Witam,
co prawda nie byłem na takim wyjeździe, dopiero co wyjeżdzam w tym miesiącu, ale mam Siostrę, która była, a sam się za to ostro zabrałem, dlatego myślę, że mogę udzielić odpowwiedzi na Twoje pytania.
1. Firmy są różnę, np. biuro Furnel Travel się tym zajmuje, później z biura trafiasz do organizacji - w moim przypadku CCI i tam się wywiadujesz wszystkiego, masz testy, itp.
2. Niestety stypendium na taki wyjazd jest niemożliwe, próbuj wygrać Zieloną Kartę, albo poszukaj, czy możesz w US liczyć na stypendium dla chorych na cukrzycę w Twoim przypadku...
3. Zależy jak wydajesz ;) Trudno odp., z tego co wiem, większość wyjazdowiczów dostaje 200$ i starcza spokojnie.
4. To zależy jakie masz plany do zrealizowania w US, czy jedziesz tylko zobaczyć jak to jest - wybierz semestr, jednak na rok z pewnością lepiej...
5. Zależy od Twojego liceum w PL, możesz mieć zaliczenie - ale musisz wybrać przedmioty podobne do tych w PL, możesz jak moja przyjaciółka mieć po powrocie egzaminy do pozaliczania - KOSZMAR podobno ;), albo jak się postarasz, możesz zrobić 2 lata nauki w 1 rok i egzaminy SAT i TOEFL - matura, jest tam taka możliwość.
6. Choroba napewno nie pomoże i może być to problematyczne... Z pewnością masz specjalne diety i określone środki lecznice, co zapewne nie spodoba się organizacji, z której chcesz wyjechać...
Mam nadzieję, że pomogłem w jakimś stopniu ;)
Pozdrawiam