Jaki jest polski odpowiednik przyimka "between"?

31-45 z 45
| następna
Nie, nie mylę. Wyrażenia przyimkowe to po prostu wyrażenia zawierające przyimek. Nie są one częścią mowy, nie są zbyt przydane i nie ma sensu ich używać w klasyfikacji poszczególnych fraz kiedy da się użyć właściwej części mowy a prawie zawsze się da
edytowany przez Yatavaf: 14 paź 2025
To jest niestety troll, który cieszy się, że może wypisywać swoje głupoty, ewent. to, co wypluje mu AI.
Odkąd to rzeczowniki są zwrotami? Znajdź 'get a good night's sleep' jako osobne hasło w słowniku angielskim.
Cytat: mg
Odkąd to rzeczowniki są zwrotami?

A ty umiesz czytać? Przecież podałem frazę, która jest rzeczownikem i jest tak klasyfikowana przez słowniki.

Znajdź 'get a good night's sleep' jako osobne hasło w słowniku angielskim.

Tego nie będzie w żadnym słowniku gdyż nie jest to stała fraza tylko dosłowne połączenie "get" + "a good night's sleep". Ale to w żaden sposób nie kłóci się z tym, że fraza "get a good night's sleep" to czasownik nieprzechodni. Poucz się angielskiej gramatyki
To jest niestety troll, który cieszy się, że może wypisywać swoje głupoty, ewent. to, co wypluje mu AI.
Odkąd to rzeczowniki są zwrotami? Znajdź 'get a good night's sleep' jako osobne hasło w słowniku angielskim.

Tak też sobie pomyślałam po ostatniej wypowiedzi i tej przedniej szkoda naszej energii niech sobie idzie zawracać głowy gdzie indziej
Raczej szkoda tu mojego czasu. Idźcie się pouczyć angielskiej gramatyki zamiast pytać się mnie a potem nawet nie próbować zrozumieć
Cytat: Yatavaf
Odkąd to rzeczowniki są zwrotami?

A ty umiesz czytać? Przecież podałem frazę, która jest rzeczownikem i jest tak klasyfikowana przez słowniki.

'Zwrot' musi zawierać czasownik.

Tego nie będzie w żadnym słowniku gdyż nie jest to stała fraza tylko dosłowne połączenie "get" + "a good night's sleep". Ale to w żaden sposób nie kłóci się z tym, że fraza "get a good night's sleep" to czasownik nieprzechodni. Poucz się angielskiej gramatyki

Sam przyznajesz, że nie jest to stała jednostka leksykalna, więc to nie jest 'czasownik'. Zastanawiam się, czy więcej u Ciebie trollingu czy niewiedzy. Powiedz, takie 'buy her flowers' to też jest czasownik nieprzechodni?
Cytat:

Nie, nie musi: https://wsjp.pl/haslo/podglad/30257/zwrot/5227720/wyrazenie (zobacz definicję i pierwszy cytat)

Cytat:
Powiedz, takie 'buy her flowers' to też jest czasownik nieprzechodni?

Tak, a o co chodzi? Oczywiście, nie ma praktycznej potrzeby tak tego klasyfikować bo jest to dosłowne połączenie ale łatwo zauważyć, że działa tak jak czasownik nieprzechodni "sneeze"
Cytat:

Nie, nie musi: https://wsjp.pl/haslo/podglad/30257/zwrot/5227720/wyrazenie (zobacz definicję i pierwszy cytat)

To nie jest słownik terminologiczny. Nie możesz wybierać sobie znaczeń niespecjalistycznych, kiedy wytykasz innym nieznajomość gramatyki.

Tak, a o co chodzi? Oczywiście, nie ma praktycznej potrzeby tak tego klasyfikować bo jest to dosłowne połączenie ale łatwo zauważyć, że działa tak jak czasownik nieprzechodni "sneeze"

Aha, czyli takie pojęcie jak 'dopelnienie' w rzeczywistości nie istnieje?
Cytat:
To nie jest słownik terminologiczny. Nie możesz wybierać sobie znaczeń niespecjalistycznych, kiedy wytykasz innym nieznajomość gramatyki.

Nie da się korzystać wyłącznie ze znaczeń specjalistycznych. Słowo "wytykać" oraz jego znaczenie w twoim zdaniu też nie są specjalistyczne

Cytat:
Aha, czyli takie pojęcie jak 'dopelnienie' w rzeczywistości nie istnieje?

Istnieje, i co w związku z nim? Nie jest to część mowy i nie jest używane w słownikach do klasyfikacji wyrazów czy fraz
Troll. Próbowałem rozmawiać poważnie, ale nie daje się.
Najlepsze co możesz powiedzieć jak już nie masz argumentów :)
Najlepsze co możesz powiedzieć jak już nie masz argumentów :)

Nie, czasami rozmowa po prostu nie ma sensu.
Kilka tygodni temu (ktoś) próbowal podobnego trollingu po innym nickiem.
Kilka tygodni temu (ktoś) próbowal podobnego trollingu po innym nickiem.

Dokładnie tak.Ja nie rozumiem po co ludzie tu wchodzą i pytają się skoro wszystko świetnie wiedzą. Ewidentny trolling.
Szkoda slow.
31-45 z 45
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia