Natatita tak jak juz kiedys pisalam na temat rozmowy kwalifikacyjnej, to:
nie ma co sie stresowac, rozmowy na studia do Danii to raczej sa w luznej atmosferze prowadzone, przyjaznie i sympatycznie - no ale lepiej sie przygotowac, zeby sie nie bac gadac i duzo trzeba gadac, jak sie tylko bedzie 'yes' albo 'no' mowic jako odpowiedz na pytanie, to dobrego wrazenia sie nie zrobi :-)
Takie jest moje wrazenie i inni studenci w sumie tez tak mowia ;-)
Spodziewaj sie pytan o to o czym napisalas w aplikacji, liscie motywacyjnym jezeli taki przygotowywalas do aplikacji.
Wszyscy mowia ze mieli pytania - dlaczego chcesz na studia za granica, dlaczego Dania, dlaczego ta uczelnia, kierunek - co Cie motywuje do tego, czy masz jakies zainteresowania z tym co chesz studiowac, albo jakies praktyki, staze, wolontariat, czy cos, o wyjazdy zagraniczne mnie tez pytali.
Moga Ci sie zapytac czy wiesz jak wyglada kierunek, czy wiesz jakie przedmioty bedziesz miec, o czym wogole jest keirunek. Czyli warto poczytac o uczelni, kierunki i wogole jak sie w Danii studiuje, ze duzo projektow, praca w grupach - pewnie Ci o tym powiedza, ale jak bedziesz to wiedziec, to wiadomo, ze lepiej wypadniesz.
Ogolnie duzo mowic, nie zatrzymywac sie jak padnie pytanie.
I nastawic sie ze zadaniem osoby ktora prowadzi rozmowe jest Cie przyjac na uczelnie, a nie uwalic - czyli pozytywne nastawienie :P
Wiem ze latwo teraz tak mowic, no pisac - ale tak trzebaby, no ale wiadomo stres robi swoje - na szczescie Ci co prowadzaj rozmowy zazwyczaj to rozumieja.
No takze glowa do gory i powodzenia :D