Zastanawiales sie na jakiej wizie chcialbys przyjechac? Na razie wyglada mi to na turystyczna albo studencka. Z turystyczna bedzie na pewno mniej zachodu, wypelniasz papiery i juz. Ze studencka najpierw bedziesz musial miec potwierdzenie, ze szkola Cie przyjela (z tym raczej nie bedzie problemu, tylko ze dodatkowe zalatwianie) i dopiero z I-20 isc po wize.
Nie jestem na 100% pewna, to sobie poszukaj, ale na wizie turystycznej raczej nie bedziesz mogl chodzic do szkoly. Tak wiec wiza turystyczna jest idealna do wyjazdu i pobytu w Stanach te pare miesiecy czy ile chcesz byc, tyle ze praca i szkola raczej nie wchodzi w gre. Natomiast na studenckiej mozesz chodzic do szkoly, co jednak wiaze sie z kosztami i dodatkowym zalatwianiem, ale jak jedziesz nauczyc sie angielskiego to moze dobra opcja? Jest jeszcze cos takiego jak szkoly wieczorowe, dla doroslych. Tam nauka jest darmowa albo za psie pieniadze, zadnego I-20 nie potrzebujesz. Czasem poziom nauczania pozostawia sporo do zyczenia, ale takich szkol naprawde jest calkiem sporo, wiec na pewno znajudziesz w okolicy cos warte uwagi.
Co do samego zamieszkania, moja znajoma gosci w ten sposob jednego chlopaka z Hiszpanii, popytam ja jak to sie stalo, ze trafil on pod jej dach i w ogole na jakich zasadach cala ta wymiana dziala. Jak chcesz mozesz szukac na wlasna reke kogos, kto Ci po prostu wynajmie pokoj albo szukac wspollokatorow. Wakacje to stosunkowo dobry okres, bo studenci wyjezdzaja i czesto mozna fajna okazje upolowac, szczegolnie w niezbyt atrakcyjnych turystycznie rejonach Stanow.