Cześć ! Aktualnie w Kopenhadze jestem od 3 tygodni. Przyjechałem tutaj wcześniej, ze względu na znalezienie pracy i zapoznania się z tym światem by przed studiami na spokojnie być już ustawiony i mieć załatwioną fundamentalną rzecz jaką są pieniądze. Niestety jak pracy nie było tak i jej nie ma do dziś, ale nie to jest najważniejsze (bez spiny są inne tereminy). Dzisiaj wybrałem się w podróż do |Copenhagen Business Academy| a dokładnie na ulicę Landemærket 11 DK-1119 Copenhagen K. z nadzieją ,że zapytam tam o wszelkie informacje o przyjęcie do szkoły. Ja wiem ,że wszystko jest na stronie studiazagranica.pl, ale jestem tradycjonalistą i wolałem upewnić się na 100% na co mam być przygotowany. Oczywiście podróż skończyła się też bezskutecznie bo jej nie znalazłem tej ulicy. Pytałem ludzi sprawdzałem nawet na WI-FI w pobliskich kawiarniach na mapach w Google jak mam się poruszać, ale niestety. W Kopenhadze jestem sam ja palec i nie mam bladego pojęcia już zupełnie co mam robić i do kogo odnieść się z pomocą, spodziewałem się przeszkód i drogi pod górkę ,ale nie ,że aż do takiego stopnia ,że zaraz wrócę z torbami do Polski a tego bym nie chciał. Miesiące ciężkiej pracy i odkładania pieniędzy na wyjazd , najgorsza robota za słabe pieniądze w Polsce by tutaj w CPH jakoś skromnie żyć nie mogą iść na marne ! Więc przychodzę do was studenci/przyszli studenci którzy mają wszystko załatwione z pytaniami na które mam nadzieję jakoś mi odpowiecie i to jak najszybciej bo czas biegnie tutaj nieubłaganie szybko ! (kto by pomyślał ,że jeszcze niedawno byłem na promie do Danii ?)
1. Czego tak naprawdę potrzeba (dokumenty, matury, rekomendacje, tłumaczenia) by dostać się Copenhagen Business Academy na kierunek Multimedia Design and Communication bądź Marketing Management ?
2. Oba te kierunki są w formie AP Degree. Czy to oznacza ,że jako normalny absolwent LO od października mogę zacząć naukę na jednym z nich prawda ?
3.Całą aplikację o przyjęcie mam składać tylko na stronie studiazagranica.pl , czy może jest jeszcze coś gdzie trzeba wysłać/przynieść ?
4.Jak wygląda sprawa z rozmową kwalifikacyjną ? Czy naprawdę muszę jechać do Warszawy na rozmowy kwalifikacyjne ? Jest inna droga by jakoś to obejść ? Toefl ?
5.Jak wygląda sprawa z testem Toefl ? Gdzie i kiedy go pisać ?
To chyba będzie na tyle jeśli chodzi o pytania w tym temacie. Na wszelki wypadek podam swoje konto na Facebooka gdyby komuś nie chciało pisać się na forach, sam też osobiście napiszę jak wygląda dalsza sytuacja i jakie trzeba podjąć kroki gdyby był ktoś w tak samo zagubionej sytuacji jak ja aktualnie.
https://www.facebook.com/jarekmaciejewski666