Dziękuję.
Tak, były punkty i różne uniwersytety/kierunki wymagały różną ilość punktów-np. na York University (dawno temu-obecnie jest inna punktacja) potrzeba było 560-580 punktów, ale mój kolega potrzebował jedynie 480 na uniwerek w USA. Ciekawy jestem, który test jest łatwiejszy?
Obecnie Uniwersytet Torontoński potrzebuje wyniki z CAE "A minimum overall score of 180, with at least 170 in each component", natomiast
TOEFL "Internet-based Test (including Home Edition): Minimum Requirement: total score of 100 + 22 on Writing, Discretionary Range: total score 89-99 + 22 on Writing. Paper-delivered Test: results will be reviewed on an individual basis."
Przy okazji się dowiedziałem, że tenże uniwersytet akceptuje 6 innych egzaminów, a więc jest z czego wybierać!
Pamiętam, że niektórzy potrafili osiągnąć lepsze wyniki na tym teście (i podobnych, np. GMAT, LSAT) stosując pewne właściwie chyba legalne metody i dzięki temu zdarzały się przypadki, że ledwie znający język angielski studenci dostawali się na studia.