Studia w Anglii 2015/2016

Temat przeniesiony do archwium.
121-146 z 146
| następna
marta12237

jesli najpierw przeczytasz na tym forum wszystkie wątki dotyczące studiów w UK, to znajdziesz wiele interesujących Cię informacji. Tak ogólnych pytań jak Twoje ludzie zadają tu wiele, wielokrotnie padały tu już odpowiedzi--nikt nie ma czasu na to, by po raz "enty" pisać o tym samym--to z pewnością terri miała na mysli. W Danii nie płaci się czesnego za studia, ale musisz sprawdzić, czy są kursy po angielsku, za to utrzymanie na studiach jest drogie. W UK się płaci za czesne( w Anglii i Walii mozna wziąc pozyczkę rządową, którą spłaca się po zakonczeniu studiów. W Szkocji czesne opłaca bezzwrotnie SAAS), ale naturalnie utrzymanie na studiach kosztuje ( najdrożej w Londynie ). Nie będąc rezydentem Wielkiej Brytanii, nie dostaniesz żadnej pomocy socjalnej na utrzymanie na studiach--musisz o to zadbac sama, jak większość studiujących Polaków: ja przez rok oszczędzałam wszystko, co udało mi się zarobic, trochę dołozyli mi rodzice, w wakacje pracuję. Inaczej się nie da.
madzia63 - Wiem, że dużo osób myśli, że pożyczkę na koszty życia można dostać tylko, jeżeli mieszkało się w UK od conajmniej trzech lat przed zaczęciem studiów, ale nie każdego to dotyczy! Ja mieszkałam w Londynie tylko dwa lata przed rozpoczęciem studiów i pożyczkę na koszty życia dostałam i za pierwszy, i za drugi rok, obie w wysokości 9 tys. funtów. To dlatego, że pracuję podczas studiów i Student Finance England przenieśli moją aplikację z działu EU student na Migrant Worker, i teraz moja aplikacja jest traktowana w tym kontekście. Trzeba tylko wykazać, że się pracuje i że zarobki rodziców nie są bardzo wysokie (a zazwyczaj nie są, przeliczając złotówki na funty). Także da się inaczej! :)

Jeżeli ktoś myśli o studiach w Londynie - zapraszam na moją stronę http://londynwpigule.blogspot.com i jeżeli ktoś miałby jakiekolwiek pytania - [email] - walcie śmiało :)
martalondyn

O Migrant Worker nie pisałam, bo ludzie, którzy tu piszą zwykle jadą na studia do UK bezposrednio z Polski, a żeby otrzymac status Migrant Worker, trzeba byc tam przed rozpocżęciem roku akademickiego, czyli przed 1. wrzesnia, nawet jesli zajęcia zaczynają się pod koniec miesiąca. No i trzeba pracowac podczas studiów-niektóre kierunki są bardzo wymagające ( medycyna, inzynieria, architektura etc)-więc nie zawsze to mozliwe. Ale oczywiscie wiem, że mozliwe jest otrzymac taki status.
madzia63
dziękuję za konkrety :*
madzia63 czy twój kolega musiać zdawać IELTS na Foundation year?
Czy w zakładce Predictable Grades nauczyciel wpisuje przewidywane oceny w kolejnosci w jakiej ja wpisałem w modulach w sekcji Education, czyli dla mnie
Math adv
Computer science adv
English written adv
Math basic
English written basic
English oral
Polish written
Polish oral

Czyli on wpisuje odpowiednio
85%, 80%, 75%, 95%... itd, czy po prostu on wpisuje predictable 3 rozszerzen?
Ja wpisałem przedmioty dokładnie tak jak Ty, i byłem przygotowany na wpisanie przez nauczyciela przewidywanego wyniku do każdego z nich. Jednak tam, gdzie wprowadza nauczyciel referencję jest pole PREDICTION GRADES, ale mieści jakieś 15 znaków! Niemożliwe wtedy było wpisanie każdej przewidywanej oceny, więc polecałbym wpisanie tylko 3 rozszerzeń.
szymczak1503
tak, wymagali IELTS od niego nawet na Foundation, on zresztą składał na 1. rok i Eng. z Foundation, więc to było oczywiste, że będzie zdawał ten egzamin. Zdał go dobrze, bo na 7.0, ale na Foundation wymagali najmniej 5.5
szymczak1503
co do predicted grades--powiem Ci jak to robił mu kolega i ja. Nauczyciel od referencji wpisali wszystkie ( ustne, pisemne, podstawy i rozszerzone ) pod trescią referencji. Natomiast w tabelce, w ktorej jest za mało miejsca, aby wpisac wszystkie wpisałam srednią ze wszystkich podstaw i srednią z rozszerzen.
nie zwracałam uwagi na kolejnosc--po prostu nauczyciel wpisał na końcu referencji, np: Maths 100%(stand. written ), Maths 80%( adv.written ) etc
Hej, mam w planach studiowanie na London Metropolitan University (jak się dostanę oczywiście haha) i zastanawia mnie jak tam jest z IELTS, wymagają czy nie, orientuje się ktoś? Na stronie mają nie do końca sprecyzowane. Raz piszą, że tylko ludzie z krajów NON-EEA muszą je zdawać, a raz, że to indywidualna sprawa, która zależy od nich, tzn. albo dostaniesz warunek pisania IELTS albo nie. Interesują mnie też te "referencje" od nauczyciela, o co z tym chodzi? Widzę, że chodzi o przewidywane oceny, ale co jeszcze? No i do jakiego nauczyciela mam się z tym zgłosić? Wychowawca, nauczyciel j. angielskiego?
Mam niezły mętlik w głowie, wszędzie piszą co innego. Z góry dzięki za odpowiedź!
Witam,
Ja również wybieram się na studia w UK, konkretnie gdzieś w okolicach Walii, mam już wypełnioną aplikację w UCAS, czekam na referencję tylko i musze napisać Statement :-) i tu pierwsze pytanie: co w nim zawrzeć? jakies porady?
Wybrałem pięć różnych uczelni i pięc różnych kierunków:
1) Cardiff University - Architectural Engineering (H292)
2) University of Chester - Mechanical Engineering (H300)
3) Glyndwr University - Architectural Design Technology (K100)
4) The University of Liverpool - Aerospace Engineering with Pilot Studies (H401)
5) University of Wales Trinity Saint David (Swansea) - Mechanical Engineering (H301)

Maturę zdawałem w 2006 roku i miałem odpowiednio:
Polski 65%
Ang 88%
Ang adv 50%
Math 92%
Math adv 33%
Comp Science adv 19%

Jakie mam szanse na dostanie się z takimi wynikami?
Czy to ze matura byłą zdawana 8.5 roku temu nie przeszkadza?
Jakie kierunki doradzacie gdyby jednak te nie wypaliły?
Piotr1987

trochę mało czasu zostało ( deadline wysyłania aplikacji upływa 15. stycznia 2015 ). Personal Statement to ważna część aplikacji, trzeba temu poswięcic sporo czasu, a jak rozumiem, jesteś niezbyt w tym zorientowany. Na tym forum sporo juz pisano o tym. Na UCAS jest poradnik jak go się pisze-z grubsza mowiąc, jest to wypracowanie na swoj temat ( max 4000 znakow ze spacjami, czyli ok 47 linijek tekstu ). Musisz przekonac komisję dlaczego tobie ma zaoferowac miejsce, napisac jak przebiegała twoja edukacja, rozwój pod kątem wybranego kierunku. I tu UWAGA--pisze się 1 Personal Statement, ktory wysylany jest do wszystkich wybranych uczelni, a Ty na każdej chcesz studiowac inny kierunek. WYBIERZ TYLKO JEDEN i temu poswięc P. Statement. Jesli napiszesz, ze chcesz studiowac i mechaniczną inzynierię i lotniczą, i projektowanie etc....to uznają, że nie wiesz czego chcesz i Cię odrzucą.
Cardiff University ma wysokie wymagania--za słabe masz oceny ( tylko 33 % z rozszeroznej matematyki i 19 % z computer science ). Liverpool tez wymaga wyzszych od twoich ( ok 65 % )--zresztą dawno powinienes do nich napisac i spytac jakie maja wymagania dla Polakow z konkretnych przedmiotow. Musisz tez zdawac IELTS z j. angielskiego--jesli nie masz tego egzaminu, musisz w aplikacji ( w zakladce EDUCATION wpisac, ze bedziesz go zdawala i zaznaczyc PENDING ). Sprawdz Swansea University--tam mają dobry wydział inzynierii, a wymagania nizsze ( tez napisz do nich )--i powtarzam, WYBIERZ JEDEN KIERUNEK TYLKO, ten ktory najbardziej by Ci odpowiadał i o tym napisz Personal Statement. Bierz się do roboty, bo czasu zostało bardzo mało.
Powtarzam--mozesz wybrac 5 uczelni ale tylko JEDEN kierunek ( ew. cos pokrewnego, aby móc napisac dobry PS ). Jesli wybierasz 5 roznych kierunkow, nie napiszesz sensownego PSa--odrzucą twoją aplikację. jest taka strona studential.com gdzie znajdziesz setki roznych PSów, przeczytaj najpierw poradnik na UCAS jak sie pisze taki esej, poczytaj jakies przykladowe, ale oczywiscie nieczego nie kopiuj, bo program antyplagiatowy to wyłapie.
madzia63 sprawdz wiadomości.
szymczak1503

bardzo przepraszam, ale raczej nie znajdę czasu, bo akurat pomagam już koledze, który też w tym roku startuje. Jesli sprawdziło Ci kilka osób, to powinno byc dobrze. Pozdrawiam
Kolega gdzie startuje i na jaki kierunek?
Musze usunąc 400 liter z PS, a nie mam pojęcia co wywalić :/
edytowany przez szymczak1503: 29 gru 2014
Madzia63
Dzięki za informacje
:-)
szymczak1503

kolega wybiera się na inzynierię mechaniczną do Nottingham.
Co do PS--zadbaj o dobry wstęp, aby zechcieli to przeczytac dalej-ja swego czasu swój pisałam według schematu, który wydał mi się najbardziej czytelny. Napisałam najwięcej o tym, co pokazywało moje zainteresowanie danym kierunkiem ( dodatkowe lekcje z przedmiotow, ktore byly wymagane,potem otwarte wyklady na uniwersytecie w Polsce, z ktorych korzystalam, a ktore pokazywaly, ze wykraczam poza material--za kazdym razem, gdy podawałam jakis argument wyjasnialam, co to mi dało, czego sie dzieki temu nauczyłam. wspomnialam o odpowiednich lekturach--slowe pisalam wszystko to, co pokazywalo moje zainteresowanie tematem, aby udowonic im, ze to przemyslana decyzja. Wspomnialam o konkursach, w jakich bralam udzial, o pewnych osiagnieciach sportowych ( i co mi to dalo), krotko o pozakierunkowych zainteresowanaich, wyjasnilam dlaczego chcę studiowac w UK ( warto o tym napisac ) i zakoczylam krotko.
zasada jest taka, ze ok.50-70 % PSa powinna dotyczyc kierunku ktory chcę studiowac.
szymczak1503

nie jest łatwo napisac dobry PS mając tylko 4000 znakow ( ze spacjami), bo nagle sie okazuje, ze wszystko, co piszemy, jest ważne. Zostaw to co najistotniejsze--co im pokaże, że naprawdę interesuje Cię informatyka. Nie uzywaj wydumanego słownictwa, bo wypowiedź brzmi pretensjonalnie i nienaturalnie wtedy--czytałam wypowiedz nauczycieli akademickich z UK.
Madzia63
Albo ktoś inny
o co chodzi z tym?:
Entry Requirements
UCAS Tariff: 240
Min. points from A level or equivalent: 240.
Jak mam przeliczyć czy się dostanę czy nie?
Piotr1987
jak pisałam z poprzednim poście, na Cardiff University i Liverpool masz stanowczo za niskie oceny ( uniwersytety zwykle wymagają 3 rozszerzen, u Ciebie 33%, 19 %, 50 %)--na jakikolwiek kierunek z podanych jest to za mało. Moj kolega w ub roku na mechniczną inzynierie do Nottingham sie nie dostal, bo wymagali 76 % z fizyki ( on dostal tylko 37 % ). Cardiff ma tez wymagania ok. 80 % z rozszerzen, Liverpool na mechaniczną w ub roku chcial 65 % z kazdego z 3. rozszerzen. Napisz do tych pozostalych i spytaj o wymagania. Mogę Ci podpowiedziec jeszcze w związku ze Swansea University, ze mają tam Mechanical Engineering with Foundation Year ( czyli zaczyna sie od roku ZEROWEGO), wtedy wymagania są trochę nizsze--link ponizej:

http://www.swansea.ac.uk/undergraduate/courses/engineering/beng-mechanical-engineering-foundation-year-h307/

W Nottingham University tez taki mają, ale Twoje oceny na Nottingham sa za niskie. Napisz do Swansea na adres [email] i zapytaj czy z takimi ocenami ( wymien wszystkie ) masz szansę na Mechanical Engineering with Foundation Year. Na 1 rok od razu raczej nie.
Piotr1987

nic nie przeliczaj, nie zaprzataj sobie tymi info głowy--to nie dotyczy studentow z Unii z polską maturą. Przeczytaj moj post, ktory przed chwila Ci wyslalam. Ty musisz napisac do Glyndwr Uni, Swansea Uni ( pytac o mechaniczną z foundation ! ), Chester Uni...i spytac o wymagania dla polskiej matury. Napisz, ze zdawales ja w 2006 i dostales takie oceny--czy masz szanse na wybrany kierunek, i ile wymagaja z IELTS. Naprawde zwroc uwage na ten Swansea, bo to nie najgorszy uniwerek, a mają dobry wydzial inzynierii, do tego w Walii mniej sie placi za czesne ( rok kosztuje 9000 f, ale rząd walijski doplaca ok. 5500 f bezzwrotnie, na resztę biezesz pozyczkę, ktorą splacasz na dogodnych warunkach po skonczeniu studiow ).
Także wybieram się na studia do UK - podanie już wysłane, czekam aż dojdą pieniądze a to pewnie dopiero po nowym roku.
Kierunek: Automotive Engineering
Uczelnie: Brighton, UWE, Hertfordshire, Bradford i Coventry

Jak dostanę unconditional ze wszystkim to będę miał nie lada problem co dać na pierwszy wybór, ale raczej skłaniam się ku UWE / Brighton.

IELTS będę zdawał po maturze.
Na maturze zdaję: ang rozsz., fizyka rozsz i podstawowa, matma rozsz., na jednej uczelni wymagają trzy rozszerzenia na 50% min., na innych po 2 na 60-70%

Pozdrawiam.
Robert316

jeśli dopiero będziesz zdawał maturę i IELTS, to nie dostaniesz od razu unconditional offer, tylko ew. conditional offer, będziesz musiał dostac z matury oceny jakich oni wymagają...i dopiero potem zmienią Ci ofertę na unconditional, gdy wykażesz im, że te warunki spełniłeś.
madzia63 mój błąd, chodziło mi o conditional :)
Temat przeniesiony do archwium.
121-146 z 146
| następna

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie