Rodzina goszcząca USA

Temat przeniesiony do archwium.
witam
Jak szukać rodzin goszczących w USA? Chodzi mi o wyjazd na wakacje 1, ew. 2 miesiące do rodziny w USA. Nie wiem jak nazywa się tego rodzaju wyjazd, bo nie interesuje mnie wymiana, tylko płatne mieszkanie u rodziny.
Pozdrawiam
Ale o jakiego rodzaju wyjazd chodzi? To jest jakis program czy cos? Dajmy na to jedziesz na W&T i szukasz mieszkania czy jak? Co chcesz robic podczas takiego wyjazdu, glownie mieszkac u jakiejs rodziny amerykanskiej i pobyc sobie miesiac w USA czy chcesz isc na jakis kurs czy cos. Moze chodzi Ci po prostu o wynajem mieszkania na jakis czas? Sprecyzuj troche co to za wyjazd, moze bedzie latwiej cos doradzic.
Przepraszam, rzeczywiście nie sprecyzowałem zapytania :) Generalnie chodzi mi o wyjazd na wakacje w celu nauki angielskiego. Żadne W&T nie wchodzi w grę. Najpierw myślałem o czymś w rodzaju samego mieszkania u rodziny przez miesiąc, ale wolałbym możliwość uczestniczenia w jakiś dodatkowych kursach organizowanych np na uczelniach. Myślę także nad zorganizowanymi obozami na uczelniach jak np. w Los Angeles, ale o nich jest mało informacji i wydają mi się podejżane:)
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Zastanawiales sie na jakiej wizie chcialbys przyjechac? Na razie wyglada mi to na turystyczna albo studencka. Z turystyczna bedzie na pewno mniej zachodu, wypelniasz papiery i juz. Ze studencka najpierw bedziesz musial miec potwierdzenie, ze szkola Cie przyjela (z tym raczej nie bedzie problemu, tylko ze dodatkowe zalatwianie) i dopiero z I-20 isc po wize.

Nie jestem na 100% pewna, to sobie poszukaj, ale na wizie turystycznej raczej nie bedziesz mogl chodzic do szkoly. Tak wiec wiza turystyczna jest idealna do wyjazdu i pobytu w Stanach te pare miesiecy czy ile chcesz byc, tyle ze praca i szkola raczej nie wchodzi w gre. Natomiast na studenckiej mozesz chodzic do szkoly, co jednak wiaze sie z kosztami i dodatkowym zalatwianiem, ale jak jedziesz nauczyc sie angielskiego to moze dobra opcja? Jest jeszcze cos takiego jak szkoly wieczorowe, dla doroslych. Tam nauka jest darmowa albo za psie pieniadze, zadnego I-20 nie potrzebujesz. Czasem poziom nauczania pozostawia sporo do zyczenia, ale takich szkol naprawde jest calkiem sporo, wiec na pewno znajudziesz w okolicy cos warte uwagi.

Co do samego zamieszkania, moja znajoma gosci w ten sposob jednego chlopaka z Hiszpanii, popytam ja jak to sie stalo, ze trafil on pod jej dach i w ogole na jakich zasadach cala ta wymiana dziala. Jak chcesz mozesz szukac na wlasna reke kogos, kto Ci po prostu wynajmie pokoj albo szukac wspollokatorow. Wakacje to stosunkowo dobry okres, bo studenci wyjezdzaja i czesto mozna fajna okazje upolowac, szczegolnie w niezbyt atrakcyjnych turystycznie rejonach Stanow.
Jeżeli chodzi o wizę to turystyczną już mam, a tej studenckiej pewnie nie potrzebuje. Mam dopiero 16 lat i wątpie żebym pojechał gdziekolwiek na takich zasadach o jakich mówisz:) Szukam czegoś w rodzaju kursu, gdzie rodzina czy kursanci na zorganizowanych obozach czy ktokolwiek będzie mnie gościł przez miesiąc, a dodatkowe kursy będą prowadzone przez różnego rodzaju firmy.
To ze masz juz wize turystyczna nie ma znaczenia. Mozesz wjechac na tej wizie w celach czysto turystycznych, jezeli jednak chcesz w USA chodzic do szkoly bedziesz musial ubiegac sie o wize studencka. Tak wiec najpierw zalatwiasz ze szkoly I-20, a potem udajesz sie do konsulatu, jak to przynajmniej tak widze. Najlepiej jak skontaktujesz sie bezposrednio ze szkola ktora kurs ma organizowac, tam Ci na pewno wytlumacza o co chodzi z wizami i jak znalezc rodziny goszczace.
mi sie wydaje ze na wizie turystycznej mozna uczeszczac w roznych kursach itp, szczegolnie wakacyjnych.
moze jesli chcialby studniowac na jakiejs normalnej uczelni caly rok to niezbedna by byla studencka, ale na wakacje na jakies pojedyncze kursy moze byc turystyczna
a q ogole w wieku 16 lat mozna wyjechac samemu? interesuje sie tym poniewaz tez bym chcciala ale nie mam zielonego pojecia o tym....rowniez mam 16 lat;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę