Cześć,
Chyba muszę zaglądać to bardziej regularnie, widzę, że sporo osób chce do Danii. Fajnie, że chcecie korzystać z możliwości bezpłatnych studiów w Danii, powodzenia!
Może coś ze swojego doświadczenia podpowiem ...
Odpowiadając na wszystkie pytania dot. kariery po studiach, łatwości znalezienia pracy czy zakwaterowania - to przecież głównie zależy od Was. Jak się weźmiecie za dany temat to wszystko się uda! Do tego poczytajcie na stronach uczelni jaką jesteście zainteresowani i tam wszystko jest napisane ... Wiadomo, że jak ktoś jest dobry, to sobie poradzi. Studia za granicą otwierają mnóstwo możliwości, o których pewnie jeszcze nawet nie myślicie :P
Co do testu ze znajomości języka angielskiego, to ja np. robiłam go w eduabroad.pl (tam tez składałam całą aplikację, moge polecić) i są to testy po prostu gramatyczne czyli uzupełnienia zdań, dziurawce, itd., no i jakiś tekst czy sluchanie (pewnie zalezy ktora uczelnia czy cos) i pytania do tego, wskazanie kontekstu wypowiedzi - standardowo.
Z tego co wiem to rozmowy kwalifikacyjne wygladaja roznie, ja mialam w grupie 4 osob-kandydatów, w tym ja i 2 osoby z uczelni (przemili!). Taki element interaktywności czy rywalizacji, że grupa, nie wiem do końca? Akurat wszyscy ludzie z mojej grupy zostali przyjęci. Ale wiem, że inne uczelnie robią to jeden-na-jeden czy nawet na Skype. Zapytajcie się po prostu.
Koszty tak, około 2000 zł miesięcznie trzeba liczyć - zależy jaki kto ma tryb życia i gdzie mieszka (nie koniecznie miasto, ale jaka opcja zakwaterowania). Można pracować w trakcie studiów i z tego można się utrzymać. Choć nie wszyscy pracę podczas studiów znajdują szybko.