mam CAE speaking 28 maja...

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 69
Myśle, że nie ma co czekać aż ktoś zacznie, jeśli widzisz, że ktoś ma problem to lepiej zacząć samemu coś mówić, może w trakcie ta druga osoba się odezwie;)No bo jak oboje będziecie siedzieć i milczeć to będzie chyba jeszcze gorzej:)
"DIXIE jeszcze jedno pytanko do ciebie.. ty miałas na obrazkach ciuchy, a twoj partner/partnerka?!!!"

moja partnerka miała to samo tylko ja o jednych obrazkach mówie minute a ona ma tylko jedno zdanie powiedziec o tym, ona też miała obrazki na których ludzie wskazywali na różne rzeczy palacami i mówiła o tym przez 1 a ja miałam podać jeden obrazek na którym to wskazywanie jest dla mnie najważniejsze (a w tym momencie babka zabrała mi kartki sprzed nosa i schowała więc musiałam przypomnieć sobie byle jaki obrazek z tej kartki zeby coś powiedzieć) ;(
aż mnie ciarki przeszły...
tak w ogole, to czy wolno tym egzaminatorom zadawać pytania? na przykład zeby powtorzyli pytanie, tzn wiem że wolno, ale czy sa za to jakieś ujemne punkty?
No więc ja już jestem po speaking i listening w Bydgoszczy.
na listeningu miałam zestaw A: kamczatka, ćmy, muzyczka, gry.
odpowiedzi oczwiście za bardzo nie pamiętam, a poza tym nie wiem, czy sa dobre, a nie chcę sugerować złych, ale było naprawdę łatwe..przynajmniej dwie pierwsze częsci.
Speaking:
pytanko:skąd jestem, miałam zadawać sobie pytania z moją towarzyszką na temat: kto jest dla Ciebie najważnieszą osobą w życiu.
Zestaw obrazków na temat mierzenia i ,,recording''(a co to kurczę naczy??) różnych rzeczy i zestaw na temat różnych modeli: obrazek z makietą miasta, z fantomem i lekarzami,z manekinem u krawcowej.
Dyskusja nad obrazkami:jak najlepiej spedzić przerwę na lunch- do wyboru basen, szachy, telewizja, ławka w parku.
Pytanie_ czy firmy powinny fundować pracownikom lunch i plusy i minusy pracowania z dala od domu(to są pytania mojej i koleżanki, z którą zdawałam;-))
Powodzenia!!
Hej! Ja miałam dziś speaking, a jutro będę miała listening. Chętnie podzielę się z Tobą wrażeniami, jeśli i Ty to zrobisz :)
ja mialam podobnie tylko mialam obrazki gdzie ludzie patrza na jakies ekrany i jak wazne sa informacje ktore tam widza a laska z ktora bylam miala roze lodowiska i ludzi i miala opisac co tam jest
pozniej mialam o wynalazkach w 21 wieku. i jakie dla mnie sa wazne
troche o filmach i muzyce
a na jakie tematy mniejwiecej był lisning
Hej!! Czy mógłbyś z grubsza napisać czego dotyczyły te teksty i zadania, np. czy były trzy zadania z uzupełniania słownictwa czy trzeba było coś wybrać albo połączyć?
A jaki zestaw obrazków miała twoja partnerka? i w ogole jak wrażenia po własnym speakingu??
Moniu... Co konkretnie było na tych ekranach? i lodowiskach ;)
o czym musiałyście porozmawiać w 1 części? no i podobne pytanie: jak wrażenia?
Proszę o tematy listeningu, baaaaardzo!!!!!! Pleaseeeeeeeeeeeeeee
Mam pytanie do nienor: czy mogłabyś zdradzić co było na listeningu? Wszyscy się denerwujemy. Proszę, podziel sie informacjami. Było łatwe, tak??
ekrany byly w roznych miejscach np na lotnisku gdzie byly podane czasy odlotow, byly w studium nagran i chyba w samolocie nie wiem co to bylo i chyba w jakims laboratorium i trzeba bylo powiedziec jakie znaczenie maja dla ludzi ktorzy sie tam znajduja
a lodowiska roznily sie tylko miejscem w ktorym sie znajdowaly i musialam odgadnac o jakich miejscach mowi moja partnerka a o jakich nie wspomniala
a wrazeni nie ciekawe dziewczyna z ktora bylam gadala jakies dziwne rzeczy byla wyuczona jakis konkretnych zdan i nadawala okropne az mi sie wszystko mylilo przez nia i tak jakos srednio bylo akurat z tym bo pozatym to spoko nie ma sie czego obawiac pozdrawiam i powodzenia
a mial ktos dzisiaj listening??????? jak tak to co bylo?
a wiec jestem po speakingu w wawie, nie bylo trudno. Na obrazkach mialam spotkania- spotkanie z niedzwiedziem, z jakims zabytkiem pod woda i z jakims wiesniakiem w gorach , no i compare i contrast - tylko PAMIETAJCIE zeby zaczac od razu od tego, bo w ciagu tej 1 minuty nie da sie przypomniec wyuczonych zwrotow czy cos, trzeba mowic naturalnie, i ja mowialam dobrze, tylko zaczelam od opisania, a potem juz mi ledwo starczylo na porownanie ich!!! Moja partnerka miala wykorzystanie materialow, np. kompozycja kwiatowa, palac z lodu. i krzeslo z drewna.

Nasze zadanie, polegalo na tym zeby okreslic jak najlepiej student powinien spedzic swoj czas w ciagu 3 miesiecy zanim pojdzie na studia! i troche to zwalilysmy... tzn. jak dla mnie to nie byla praca w grupie :)
potem pytania, o to czy obecnie wazniejsza jest wiedza czy umiejetnosci? i czy zgadzam sie z tym ze "czlowiek uczy sie przez cale zycie"? a partnerka : " co zacheca nas do ciezkiej pracy?" i "nauka jakiego przedmiotu jest przydatna"

Ogolnie wrazenia :
- nie ma sensu przygotowywac zwrotw itd. bo naprawde nie ma czasu na myslenie, gada sie jak leci ( czasem troche bzdurnie)
- pamietacie STRATEGIE, bo potem oni przerywaja i nie ma juz czasu nic dopowiedziec , dlatego porownujcie obrazki od razu
- najprzyjemniejsza czasc to part4 pytania od egzaminatora, sa ogolne i mozna przedstawic spokojnie swoj point of view :)

POzdrawiam

dajcie jakies opinie o listeningu!!!
już jestem- było tak:
1. powiedzieć skąd się jest, kto jest najważniejszy w twoim życiu
2. obrazki moje:rowery a dokładnie grupa ludzi w jakiś płaszczach przeciwdeszczowych w zwartej grupie, dwie osoby na rowerkach na siłowni, facet zatrzymał się przy hotelu i ma rower obładowany(turysta), kolarze i wyścig
pytanie dla koleżanki: która jazda na rowerze jest najtrudniejsza
obrazki koleżanki: "przeprowadzacz" dzieci przez ulicę, sędzia dający czerwoną kartkę piłkarzowi, jakieś spotkanie w biurze(ludzie przy biurku i facet stoi i coś gada), sala wykładowa studenci i wykładowca
pytanie do mnie: która sytuacja najtrudniejsza
3. dyskusja: najbardziej niebezpieczne dla młodzieży-dyskoteka, gra w piłkę, uczenie się w bibliotece, spotkanie z innymi, i coś jeszcze ...
4. pytanko: czy lata szkolne są najprzyjemniejszym etapem w życiu?

Wrażenia:
nie jestem zbytnio wygadana, ale i tak nie ma czasu na używanie zwrotów(z obserwacji koleżanki, która gadała jak najęta), nerwy robią swoje i 2 razy się zacięłam, ale interlocutor bardzo miły.
uwaga na dyskusję:wcinać się ile się da w rozmowę, nie pozwolić na gadanie drugiej osoby
część czwarta faktycznie pozwala na powiedzenie co się chce

trzymam kciuki za zdających!!!!
dzięki wielkie Emakowi i Moni za podzielenie sie tematami, ktoś jeszcze dzisiaj zdawał? w ogole to ile może być tych rożnych zestawow pytań? 5? 10? 20?
nie ma za co:)
szkoda tylko ze ci mieli listening nie chca sie z nami podzielic:(
Ja też bardzo bardzo dziękuję Emakowi, Dixie, Gosi i Moni :)
słuchajcie ja zdaje jutro i wsumie to sięchyba nie stresuje i tak ze swojej strony mam rade żebyście przedewszystkim mówili i mówili i mówili i bądzcie otwarci na ludzi i konwersacje nie zapomnijcie też o humorze przecież wszyscy wiemy że umiemy to powiedzieć ale każdemu może nie wyjść więc loooooooz. Moim zdaniem najważniejsza jest komunikacja to co z tego że umiesz mnóstwo wspaniałych i intelegentnych wyrazów jeżeli nie potrafisz ich ospowiednio użyc !!!! a tak przy okazji kto zdaje jutro w gdańsku i niech ktoś wkońcu napisze tematy i pytania z tego mówienia na którym napewno ja bede miał beczke :P:P:P:P aaaaaaaaaaaaa no i pozytywne myślenie to najważniejsze !!!!!!!!!!!!!!!
kto jutro ma słuchanie na 15 ????? w gdańsku ????? znaczy ja mam heh no i mowienie na 11 15 ale naszczescie mowie ze znajomą troche ode mnie starszą jakieś 20 lat ale mamy podobne poczucie humoru hehehehehe no to kto tam jeszcze razem ze mną słucha a i przepraszam podaliście jednak tematy a takie moje przeoczenie :P
aaaaaaaaaa i pamiętajcie o uzyciu takich zwrotów jak but, whilst both show like as well as no i otym że część 3 to dyskusja musicie dyskutować i to będzie punktowane a nie monolog jednej osoby i przytakiwanie drugiej jak nie daje mowić to się wpiep.... a i najlepiej np. pytać ją co ona o tym myśli czy się zgadza jaki jest jej point of view.......POwodzenia wszystkim !!!!!!! i nie warto się przejmować !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! będzie dobrZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Słuchanie na 15 jutro? Z tego co wiem to słuchanie jest na 9.00, ale w sumie moze porobili jakieś grupy:)
no ja mam na 15 , czyli muszą być jakieś grupy
Są-tak to jest jak się człowiek wcześniej nie dowie jak egzamin dokładnie wygląda;)
cieszę się że pomogłam Wam, a przynajmniej podniosłam na duchu.
A ludzie od listening weźcie ze mnie i innych przykład i rzućcie coś co było
CZEKAMY!!!!!
PROSIMY O POMOC!!!! PODZIELCIE SIĘ WRAŻENIAMI Z LISTENINGU!!!!
no tak to właśnie jest ej no i co z tym listeningem
Może ludzie są zmęczeni? Mam nadzieję, że płonne deklaracje, które znajdują się w postach "terminy" i "cooperation;)" nie były fałszywe! Pozdrowionka
imprezują po egzaminach :P
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 69

« 

Studia za granicą

»

Nauka języka