Studia w Danii.

Temat przeniesiony do archwium.
1051-1080 z 1614
Cytat: Saku94
Co do mieszkań- za akademik płaci się średnio 27[tel]dkk, z tym, że w każdym akademiku jest łazienka w pokoju, jedynie kuchnia i living room są wspólne. Ja wynajmuję mieszkanie razem z czteroma innymi Polakami, mamy 106 m2, każdy ma swój pokój, dwie łazienki i płacimy ok. 1600 dkk na osobę. Fakt faktem, że mieszkamy na Brabrandzie- niby najniebezpieczniejszej dzielnicy w Aarhus, ale do tej pory żyję i nic mi się nie stało ;p W przyszłym miesiącu wyprowadzamy się bliżej centrum i mieszkanie znaleźliśmy w okolicach 1700 dkk, więc wydaje mi się, że to właśnie akademiki są droższe niż mieszkania ; ) Wystarczy tylko trochę poszukać, pochodzić po biurach i wszystko da się zrobić ; ) Wiem, że wynajęcie pokoju np. u prywatnych rodzin jest droższe, koleżanka za pokój z osobnym wejściem i łazienką u duńskiej rodziny płaci ok. 3500 dkk. Mieszkania 2- 3 osobowe są droższe, ale szczegółów nie znam. Polecam przed wyjazdem do Danii znaleść współlokatorów i wtedy czegoś wspólnie poszukać, wtedy wychodzi taniej ; )

No właśnie, a ktoś mógłby napisać coś o poszukiwaniu zakwaterowania w Aarhus?
Może ktoś szukał mieszkania za pomocą http://www.studenthousingaarhus.com/?

Hej mam zamiar aplikować na Economics and Business Administration albo
Marketing and Management Communication w AARHUS ale nie mam zamiaru korzystać z usług żadnej agencji pośredniczącej ( aktualnie mieszkam w dani jako au pair). Dokumenty jakie muszę dostarczyć uczelni to:
tylko świadectwo i wyniki z matury (przetłumaczone)
wykaz ocen i godzin z przedmiotów z ostatnich trzech lat liceum ( i tu mam pytanie czy muszą to być wszystkie przedmioty razem z wf itp)
i właśnie nie wiem jak wygląda sprawa z testem językowym (nie posiadam żadnego certyfikatu) ale z tego co wiem to niektóre uczelnie nie wymagają od obywateli UE testu z ang jeśli zadwałęś go na maturze i masz na świadectwie

nie jestem pewna czy list motywacyjny jest konieczny czy można go dołączyć jako coś dodatkowego

aplikując przez http://www.optagelse.dk musze poprostu zeskanować dokumenty i je wysłać ?
jak wygląda sprawa z digital signature?
edytowany przez patrycjab1: 09 lut 2014
edytowany przez patrycjab1: 09 lut 2014
czy jest może ktoś kto myśli o uniwerku w aarhus?
ja planuje Aarhus na Multimedia Design and Communciation, czy ktoś wybiera się na test językowy do Warszawy 8 marca?
ja również planuję studia w Aarhus na tym samym kierunku. Czy juz się aplikowałaś? przez jakieś biuro czy samodzielnie? Skąd znasz termin testu z angielskiego?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź
Cytat: cezariusz2
ja również planuję studia w Aarhus na tym samym kierunku. Czy juz się aplikowałaś? przez jakieś biuro czy samodzielnie? Skąd znasz termin testu z angielskiego?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź

Z biura EduAbroad, ale jeszcze nie aplikowałam na razie zbieram dokumenty, informacja o teście językowym jest na stronie biura ;)
Wiecie może jaki jest limit słów i znaków w liście motywacyjnym?
agaacior, ja składam na TEKO :) na jaki kierunek się wybierasz?
List motywacyjny powinien zawierać około 500 słów.
Co do listu motywacyjnego, to ważne by był tylko na jednej stronie A4.
Składa ktoś na więcej niż jeden kierunek, jak z listem motywacyjnym, piszecie dwa lub więcej w takim razie?
victex- ja skladam na 3 uczelnie, by miec te 2 w razie gdyby na pierwsza mi sie nie udalo. Ale list motywacyjny napisalam jeden, pod ten pierwszy kierunek. Nie trzeba kilka na raz, bo ta glowna jest najwazniejsza :> tzn. tak mi sie wydaje. Moje biuro posredniczace nie wymagalo kolejnych listow ;)
A jak się przygotowujecie do tego egzaminu? Rozmawialiście może z kimś z biura jak to będzie wyglądać? Czy rzeczywiście będzie to test abc? I ile on mniej więcej będzie trwał? Dzięęęęęęki
Cytat: kubolomo
Witam,
Mam zamiar aplikować na BAA na semestr zimowy (od sierpnia) na Architectural Technology and Construction Menegment.

Hej kulombo ja też wybieram się na ten kierunek, więc fajnie było by się skontaktować ;) rzucam mojego fb: https://www.facebook.com/janek.wieczorek.37 i maila: [email]
więc daj mi znać jak u Ciebie z planami i jak ci idzie z papierami..
pozdrawiam
Janek
Chyba rodzaj testu językowego zależy od uczelni, ale z reguły jest to część gramatyczna, czytanie lub słuchanie i chyba na jedną z uczelni jest do napisania esej, ale nie jestem pewna. Podobno poziom nie jest jakiś strasznie wygórowany, ale nie wiadomo co tam wymyślą ;)
Cytat: serafitek
A jak się przygotowujecie do tego egzaminu? Rozmawialiście może z kimś z biura jak to będzie wyglądać? Czy rzeczywiście będzie to test abc? I ile on mniej więcej będzie trwał? Dzięęęęęęki

zależy o którym egzaminie mówisz, bo jest ich kilka. Ja zdawałam Oxford Placement Test, więc o tym mogę coś powiedzieć :)
składa się z ok.30 pytań z use of english i ok.15 z listeningu.
Ja jestem ogólnie dobra z angielskiego, matury rozszerzone zdaję po ok.85-90%, a ten test zdałam na 63%... nie był trudny, bo gramatycznie to prostszy niż matura rozszerzona, ale był głupi. Może ja trafiłam akurat na taki.. ale jeśli chodzi o gramatykę, to strasznie dużo było pytań , które wyglądały na dialog między dwoma osobami, i w a,b,c,d trzeba było odpowiedzieć co dana osoba miała na myśli, a było to o tyle bez sensu bo zależało to od intonacji jej wypowiedzi - więc niby skąd mamy to wiedzieć skoro to czytamy.. praktycznie w ogóle żadnych zasadach gramatycznych, jedno zadanie gdzie trzeba słowa w luki wpisywać, no a reszta z gramatyki to abcd więc co jak co 25 % szans jest, ale tak jak mówię, nie wiem co miało to sprawdzić.. a co do listeningu, był średni, bo praktycznie każde nagranie trwało 1,5 minuty, więc nie było czasu by drugi raz to odsłuchać! więc dużo błędów można było narobić ... heh, ale może tylko ja taki miałam, może są inne.. :) aha, i zapomniałam dodać, że jest na to 60 minut, dlatego gdy robi się gramatykę to nie można się zastanawiać tylko jak najszybciej robić zadania by zdążyć na listeningu.. ja mialam 27 pytań z gramatyki i 16 z listeningu, nie odsłuchiwałam drugi raz, gramatykę przeleciałam szybko, a i tak nie starczyło mi czasu na ostatnie dwa pytania... heh, głupio trochę :P
edytowany przez onevision: 01 mar 2014
Cytat: serafitek

tak, abc. test trwa ok. 90 minut (w tym 15 minut słuchania). więcej informacji znajdziesz tutaj: http://www.studiazagranica.pl/strona.php?m=studiowanie&p=dania&co=testy

czy ktoś dostał już maila z informacją o egzaminie?
edytowany przez kwitnaco: 03 mar 2014
jeśli chodzi o eduabroad to mają podać terminy egzaminów przed 15 marca, więc myślę, że w najbliższym tygodniu powinny już być. u mnie póki co cisza
u mnie też cisza ;) ale pewnie już w tym tygodniu powinni podać
dzwoniłem do biura i mówili, że dzisiaj albo jutro wyślą nam dokładne informacje na temat testów i rekrutacji jeżeli ktoś jeszcze nie wysłal tej dalszej aplikacji do Danii
U mnie też cisza.

Pochwalcie się na jakie składacie kierunki i uczelnie. Ja składam na BAA na Financial Management and Services. Jeśli ktoś też składa do Aarhus to niech powie jakie akademiki wybiera.
logistics management-ZIBAT i service, hospitality and tourism management-CBA
Ja zamierzam na BAA studiować Chemical and Biotechnical Science.
Startuję do 6 akademików, generalnie wszystko w okolicy Viby i Hasselager.
edytowany przez MMS2106: 04 mar 2014
Ja też planuję BAA Multimedia Design and Communication, na razie zapisałam się na tą stronę z akademikami ;)
ja na BAA na Marketing Management.
Moglibyście mi podać stronę gdzie można się zapisać na akademik? Strasznie mi zależy i nie mam pojęcia jak to tam załatwić ;/
http://www.studenthousingaarhus.com/ -> możesz poczytać sobie jak się zarejestrować na stronie Eduabroad
przed chwilą otrzymałam maila z informacją o egzaminie :)

jako priorytet mam architectural technology and construction management, na miejscu drugim design, technology and business, a na trzecim multimedia design and communication. wszystko w aalborg
Cytat: xxalxx
http://www.studenthousingaarhus.com/ -> możesz poczytać sobie jak się zarejestrować na stronie Eduabroad

A czy zaznaczyć w aplikacji opcję "Housing Guarantee"? zaznaczaliscie to moze? bo czytam warunki h.g. i pisza ze dostaje sie tylko jedna oferte i nie wiem teraz..
a, i czy moze jest ktos kto moglby mi pomoc w tym, bo wlasnie zrobilam ta aplikacje na akademiki, i zaznaczylam pierwsze opcje z umeblowaniem, wybralam 3 akademiki, i nagle mi sie zapisalo i koniec i nie zdazylam dodac opcji bez umeblowania z szybka lista, nie mam pojecia jak to cofnac, daje edit profile i nie ma tam opcji z 'add'... grrr, ogarniacie to jakos? no i zostaje tylko z 3 akademikami..
Temat przeniesiony do archwium.
1051-1080 z 1614

»

FCE - sesja letnia 2004