Studia w Danii.

Temat przeniesiony do archwium.
571-600 z 1614
Dania to bardzo miły kraj - mili ludzie, fajna atmosfera, więć poradzisz sobie w kwestii odnalezienia się.
Z pracą bywa różnie. Ale z tego co widzę też po innych - ci którzy chcą pracować, pracę w końcu znajdują.
Na studiach jest mnóstwo projektów, pracy w grupach, zadań z firm i dla firm wykonywanych. Więc nie tylko nauka rzeczy związanych z kierunkiem, ale ogólnie przygotowanie do pracy, wystąpień, pracy w zespołach projektowych, itd.
Test i rozmowa są bardzo ważne. Ja miałam nie tak rewelacyjne oceny, ale dobrze wypadłam na rozmowie i mój angielski był OK, więc to pewnie przeważyło. Jednak biorą pod uwagę oceny. Może po prostu traktują każdego indywidualnie a nie przez widełki czy jakieś rankingi...
A przez kogo - jakie biuro (?) składasz tą aplikację?
Myślę żeby aplikować za pośrednictwem studiazagranica.pl (eduabroad), pisałem troszkę z nimi zadawałem miliony pytań ( jakoś tak mam że wole zawsze dopytać jak jestem nie pewny). Uspokoiła mnie troszkę twoja wypowiedź bo u mnie z angielskim jest całkiem w porządku, szczególnie jeśli chodzi o rozmowę. Rozmowa z przedstawicielem uczelni przypomina rozmowę o prace po ang. czyli pytania dlaczego dania, dlaczego ich uczelnia, jakie mam hobby itp tak ?
A jeszcze obiło mi się o uszy że praktyki w Dani trwają rok i można je odbyć w innym kraj (np. UK, USA) czy to prawda ? wiesz może coś na temat praktyk na studiach ?
Gdybyscie mieli jakies pytania dotyczace zycia w Danii oraz studiowania( a dokladnie to Roskilde RHS albo RUC) - [email] tak sobie pomyslalem ze skoro niektorzy pomogli mi kiedys to i ja teraz moge :) pozdrawiam
Hej. Jestem tegoroczną maturzystką i szukam ciekawych studiów i tak jakoś wyszukałam własnie Danię :D. Pewnie moi rodzice pomyślą że jestem jakaś chora psychicznie, że chcę tam iść no ale może jakoś ich przekonam. Myślę o Aarhus ale nie wiem jeszcze jaki kierunek... może E-concept Development albo Marketing Management, ale nie wiem dokładnie czego po tych kierunkach się spodziewać( w szczególności po tym pierwszym). Moglibyście mi pomóc? Czy ktoś od razu po liceum tam wyjechał? Nie baliście się? Tak sami samiuteńcy... Aha, i ciężko jest się uczyć po angielsku? Bo w sumie czasami można jakiś zagadnień nie rozumieć po polsku a co dopiero po angielsku :( Mam wiele wątpliwości ale chciałabym zaryzykować...
Hej :) Rownież w tym roku zdaję maturę i mam zamiar aplikowac na TEKO Design. Jets tu może ktoś studiujący tam, mogący udzielic mi kilku informacji? :)

Pozdrawiam!
Cytat: kakademona
Hej. Jestem tegoroczną maturzystką i szukam ciekawych studiów i tak jakoś wyszukałam własnie Danię :D. Pewnie moi rodzice pomyślą że jestem jakaś chora psychicznie, że chcę tam iść no ale może jakoś ich przekonam. Myślę o Aarhus ale nie wiem jeszcze jaki kierunek... może E-concept Development albo Marketing Management, ale nie wiem dokładnie czego po tych kierunkach się spodziewać( w szczególności po tym pierwszym). Moglibyście mi pomóc? Czy ktoś od razu po liceum tam wyjechał? Nie baliście się? Tak sami samiuteńcy... Aha, i ciężko jest się uczyć po angielsku? Bo w sumie czasami można jakiś zagadnień nie rozumieć po polsku a co dopiero po angielsku :( Mam wiele wątpliwości ale chciałabym zaryzykować...

ja jestem na marketingu, właśnie skończyłam pierwszy semestr, wyjechałam od azu po liceum. Angielski - na spokojnie, przyznam, ze pierwsze 2 miesiące nie wiedziałam co do mnie mówią na zajeciach, a później juz z dnia na dzien było lepiej. Musisz wiedziec, ze w Danii bardzo chcą Cię utrzymać, a więc i z angielskim Ci pomogą w razie potrzeby. System edukacyjny w Danii jest całkowicie inny. Ostatnio miałam egzaminy, bardzo sie stresowałam, że nawale z angielskim, że nie zrozumiem pytania... rozmawiałam z ludzmi z 3,4 semestru to mi wytłumaczyli, ze jeżeli ja nie zrozumiem pytania to wina nauczycieli, bo to oni nie umieli mi tego przekazać. Tak to wygląda w Danii. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz na priv. Chętnie odpowiem :)!
czesc! :) strasznie pociągają mnie studia w dani, pomimo tego ze mam wiele watpliwosci. Jeżeli ktoś się orientuje to mógłby mi odpowiedziec na pare pytac?
1. slyszałam ze jezeli ktos znajdzie tam prace to czy jest się w stanie z tego utrzymac?
2. czy trudno jest sie dostac z biura eduabroad? I czy trudny jest test językowy? Własnie jego i tej rozmowy najbardziej się obawiam :)
3. A jezeli chodzi o ksiazki to mozna sobie je od kogos odkupic?
4. Czy zwracają uwagę bardziej na oceny czy na wynik matury?
Mam nadzieje ze ktos pomoze mi rozwiać moje wątpliwości :)
Cześć, ja też wybieram się do Danii, do Aalborg.
Jedynym problemem dla mnie jest mieszkanie.
Czy ktoś z Was też wybiera się tam w następnym roku, na semestr we Wrześniu?
Chętnie znalazłabym współlokatorów..
Jadę z chłopakiem, wiadomo,że im więcej osób tym taniej wyjdzie z mieszkaniem.
Witam, jestem w 2 klasie liceum. Mam zamiar studiować na BAA - Multimedia Design and Communication, jeśli ktoś byłby na tyle uprzejmy i zechciałby mi opowiedzieć jak wyglądają studia oraz cały "system" aplikacyjny, może napisać na nr gg: 1[tel]. Z góry dziękuje i pozdrawiam ;)
Czesc Wszystkim :) Ja też korzystałam z biura eduabroad, zresztą jak większość Polaków, których później spotkałam na studiach tu w Danii :P
To fakt, że ludzie robią praktyki w różnych krajach na całym świecie - po prostu tu są takie możliwości, to warto korzystać. Dostaje się też stypendium jak się praktyki robi za granicą Danii :)
O systemie edukacyjnym nie będę się rozpisywała - wystarczy poczytac w internecie czy tu na fforum na poprzadnich stronach - jest bardzo praktyczny - dodam krótko!
W sprawie rekrutacji to kontaktujcie się już bezpośrednio z biurem, bo to się pewnie trochę zmienia z roku na rok ... Nie ma się co bać, tylko trzeba działać :D
Hej, ja tez w tym roku piszę maturę i chciałabym iść do Teko, ale przeraża mnie znalezienie mieszkania i pracy.
Witam! Chciałabym się podpytać o kilka rzeczy związanych ze studiami w Danii. Zastanawiałam się nad kierunkiem (z Akademii) Multimedia Design and Communication na Business Academy Aarhus, bądź Cphbuisness. Czy ktoś ma jakąkolwiek wiedzę z tym związaną? Co tam dokłądnie się robi? Mnie osobiście interesują rzeczy związane z grafiką, animacją, projektowaniem itp. (w połaczeniu przy okazji z biznesem) i jak ten kierunek się do tego ma? Zastanawiałam się również nad kierunkiem Mediology na Aalborg University. Czy ktoś orientuje się jak wygląda skłądanie tam dokumentów? Jak różne są wymagania na te uczelnie, bo wiem że uniwersytet to inna bajka - czy patrzą na wyniki z matury (i co jak ich się jeszcze nie ma - piszę w maju 2013), czy bardziej na oceny? Czy po Akademii jest możliwość zbobycia (i gdzie) stopnia magistra po Bachelor's Degree. A może ktoś wie czy są jeszcze jakieś uczelnie nastawione na włąśnie grafikę, animację - bardziej związane ze sztuką. Przepraszam, że zadaję tyle pytań, ale wyjazd za granicę wiąże się z wieloma wątpliwościami, a na te pytania nie mogłam znaleźć odpowiedzi. Mam nadzieję, że znajdzie się dobra dusza i odpowie na moje pytania :)
Jest może ktoś kto studiuje w Irlandii lub w Anglii Dietetyke ?
Hej!
Straszliwie dużo stron w tym wątku i przyznam szczerze, że nie chciało mi się ich wszystkich przeglądać w poszukiwaniu ew. odpowiedzi na moje pytanie: Czy jest tu ktoś, kto wyjechał na magisterkę do Danii, po polskim licencjacie (w dodatku z innego kierunku - coby za łatwo nie było :P) ?? Czy jest to w ogóle możliwe? Byłabym baardzo wdzięczna za info ^^ w razie co, mój mail - p.yoruichi@gmail,com
Pozdr, Paulina
Siemka wszystkim, troszkę mnie tu nie było, miałem inne sprawy na głowie, pisałem troszkę z biurem wie że z eduabroad'a dostaje się około 80% aplikujących, a przynajmniej tak mi napisali :)
Mam do was pytanko, zaczęliście już pisać list motywacyjny ? długi jest ? bo ja nigdy nie pisałem takiego prawdziwego listu ( nie liczy tych na lekcji wos'ie) i trochę pisze po omacku, znalazłem jakieś wzory na stronach o studiach w UK i na tej podstawie pisze ( ale oni tam opisują cale swoje życie zaczynając od tego gdzie się urodzili i jak się żyje w ich okolicy), może ktoś mnie troszkę naprowadzi jak taki list skonstruować ( zawsze wolałem rozmowę od listów)
Witam wszystkich w Nowym Roku!

Do jojaje:
Tak, Multimedia Design and Communication - to takie połączenie grafiki/stron www, prezentacji, itd. z zastosowaniem tego wszystkiego w biznesie, czyli komunikacji przedsiębiorstw.
W kwestii składania dokumentów, to z tego co widzę, to BAAA i Cphbuisness - możesz skontaktować się z eduabroad.pl to wszystko z nimi będziesz mogła załatwić. Na obu tych uczelniach może zdobyć BA (na tzw. top-upach).

Do m_d_m:
List to tak max. 1 strona mniej więcej. Piszesz kim jesteś, gdzie się do tej pory uczyłeś również o np. doświadczeniu zawodowym. Jaki kierunke chcesz studiować, dlaczego, co chcesz po nim robić - gdzie uczyć się dalej, jako kto pracować w przyszłości, a może swoją firmę mieć itd. Coś o znajomości języka angielskiego, wynikach w nauce, jakiś zdolnościach, pasjach czy zainteresowaniach. Do tego jak z innymi ludzmi, uczniami się dopadujesz, że lubisz pracować w grupie, itd. że jesteś komunikatywny. A na koniec coś że bardzo oczekujesz na pozytywną decyzję itd. I NIE korzystaj z gotowców, bo spalisz temat od razu. Powodzenia!
Hej ;) W tym roku zdaję maturę i jestem zainterewoana uczelnią w Aalborg. Chciałabym pójść na kierunek Service, Hospitality and Tourism Management. Jestem ciekawa czy ktoś z was studiował w UCN na tym kierunku i jakie są po nim perspektywy. Ponadto chciałabym wiedzieć, czy w Aalborg jest stosunkowo łatwo znaleźć pracę i mieszkanie. Z góry dziękuję za odpowiedź ;)
Witam ; ) W tym tygodniu planuję złożyć aplikację na studia w BAA, kierunek Multimedia Design and Communication. Najbardziej obawiam się testu językowego, czy ktoś kto ma go już za sobą mógłby opisać jak on mniej więcej wyglądał i jaki zakres materiału trzeba mieć opanowany? Byłabym bardzo wdzięczna! ; )
Jestem w klasie maturalnej i jestem zdecydowana, że chcę studiować w Danii na kierunku Marketing Management, jednak martwię się troche o ten egzamin ze znajomości j.ang. bo nie mam pojęcia jak on może wyglądać. Ma ktoś może informacje na ten temat? Bo na stronie jedynie napisali, żeby przygotować się z gramatyki, słuchania, pisania ale czy można porównać poziom trudności do jakiegoś certyfikatu, np. do TOEFL'a, którego zdecydowałam się nie zdawać na rzecz tego egzaminu (bo po co miec dwa ;p). Może ma ktoś dla mnie radę, jakie tematy sobie opracować, bo może często się pojawiają na arkuszach.

Co do rozmowy kwalifikacyjnej, odbywa się ona indywidualnie, czy wygląda to bardziej na zasadzie, że w jednym pomieszczeniu siedzi grupa ludzi aplikująca na studia i każdemu zadawane jest pytanie. Ale to tak bardziej z pogłosek słyszałam co niekoniecznie jest prawdą, dlatego chcę się od was dowiedzieć.

Ajjjj jak strasznie chce studiować w Kopenhadze na Copenhagen Business Academy... Na szczęście wszystkie dokumenty już skompletowałam i niedługo trzeba będzie wysłać. List motywacyjny na 489 słów-myślę, ze wystarczy?

Czekam na Wasze odpowiedzi :)
cześć!
Też jestem w klasie maturalnej, dokumenty przygotowane:) . Tak jak osoby wyżej jestem ciekawy jak wygląda test z angielskiego. Planuję na Energy Technology do UCN- może ktoś również? Chętnie ogarnąłbym kogoś na wspólne wynajęcie jakiegoś mieszkanka:)
pozdrawiam
Cytat: miziol39
cześć!
Też jestem w klasie maturalnej, dokumenty przygotowane:) . Tak jak osoby wyżej jestem ciekawy jak wygląda test z angielskiego. Planuję na Energy Technology do UCN- może ktoś również? Chętnie ogarnąłbym kogoś na wspólne wynajęcie jakiegoś mieszkanka:)
pozdrawiam

Hej, również wybieram się na ten kierunek : )
Napisz do mnie na @ to się dogadamy co i jak.
[email]
hej też jestem w kalsie maturalnej i chciała bym studiować w Dani ale ze względów finansowych muszę to przełożyć na następny rok (podobno miesięczne koszty utrzymania wynoszą ok 1500 do 2000zł dla mnie to troche za dużo bo nie chciała bym liczyć na pieniądze od rodziców).
Więc będę miała rok przerwy na zrarobienie pieniędzy i podszkolenie języka.
Ostatnio poczytałam o wolontariacie europejskim i mysle że to super pomysł.
Chciała bym pojechać do dani tak na 2 miesiące nie dość że zaczne w końcu używać języka angielskiego ( jak do tej pory w szkole uczyłam się na "sucho" gramatyka słówka itp.) i pozdać Danię.
Po wolontariacie myślę wrócić do Polski i już jak się będę czuła się pewniej z angielskim może wyjade za granice do pracy i akurat zarobię trochę na studia w Dani. ;)

http://www.mlodziez.org.pl/akcja-2 stronka o wolontariacie europejskim
jeśli ktoś też ma ochotę wziąść w tym udział to jest mój e-mail: [email]
Cześć,

Chyba muszę zaglądać to bardziej regularnie, widzę, że sporo osób chce do Danii. Fajnie, że chcecie korzystać z możliwości bezpłatnych studiów w Danii, powodzenia!
Może coś ze swojego doświadczenia podpowiem ...

Odpowiadając na wszystkie pytania dot. kariery po studiach, łatwości znalezienia pracy czy zakwaterowania - to przecież głównie zależy od Was. Jak się weźmiecie za dany temat to wszystko się uda! Do tego poczytajcie na stronach uczelni jaką jesteście zainteresowani i tam wszystko jest napisane ... Wiadomo, że jak ktoś jest dobry, to sobie poradzi. Studia za granicą otwierają mnóstwo możliwości, o których pewnie jeszcze nawet nie myślicie :P

Co do testu ze znajomości języka angielskiego, to ja np. robiłam go w eduabroad.pl (tam tez składałam całą aplikację, moge polecić) i są to testy po prostu gramatyczne czyli uzupełnienia zdań, dziurawce, itd., no i jakiś tekst czy sluchanie (pewnie zalezy ktora uczelnia czy cos) i pytania do tego, wskazanie kontekstu wypowiedzi - standardowo.

Z tego co wiem to rozmowy kwalifikacyjne wygladaja roznie, ja mialam w grupie 4 osob-kandydatów, w tym ja i 2 osoby z uczelni (przemili!). Taki element interaktywności czy rywalizacji, że grupa, nie wiem do końca? Akurat wszyscy ludzie z mojej grupy zostali przyjęci. Ale wiem, że inne uczelnie robią to jeden-na-jeden czy nawet na Skype. Zapytajcie się po prostu.

Koszty tak, około 2000 zł miesięcznie trzeba liczyć - zależy jaki kto ma tryb życia i gdzie mieszka (nie koniecznie miasto, ale jaka opcja zakwaterowania). Można pracować w trakcie studiów i z tego można się utrzymać. Choć nie wszyscy pracę podczas studiów znajdują szybko.
Saku94 też wybieram się na BAA na chemical and biotechnical science.
Wie ktoś może czy na ten test z angielskiego są zapraszani wszyscy którzy wysłali papiery czy już wtedy dokonują selekcji ?
Czesc. Czy ktos posiada informacje na temat studiów na uniwersytecie w miescie Odense??
cześć! mam pytanie, czy ktoś z was studiował w danii building and construction?? albo wysylal papiery bez zadnego pośrednika? :)
wpadł mi ostatnio pomysł aplikacji na civil engineering w VIA. Może ktoś studiuje, studiował albo chociaż też zamierza ? Pochłonę chętnie każdą informację, spostrzeżenie, odczucie na temat tego kierunku i uczelni.
pozdrawiam
Ciężko się dostać na SDU w Odense był tam może już ktoś ?:) Przeczytałem jakiś czas temu, że czasami wystarczy mieć potwierdzone x lat nauki angielskiego w szkole chyba 6 albo 7 lat wiadomo wam coś o tym ? :)
Wysłał już ktoś z was dokumenty ?
Dostaliście pozytywną odpowiedź czy może negatywną ?
Temat przeniesiony do archwium.
571-600 z 1614

»

FCE - sesja letnia 2004