Witam. Chciałabym się dowiedzieć paru rzeczy...
Mianowicie interesują mnie studia za granicą ale matura jakoś dopiero w 2014 (teraz jestem 1 kl. liceum). Zdaję sobie sprawę, że wszystko może nie wypalić, głównie ze względów finansowych, lub mogę się nie dostać oczywiście, ale nie zamierzam się jeszcze poddać! :)
Nawet chciałabym spróbować złożyć aplikacje na jakieś renomowane uczelnie...
tylko, że
nie wiem za bardzo jakie testy powinnam pozdawać, prócz matury polskiej i chyba obowiązkowo matury międzynarodowej???
i ogólnie proszę o jakieś aktualne informacje,
czy wiecie coś o stypendiach dla "biednych" uczniów? ...Nie jestem taka biedna, ale przeliczając funty na złotówki jednak wychodzą kosmiczne sumy.. ;/
Albo czy są stypendia dla polaków, czy raczej nie?
A też słyszałam o tzw. pożyczkach dla studentów, które spłaca się jak ma się dobrą prace dopiero. Czy to jest nadal aktualne? i czy to jest też na wszystkich czy tylko na wybranych uczelniach?
i najbardziej flrustrujące mnie pytanie:
ile kosztują mniej więcej studia na renomowanych uczelniach (typu Oxford, Cambridge) i na takich gorszych?
Jeśli wiecie, to proszę o szczegółowe informacje... :)
Życie w college'u jest bardzo kosztowne,
ale słyszałam o mieszkaniu u rodzin, czy to jest rzeczywiście korzystniejsze?
Co powinnam zrobić żeby dostać się na studia w Anglii i też żeby moi rodzice nie zbankrutowali?!?! Może rok przerwy na zarabianiu zmęczyć? Ale czy dużo wtedy zaoszczędze.. skoro rachunki i te sprawy? ;/
A i pytanie kiedy składa sie papiery do takiej angielskiej uczelni, bo gdzieś nawet czytałam, że rok przed studiami, co było dość dziwne..
Do tego jeszcze na koniec czy sobie poradzę skoro angielskiego uczę się od przedszkola, ale zawsze w polskiej szkole.. Stycznośc moja z językiem ograniczała się mniej więcej do filmów po ang., kilku znajomych z Anglii na facebooku :D i teraz zaczynam czytać książki angielskie i słownik tematyczny wkuwam na pamięć, gdzie jest wiele związków frazeologicznych.. Czy to wystarczy, bo boję się, że przyjadę tam i nie poradzę sobie, bo nie będę rozumieć wykładowców! bo czasem jak coś widzę i nie rozumiem to mnie trafia normalnie!! ;/
O i jeszcze już ostatnie czy studia w Szkocji są tańsze niż w Anglii?? :)
PROSZĘ O POMOC!!!!! :) NA PRAWDĘ, wiem że się rozpisałam , ale jeśli coś wiesz na ten temat to proszę odpisz!