerami??? gdzie literatura? tak wiekszosc przedmiotow nie ma zwiazku z ang. a plan jest raczej dobry,skoro wystawia go AP na swojej oficjalnej stronie:///

i jeszcze mala sprawa...jak mozna przyjmowac kandydatow na tlumaczy, ktorzy maja papiery na dysortografie,dysleksje itd...takich tlumaczy chcemy????
GOD! nikt mnie nie przekona,sorky :/
mozesz podac link do tego planu?
sama sobie znalalam... faktycznie dziwwne....
wlasnie..bardzo dziwne.. to jest filologia angielska??
ja bym to nazwala studiami ogolnorozwojowymi:/
No, takie jestescie mądre, nawet mądrzejsze od prof. Fisiaka (szef PKA i podobno zna się trochę na angielskim) a nie pomyślałyście, że plan jest niekompletny (nowa strona AP, się tworzy...)
Pracodawca, widząc dyplom renomowanego państwowego uniwerku i dyplom Ak. Pol. wybierze znajomą pani Kasi z kadr, która ma FCE na "C" i duże "chęci" ........
taaaaaa, z cala pewnoscia np. w takim ministerstwie wybierze glupia pania kasie z duzymi 'checiami' .taaaaaaaaa.a jedzie mi tu czolg;)plan moze byc niekompletny,ale kandydatow na tlumaczy z papierami dys..ortogr./leksji biora
A kto, człowieku, startuje do ministerstwa???? Spróbuj, to się przekonasz..... (a czołg ci pojedzie szybciej niż myślisz).
A to może na UAM (podobno renomowanym) trzeba przedstawiać papiery, że nie jest się dysortografem albo, co nie daj Boże pedofilem?
Prawda jest taka, że po AP można się wybić i zbijać kase, a nawet po UAMie można uczyć za marne grosze
Ojjj, ale sie kłócicie...:/ Moze otworzy wam oczy artykuł (bardzo ciekawy zreszta...) I dowiecie sie jak tak naprawde było z ta Komisja Akredytacyjna...Podaje adres dla zainteresowanych : http://www.przeglad-tygodnik.pl / numer 47 Tytuł :"Ani polonijna,ani katolicka.Częstochowska uczelnia ks.Krynskiego bazuje na mistyfikacji." Pzdr
No, gratuluję źródła... Może jeszcze "NIE" Urbana?
bardziej szczegolowy link:
http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=artykul&id=7845
ciekawa lektura...
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 81

»

Pomoc językowa