Studia w Danii.

Temat przeniesiony do archwium.
661-690 z 1614
Sue-sama, tak tylko, ze moja dyrektorka mnie kompletnie nie kojarzy, wiec jak moze o mnie cos napisac :P Ze szkoly jezykowej mialbym super, bo to z rodziny szkola, to i opinia dobra :D
Macie jakies plany jesli sie nie dostaniecie? Jakis plan B ?
Ja w sumie największy problem miałam właśnie z listem motywacyjnym, ale ostatecznie po konsultacji z pośrednikiem jakoś udało mi się go napisać ; ) Jeśli chodzi o wskazówki, to korzystałam głównie z tego, co napisał mi pośrednik :
W liście motywacyjnym powinny znaleźć się m.in. informacje na temat:
na jaki kierunek/kierunki aplikuje kandydat/kandydatka, na jakiej uczelni/uczelniach,
podstawowe informacje o kandydacie/kandydatce (dotychczasowa edukacja, zainteresowania, zaangażowanie pozaszkolne, doświadczenia w pracy, wyjazdy zagraniczne, itd.),
uzasadnienie dlaczego wybiera się dany kierunek/kierunki, czyli o jakich dalszych studiach/pracy w jakim zawodzie/charakterze myśli kandydat/kandydatka, czy wiąże się to z zainteresowaniami, pasjami, bądź planami na przyszłość,
co jako student/studentka na uczelni, kandydat/kandydatka wniesie do środowiska uczelni (jaki mamy stosunek do innych ludzi, czy łatwo nawiązujemy kontakt, czy lubimy pracować w grupie, czy mamy jakieś zdolności/umiejętności, które będzie można wykorzystywać na uczelni),
podsumowanie, czyli krótkie powtórzenie dlaczego będziemy dobrym studentem/studentką.

Z pozostałymi papierami nie było problemu, list rekomendacyjny napisał mi mój wychowawca i jednocześnie nauczyciel j. angielskiego, więc miałam go napisanego po angielsku, nie musiałam nic tłumaczyć ; )

Tłumaczenie świadectwa jest na stronie eduABROAD, więc z tym też nie było problemu. Ogólnie cała aplikacja, którą składałam do pośrednika zajęła mi może godzinkę, gorzej już było z wprowadzeniem tego wszystkiego do skoordynowanego systemu rekrutacyjnego, siedziałam przy tym chyba 4 godziny ;p

Tak poza tym, to nie było większych problemów, tak jak pisałam wcześniej, w razie wątpliwości kontaktowałam się z pośrednikiem i zazwyczaj odpowiedzi dostałam od ręki ; )

Przedmioty, które zdaje na maturze w ogóle nie przydadzą mi się na studia w Danii ;p Zdaję wos i też właśnie geografie na rozszerzeniu, angielski na rozszerzeniu i niemiecki podstawę. Muszę mieć jakąś alternatywę w razie gdyby mnie nie przyjęli do Aarhus ; )
Mój plan B nie jest nawet w minimalnym stopniu związany z tym, co chcę studiować w Danii, czyli multumedia design and communication. Jeśli nie dostanę się do Danii to pewnie pójdę do wojska i będę zaocznie studiować bezpieczeństwo narodowe w Warszawie ; p
sue- sama - tak, dokładnie na tej stronie kazano mi się logować ; )
Jesli dobrze to rozumiem to na 4 mozliwe szkoly do jakich sie mozna zapisac, wybieram 3, wszedzie na ten sam kierunek. Mam nadzieje, ze gdzies sie dostane :P
W takim razie w tym liscie motywacyjnym mozna przedstawic sie jako idealna osobe na dany kierunek ;d znalazlem na zagranicznych forach porady jak sie do tego zabrac, jak najlepiej to napisac, wiec nie powinienem miec problemu.

A co jesli dam dwa rozne kierunki? Musze napisac dwa listy motywacyjne, albo w jednym zawrzec informacje, ze nadaje sie i na 1 i na 2 kierunek?

Haha tak, nawet trzeba się przedstawić jako indealna osoba na dany kierunek, ja własnie tak zrobiłam ;D Z tym, że na rozmowie kwalifikacyjnej z tego co wiem mogą zapytać o to, co napisało się w liście, więc musi on być w miarę realny ;p
Jeśli są dwa inne kierunki, to trzeba to zawrzeć w jednym liście ; )
Raczej na pewno bede skladal na 2 kierunki. Skoro sa dostepne 4 pozycje na co sie sklada, to
pierwsze trzy miejsca: service,hospitality and tourism management, w trzech roznych szkolach, no i jedno miejsce wolne, ktorego wolnym nie zostawie :P Wole studiowac nawet cos co mnie mniej interesuje, niz cos w Polsce ;C
Saku94 - już po teście? Zazdroszczę, że masz to już za sobą :-) mogłabyś przybliżyć co z gramatyki było mniej więcej ? :-) Wiesz kiedy będą wyniki z tego testu? Długi wgl był ten test?
Przepraszam, że tyle pytań, ale właśnie siedzę, i już sama nie wiem co mam powtarzać z tego angieslkiego... i jakoś wątpie w moje siły...
Hyacent09- ja też właśnie wole studiować coś mniej interesującego w Danii niż w Polsce ;p

Anka 2641- szczerze mówiąc powtarzanie nic nie pomoże, serio ;p ja też siedziałam i powtarzałam, a na nic się to nie przydało ;p wszystko było abcd, jeśli chodzi o jakieś szczególne konstrukcje, to były chyba dwa pytania z wish i z trybami warunkowymi, ale jeśli dobrze zauważyłam, to w sumie był tylko 3 tryb warunkowy. Były jeszcze przedimki, czas present perfect i past perfect. Były też zdania z either i neither i zdania z a few, few, little, a little. Jedno zdanie było też ze stopniowaniem przymiotnika i zdanie porównawcze, ale w sumie nie było nad czym się zastanawiać ; ) Tekst był o jakieś babce, która pomagała ludziom w urządzaniu domów, coś tam, że mówiła jakich rzeczy mają się pozbyć, które się nie przydadzą, a które nie itp itd. Pytania też nie były trudne, z tego co pamiętam to dwa dotyczyły słowa bulling, w jakim kontekście zostało użyte i them- do kogo się odnosi ; ) W sumie serio, nie był to jakiś szczególnie ciężki test, aczkolwiek w niektórych zdaniach pasowały mi dwie odpowiedzi i zastanawiałam się które mam wybrać ;/
Test miał 59 zadań z gramatyki i 6 albo 7 pytań do tekstu. A wyniki mają być za tydzień ; )
Saku94 - bardzo dziękuję za odpowiedź !!! a jeszcze ostatnie pytanko ile czasu Ci to zajęło?? Bo mi pisali z eduABROAD że na test jest 80 minut, Ty w jakim czasie się wyrobiłaś? :-)
Myslicie, ze beda na internecie gdzies stare arkusze z tego testu? Bo nawet nie wiem jakby tego szukac.
Hyacent09 - myślę, że nic nie ma, sama też szukałam, pisałam do nich jak wygląda ten test, to wysłali mi stronkę żebym poćwiczyła : http://www.oxfordenglishtesting.com/browse_tests.aspx?userType=1&menuId=2 i po lewej stronie masz "try free sample test" to chyba na nich można bazować :-)
Saku94, dzięki!
Aż podziwiam moją głupotę, że też nie zajęłam się tym wszystkim wcześniej i z Wami nie pisałam tego testu. Zamiast tego wydałam 640 zł na IELTS -.-
Hyacent09 - szukałam tego w zeszłym roku, kiedy kończyłam LO brałam pod uwagę studia w Danii. Powiem szczerze, że nic nie znalazłam...
jeszcze mam pytanie do testu, czy słownictwo było bardzo trudne i zaawansowane? czy raczej do ogarnięcia ? :-)
Wątpie, żeby coś takiego było na internecie... ale jako porównanie można w sumie brać te wszystkie placement test oxford, w sumie identyczna forma i dość podobny zakres materiału ; ) Na test mieliśmy 60 minut, ja miałam go skończonego w pół godziny, ale głupio mi było wychodzić tak szybko ;p Na prawde, nie ma czym się stresować! ; ) Co do słownictwa- w tekscie nie było żadnych zaawansowanych słówek a w gramatyce tym bardziej ; )

Sue- sama - a nie mogłaś pisać tego testu we wtorek? Bo były dwa terminy, oprócz wczorajszego w Warszawie jeszcze jest w Kielcach we wtorek, o ile dobrze pamiętam ; )
Saku94, zdałam i mam certyfikat, tylko zabolało to moje konto bankowe. Chociaż trzeba się przygotować na większe wydatki w samej Danii (jeżeli się dostaniemy!).

a składał ktoś aplikacje na zakwaterowanie? Wolicie jedynki czy dwójki? Koszt w sumie taki sam, z tego co widziałam za stronie. I strasznie duże te pokoje i jeszcze z łazienką. Nie to co na Polibudzie w Gdańsku.
Dostaniemy się wszyscy, zobaczycie! ;D Ja w ogóle jeszcze nie patrzylam na żadne lokum w Danii, chyba czas się za czymś rozejrzeć ;p Orientujecie się ile kosztuje wynajęcie mieszkania w Danii ? Dużo droższe od akademika?
Podobno bardziej oplacalne sa akademiki, ale mysle, ze tak samo jak w Polsce wypozyczenie mieszkania na 2+ osob, wcale nie musi byc takie drogie. Po przeczytaniu wszystko ze strony studiazagranica.pl widze, ze zycie w Danii to mniej wiecej podobne koszta jak w Polsce + mozna legalnie pracowac bedac na studiach.

Najlepiej jesli sie jedzie tam z kims znajomym, lub mozesz poznac kogos juz tam i zmienic zamieszkanie :D Ja jesli wszystko wyjdzie zgodnie z planem to jade z kumplem, jesli sie oboje dostaniemy. Mimo, ze moj semestr zacznie sie dopiero za prawie rok to juz teraz trzeba byc dobrej mysli :D
Podobne testy gramatyczne można też znaleźć w książce FCE Use of English 1, są tam 3 testy na których można się wzorować i poćwiczyć. Jak coś to mogę wysłać bo mam zeskanowaną ;)

Ja na początku się chyba nastawie na akademik a w trakcje może będę szukać mieszkania. Jak będę tam mieszkać to wtedy będę miała rozeznanie co do wydatków i co mi się bardziej opłaca ;)
Jak patrzyłam to czesne w akademiku wynosi ok 1200zł na 1 osobę. Ja najbardziej to się boję tego, że pojadę tam sama bo nikt z moich znajomych się tam nie wybiera ;(
wnioskujac z tego co pisza osoby na blogach ktore juz tam studiuja, to weekendowa praca po 7h wystarcza by pokryc koszty czynszu oraz starcza na utrzymanie.
Mysle, ze na samym poczatku czynsz + utrzymanie bede mial zapewnione przez rodzicow, a po ochlonieciu z nowosci, mozna zabrac sie za szukanie jakiejs pracy :D
wnioskujac z tego co pisza osoby na blogach ktore juz tam studiuja

A jakie blogi czytałeś? :)
azja94, chociazby tutaj: http://monikabednarczyk.blogspot.dk/2013/02/work.html link do post w ktorym o tym pisze.

Mialem na mysli, ze starcza na utrzymanie jesli pracujemy wiecej niz ten jeden weekend jak opisuje w tym poscie.
pisal ktos test w kielcach ? ; )
Hej, dostaliście już wyniki waszego testu??
ja pisałem w Kielcach do Aarhus i mam b2 więc jest dobrze <3 pomimo że rozmawiając z wami miałem wrażenie że byłem jedną ze słabszych osób tam...
tylko czy ten wynik to procenty, czy suma punktów za każde zaliczone pytanie? jak wam poszło?
Też mam B2, wydaje mi się że jest to podawane w punktach tylko nie pamiętam ile można było zdobyć. Ktoś kojarzy ?
już wiem że to jest wynik na 66 pytań więc mega spoko! mam 53 ptk, czyli 80% :)
Julia - 1ptk za 1 pytanie.
edytowany przez mateomj: 13 mar 2013
Ooo już dostałam wynik (C1) :D
Chyba jakaś suma punktów, nie wiem w sumie. Ogólnie mam do Was pytanie- kto ma zamiar studiować na BUSINESS ACADEMY AARHUS?? Bardzo mi zależy na kontakcie z jakąś osobą! :)
Temat przeniesiony do archwium.
661-690 z 1614

»

FCE - sesja letnia 2004

Zostaw uwagę