Witam serdecznie !!!
Wszystko co opisze ponizej bedzie dotyczylo szkoly i regionu, w ktorym aktualnie przebywam.
Nie jestem w stanie powiedziec czy we wszystkich stanach obowiazuja te same zasady.
Moja przygoda rozpoczela sie w pewnym Wroclawskim biurze, organizujacym wyjazdy do szkol za
granica. Z calej, w sumie niezbyt szerokiej oferty( i tak interesowaly mnie tylko kraje
anglojezyczne) najbardziej spodobala mi sie perspektywa spedzenia 10 miesiecy w USA.Po
wstepnej rozmowie zostalem poddany testowi na znajomosc jezyka, ktory zgodnie z oczekiwaniami
wypadl bardzo dobrze. Test byl banalny, kazdy kto kiedykolwiek uczyl sie angielskiego, bez
najmniejszych problemow poradzi sobie z wszystkimi zadaniami. Kolejnym krokiem i w sumie
ostatnim z mojej strony byla zadecydowanie,czy to jest to czego naprawde chce. Decyzja
wydawala sie oczywista.
Miesiac przed wyjazdem dostalem paczke, z danymi rodziny, u ktorej to mialem spedzic nastepny
rok.Kiedy spojrzalem na lokalizacje moim oczom ukazal sie drukowany napis OREGON, pierwsza
mysl :" ehhhh co ja bede tam robil przez tyle czasu ", na szczescie moje obawy odeszly w
niepamiec kiedy tylko wyladowalem na lotnisku w Portland. Tu jest naprawde ladnie, zielono i
czysto. Od kiedy jestem w USA udalo mi sie zobaczyc 4 stany i Oregon jest z nich wszystkich
zdecydowanie najladniejszy.
Szkola,czyli to o co nam chodzi.
Prawdopodobnie spotkalas sie ze stereotypem, amerykanskiej szkoly, w ktorej wszyscy
reprezentuja poziom naukowy przecietnego kretyna . Na szczescie nie jest, az tak zle.
Tylko i wylacznie od Ciebie zalezy z kim bedziesz sie zadawac.
Klasy :
Wystepuja tu dwa rodzaje klas. Tak zwane main classes( biologia matematyka j.angielski)ktore
sa punktowane najwyzej oraz electives posrod ktorych mozesz znalezc takie klasy jak Team
Sports, Forensic Science oraz inne dziwne wynalazki, o ktorych w zyciu nie slyszalem.
Jesli nie odpowiada Ci poziom naukowy klas zawsze mozesz je zmienic na klasy rozszerzone,
takie jak AP badz IB, ktore maja na celu przygotowac Cie do miedzynarodowej matury badz do
rozszerzonych testow z niektorych przedmiotow. Uwierz mi, te klasy na pewno nie odbiegaja
poziomem od polskich szkol, a bardzo czesto je przewyzszaja.
Wybor nalezy do Ciebie.
Nauczyciele sa zabawni, ale potrafia rowniez swietnie nauczac( tak przynajmniej jest w mojej
szkole). ehh wyjdzie na to,ze sie chwale, ale wazne w tym wszystkim jest to , ze moja szkola
jest jedna z najlepszych w stanie, dlatego tez prosze Cie podchodz do tego co napisalem z
dystansem gdyz naprawde nie wiem jak prezentuja sie inne licea.
Jesli uprawiasz w Polsce jakis sport, jestem pewny,ze po wyjezdzie do USA bedziesz miala
okazje kontynuowac treningi. Baza sportowa w kazdym liceum jest tutaj do pozazdroszczenia.
Wspaniale boiska, korty czy bieznie sa po prostu wszedzie. Sport jest tutaj niesamowicie
popularny, przyklad: na mecze football`owe w rozgrywkach High School przychodzi okolo 3000
ludzi.
Kolezanki i koledzy
Bardzo wazne jest,zeby rodzina, u ktorej bedziesz mieszkac miala dzieci w Twoim wieku i
najlepiej gdyby uczeszczaly do tej samej szkoly. Niestety, ja zostalem zmuszony radzic sobie
samotnie z wszystkimi przeciwnosciami stawianymi na mojej drodze.
Nie wolno Ci, bac sie mowic. Niewazne jak dobry badz kiepski jest Twoj angielski,staraj sie
mowic, mowic i jeszcze raz mowic. Pamietaj,ze mimo tego,ze z cala pewnoscia wszyscy na
poczatku beda Toba zainteresowani i beda starali sie z Toba rozmawiac z wlasnej inicjatywy, to
ten okres minie bardzo szybko i bedziesz musiala sama zadbac o utrzymanie kontaktow.
hmm coz jeszcze moge napisac.
Tak naprawde mimo, ze jestem w USA juz prawie 8 miesiecy, nie mam zadnych przyjaciol w osobach
amerykanow. Mam wiele amerykanskich kolezanek i kolegow,ale do przyjaciol jest jeszcze daleka
droga. Calkiem inaczej sytuacja przedstawia sie z innymi nacjami. Wielu moich przyjaciol
pochodzi z Meksyku, Brazylii, Indii ,Filipin, Korei badz wysp , o ktorych nigdy nie slyszalem.
Wniosek z tego taki,ze na pewno nie narzekam na samotnosc.
Jeszcze raz, pamietaj, ze to czy znajdziesz tu przyjaciol zalezy tylko od Ciebie. Jesli
bedziesz otwarta na kontakty to nie bedziesz miala najmniejszych problemow ze znajomymi.
Jesli masz jeszcze jakies pytania po prostu pisz
Pozdrawiam Veltius