Ja w sumie największy problem miałam właśnie z listem motywacyjnym, ale ostatecznie po konsultacji z pośrednikiem jakoś udało mi się go napisać ; ) Jeśli chodzi o wskazówki, to korzystałam głównie z tego, co napisał mi pośrednik :
W liście motywacyjnym powinny znaleźć się m.in. informacje na temat:
na jaki kierunek/kierunki aplikuje kandydat/kandydatka, na jakiej uczelni/uczelniach,
podstawowe informacje o kandydacie/kandydatce (dotychczasowa edukacja, zainteresowania, zaangażowanie pozaszkolne, doświadczenia w pracy, wyjazdy zagraniczne, itd.),
uzasadnienie dlaczego wybiera się dany kierunek/kierunki, czyli o jakich dalszych studiach/pracy w jakim zawodzie/charakterze myśli kandydat/kandydatka, czy wiąże się to z zainteresowaniami, pasjami, bądź planami na przyszłość,
co jako student/studentka na uczelni, kandydat/kandydatka wniesie do środowiska uczelni (jaki mamy stosunek do innych ludzi, czy łatwo nawiązujemy kontakt, czy lubimy pracować w grupie, czy mamy jakieś zdolności/umiejętności, które będzie można wykorzystywać na uczelni),
podsumowanie, czyli krótkie powtórzenie dlaczego będziemy dobrym studentem/studentką.
Z pozostałymi papierami nie było problemu, list rekomendacyjny napisał mi mój wychowawca i jednocześnie nauczyciel j. angielskiego, więc miałam go napisanego po angielsku, nie musiałam nic tłumaczyć ; )
Tłumaczenie świadectwa jest na stronie eduABROAD, więc z tym też nie było problemu. Ogólnie cała aplikacja, którą składałam do pośrednika zajęła mi może godzinkę, gorzej już było z wprowadzeniem tego wszystkiego do skoordynowanego systemu rekrutacyjnego, siedziałam przy tym chyba 4 godziny ;p
Tak poza tym, to nie było większych problemów, tak jak pisałam wcześniej, w razie wątpliwości kontaktowałam się z pośrednikiem i zazwyczaj odpowiedzi dostałam od ręki ; )
Przedmioty, które zdaje na maturze w ogóle nie przydadzą mi się na studia w Danii ;p Zdaję wos i też właśnie geografie na rozszerzeniu, angielski na rozszerzeniu i niemiecki podstawę. Muszę mieć jakąś alternatywę w razie gdyby mnie nie przyjęli do Aarhus ; )