Studia w Danii.

Temat przeniesiony do archwium.
1501-1530 z 1614
Cytat: karola1041
Mam pytanie dotyczące listu motywacyjnego. Czy ktoś może wie jak on ma wyglądać? Chodzi mi o takie rzeczy jak do kogo go zaadresować. U nas w takich lista piszę się datę i miejsc w prawy górnym rogu, po lewej stronie na górze nasze dane, a po prawy parę linijek niżej dane osoby do której piszemy, czy w tym przypadku też można tak to zrobić czy jakoś inaczej to wygląda?

w prawym górnym rogu data,
po lewej stronie adres na który wysyłamy,
i pare linijek pod nim np. "Dear Sir/Madame" lub "To Whom it may concern",
i zaczynasz pisać :)
Jak ktoś ma ochotę odwiedzić uczelnie w Danii, zanim się zdecyduje na studia, to jest wycieczka organizowana przez Kastu International - http://www.kastu.pl/aktualnosci/wiadomosc/00009 :)
Czesc dostalam sie na Marketing Management ZIBAT Campus Roskilde, semestr od 2 lutego, szukam mieszkania, jesli ktos szuka spokojnego wspollokatora lub posiada wolne miejsce do wynajecia, proszę o kontakt :D [email]
Może mi ktoś przybliżyć jak mają wyglądać referencje od nauczyciela. Co ma się w nich znaleźć itp
Należy nie kombinować zbytnio. Ja dostałam prostych kilka zdań, że nauczyciel poleca im wzięcie mnie na kierunek, a on od siebie może dodać, że jestem "taka a taka" i jak mu się z Tobą pracuje, jak podchodzisz do życia i nauki ect.
edytowany przez MMS2106: 27 sty 2015
Jeżeli składa się aplikacje przez eduAbroad to gdy podaje się uczelnie priorytetami(Order of priority) to twoją aplikacje dostaje tylko pierwsza uczelnia czy wszystkie. Chodzi mi o to czy dostanę odpowiedź od wszystkich uczelni czy tylko od pierwszej(ponieważ dalej nie wiem którą wybrać)? Lub co jeśli do pierwszej się nie dostanę?
Nie wiem jak jest z odpowiedziami na uczelniach, ale jeśli pójdziesz na rozmowę z pierwszą i nie wyjdzie to dostajesz kontakt do drugiej i tam będziesz rozmawiać, zdawać egzaminy językowe ect., no a jak to nie wypali to idzie trzecia. ;)
wszystkie dostają (ja dostałem odpowiedź najpierw z 2 i 3)
+ o konkretne info jak ktoś chce to daje fb - Kuba Banas ;) Atchitectural Technology and Construction Manegment na VIA w Aarhus. wiadomość może iść do innych wiec jak co to [email] o matko ale ze mnie dobry człowiek :D
Czy na jedną uczelnie można złożyć wniosek na różne kierunki?
Na co warto zwrócić uwagę ucząc się do testu z angielskiego?
Cześć ! Aktualnie w Kopenhadze jestem od 3 tygodni. Przyjechałem tutaj wcześniej, ze względu na znalezienie pracy i zapoznania się z tym światem by przed studiami na spokojnie być już ustawiony i mieć załatwioną fundamentalną rzecz jaką są pieniądze. Niestety jak pracy nie było tak i jej nie ma do dziś, ale nie to jest najważniejsze (bez spiny są inne tereminy). Dzisiaj wybrałem się w podróż do |Copenhagen Business Academy| a dokładnie na ulicę Landemærket 11 DK-1119 Copenhagen K. z nadzieją ,że zapytam tam o wszelkie informacje o przyjęcie do szkoły. Ja wiem ,że wszystko jest na stronie studiazagranica.pl, ale jestem tradycjonalistą i wolałem upewnić się na 100% na co mam być przygotowany. Oczywiście podróż skończyła się też bezskutecznie bo jej nie znalazłem tej ulicy. Pytałem ludzi sprawdzałem nawet na WI-FI w pobliskich kawiarniach na mapach w Google jak mam się poruszać, ale niestety. W Kopenhadze jestem sam ja palec i nie mam bladego pojęcia już zupełnie co mam robić i do kogo odnieść się z pomocą, spodziewałem się przeszkód i drogi pod górkę ,ale nie ,że aż do takiego stopnia ,że zaraz wrócę z torbami do Polski a tego bym nie chciał. Miesiące ciężkiej pracy i odkładania pieniędzy na wyjazd , najgorsza robota za słabe pieniądze w Polsce by tutaj w CPH jakoś skromnie żyć nie mogą iść na marne ! Więc przychodzę do was studenci/przyszli studenci którzy mają wszystko załatwione z pytaniami na które mam nadzieję jakoś mi odpowiecie i to jak najszybciej bo czas biegnie tutaj nieubłaganie szybko ! (kto by pomyślał ,że jeszcze niedawno byłem na promie do Danii ?)
1. Czego tak naprawdę potrzeba (dokumenty, matury, rekomendacje, tłumaczenia) by dostać się Copenhagen Business Academy na kierunek Multimedia Design and Communication bądź Marketing Management ?
2. Oba te kierunki są w formie AP Degree. Czy to oznacza ,że jako normalny absolwent LO od października mogę zacząć naukę na jednym z nich prawda ?
3.Całą aplikację o przyjęcie mam składać tylko na stronie studiazagranica.pl , czy może jest jeszcze coś gdzie trzeba wysłać/przynieść ?
4.Jak wygląda sprawa z rozmową kwalifikacyjną ? Czy naprawdę muszę jechać do Warszawy na rozmowy kwalifikacyjne ? Jest inna droga by jakoś to obejść ? Toefl ?
5.Jak wygląda sprawa z testem Toefl ? Gdzie i kiedy go pisać ?
To chyba będzie na tyle jeśli chodzi o pytania w tym temacie. Na wszelki wypadek podam swoje konto na Facebooka gdyby komuś nie chciało pisać się na forach, sam też osobiście napiszę jak wygląda dalsza sytuacja i jakie trzeba podjąć kroki gdyby był ktoś w tak samo zagubionej sytuacji jak ja aktualnie.
https://www.facebook.com/jarekmaciejewski666
Nie musisz aplikować przez biuro, a nawet jeśli to zrobisz to będziesz i tak musiał wklepywać samodzielnie wszystko w duński system.

Z pracą jest ciężko, ale nie załamuj się coś się znajdzie za jakieś 2 czy 3 miesiące.

Rozmowa kwalifikacyjna jest na większości uczelni obowiązkowa, albo wręcz losowa - wybierają kilka osób i gadają na skype.

Kierunek AP jest kierunkiem przygotowującym do licencjatu, więc tak - możesz być po LO.

TOEFL nie zwalnia Cię z niczego za wyjątkiem egzaminu z języka. Można go zdawać w prawie każdym większym mieście, o ile się nie mylę 2 razy w miesiącu są sesje.

Co Ci pomoże w dostaniu się? Szczerze mówiąc to szczęście najbardziej i rozmowa. My mieliśmy na rozmowach osoby, które były pod 100% z matury i nie dostały się, więc tutaj musisz pokazać siebie i udowodnić, że jesteś wart tych kilkuset tysięcy złotych do licencjatu. Musisz być zdecydowany, przekonywujący, poukładany i musisz posiadać sprecyzowany plan na przyszłość.

Jakby co jestem do dyspozycji.
Hej :) wybiera się ktoś na VIA na kierunek ATCM?
Ja składam papiery do Aarhus i Aalborg na ATCM
@MMS2106 w takim razie powiedz mi gdzie mam dokładnie mam iść z papierami na studia ? Jest jakiś sekretariat ? Osobny punkt w centrum miasta ? A może do samej szkoły mam iść ? Btw. Mówisz ,że nawet przy granicy 100% z matur ludzie się nie dostawali ? Kurde trochę to przeraża ,szczerze mówiąc
Nie ma co przerażać, są kierunki, na które jest się po prostu ciężej dostać. Widzisz, mnagment jest od groma w każdym mieście przynajmniej jedno, a mój kierunek jest jeden na wszystkie uczelnie. Nie wiem, może ktoś był spięty albo cuś. Nie kontaktowałam się z tymi osobami, które nie zdały więc nie mogę powiedzieć w czym był problem. Aplikację składa się przez internet przez strony rekrutacji na duńskie uczelnie. Możesz próbować też przez sekretariat, ale nie wiem czy to coś da.
edytowany przez MMS2106: 20 lut 2015
Hej.
Kilka dni temu zaaplikowałam na Uczelnie IBA w Kolding i mam pytanie dotyczące SU. Po jakim czasie można się o nie ubiegać, bo słyszałam już wiele wersji na ten temat. Jedni mówią, że trzeba już pracować co najmniej 3 miesiące, natomiast inni twierdzą, że od razu po przyjeździe można się o nie ubiegać.
Kolejnym pytaniem jest to jak wygląda egzamin? Znalazłam informacje, że egzamin językowy pisze się na komputerze, ile w tym prawdy? Ile on trwa?
Cześc, mam trochę głupie pytanie- czy jak pisze list motywacyjny, musze po prawej stronie wpisać dane uczelni?... Składam poprzez KASTU, na kilka uczelni, ale na ten sam kierunek.
Generalnie oba poglady są słuszne. SU możesz dostać jak tylko masz umowę o pracę, a tą dostaje się po wyrobieniu dokumentów. Oznacza to nie mniej ni więcej, że jeśli masz pozwolenia na prace, nr konta bankowego, karte podatkową ect to szybciej możesz składać o SU. Należy pamiętać, że pracodawcy nawet w przypadku osoby z dokumentami biorą pewien okres próbny, który może też przedłużać czekanie.

witam, eduABROAD po 10 lutego rozpoczyna przesyłanie kandydatom dokumentów i informacji jakie mają wprowadzić do skoordynowanego systemu rekrutacji na studia w Dani (formularz będzie po duńsku czy angielsku?). Kiedy otrzymaliście jakąś wiadomość z biura eduABROAD a kiedy z danej uczelni ,że zostaliście przyjęci .Co z zakwaterowaniem, w Horsens Aplikację należy złożyć dopiero po otrzymaniu informacji po przyjęciu na studia. Na forum znalazłam ,że są to miesiące maj ,czerwiec a jeżeli zabraknie miejsc to na szukanie mieszkania zostaje bardzo mało czasu - jak to przebiegało u Was.
Złożyłam tylko na jedną uczelnię (VIA University College School of Technology and Business - kampus w Horsens) czy moja aplikacja może być rozpatrzona przez inną uczelnię jeżeli się nie dostanę na tą wybraną?
Cytat:
witam, eduABROAD po 10 lutego rozpoczyna przesyłanie kandydatom dokumentów i informacji jakie mają wprowadzić do skoordynowanego systemu rekrutacji na studia w Dani (formularz będzie po duńsku czy angielsku?)

Raczej po angielsku. Kto umie Duński ? :D
Jak przygotowujecie się do egzaminu językowego ? Wie ktoś jak to ma wyglądać ?Na jakie uczelnie i kierunki składacie ?
Cześć,
aplikuję przez Eduabroad. I składam na Business Academy Aarhus i VIA. Wciąż się zastanawiam, która uczelnia jest lepsza, może macie jakieś rekomendacje jednej z uczelni?
Duński system rekrutacyjny jest systemem w ich języku ojczystym. Od eduabroad powinnaś dostać informacje i tłumaczenie krok po kroku co należy robić. O ILE DOBRZE PAMIĘTAM - sprawdź na stronach duńskiej oświaty dla pewności.
Jeśli składasz na jedną uczelnie nikogo nie będzie obchodziło, że się nie dostaniesz jeśli nie wpiszesz większej ilości. Odnośnie wątków związanych z przyjmowaniem czy też listami potwierdzającymi przyjęcie sądzę, że powinnaś pogrzebać w historii tego watku, gdyż wszystkie tego typu informacje są dostępne jak tylko dobrze poszukasz, a będą z pewnością bardziej precyzyjne niż odkopywanie naszych maili sprzed roku. No i oczywiście tegoroczni czekają, wiec tutaj możesz porównywać jak tylko ktoś da sygnał, że to JUŻ. ;)

Z moich informacji wynika, że znaczna część testów językowych to oxford placement test albo odpowiednik, w niektórych przypadkach jest on robiony na komputerze, żeby od razu zobaczyć wyniki.

BAAA jest bardzo fajną uczelnią, odnośnie VIA nie wiem nic. Sprecyzuj kierunek to może skontaktuję Cię z odpowiednią osobą na wyższym roku.
edytowany przez MMS2106: 25 lut 2015
Na BAAA wybieram kierunek Marketing Management. Natomiast VIA- Value Chain Management (campus Aarhus). Dzięki wielkie!
Hm, z tymi kierunkami może być nieco gorzej, ale spróbuj na facebooku poszukać grup typu studia w Danii ect. - tam roi się od ludzi na tych uniwerkach. ;)
Witajacie,

Czy ktoś z was aplikował przez Kastu? Czy ta fundacja jest sprawdzona?
Co sądzicie o kierunku Financial Management and Services na BAAA? Jest szansa, że jest to coś innego, interesującego? ;)
Wydaje mi się, że Kastu jest dosyć popularną organizacją. Ja aplikuje przez eduabroad na Computer Science i IT technology. ;)
Czy średnia ocen liczy się na studia w Danii?
Cytat:
Czy średnia ocen liczy się na studia w Danii?

Z tego co wiem to oni nie przywiązują zbyt dużej wagi do ocen, a do średniej to już w ogóle ;)
Wszyscy, z którym się kontaktowałem podkreślają, że oni raczej interesują się jaką jesteś osobą, jakie masz plany i dlaczego wybrałaś tę konkretną uczelnię. ;)
Temat przeniesiony do archwium.
1501-1530 z 1614

»

FCE - sesja letnia 2004