Cytat: kate.newone
Dokładnie tak wygląda nauka w English for You. Taki podział zajęć miedzy polskiego lektora i native speakera jak dla mnie jest skutecznym rozwiązaniem. Gramatyka jest oczywiście potrzebna, gdyż znając struktury języka będziemy świadomi jak wypowiedzieć się poprawnie. Z drugiej strony płynność wymowy, akcent, idiomy, powiedzonka itp. możemy łatwiej "podłapać" biorąc udział w zajęciach prowadzonych przez osobę dla której angielski jest językiem ojczystym, czyli właśnie native speakera. To samo dotyczy przełamania oporów mówieniu. Chodząc do English For You podobało mi się, że native speakers mieli przygotowanie metodyczne, potrafili motywować do rozmów te bardziej nieśmiałe osoby, poprawiając błędy i zwracając uwagę na poprawność wymowy. Jeżeli chodzi o native speakers to obiło mi się o uszy, że dobrą kadrę mają też w szkole ANY w Złotych Tarasach.
Generalnie gramatykę i teorię rzeczywiście lepiej wytłumaczy kompetentny i dobrze przygotowany polski lektor. Zwyczajnie sam musiał kiedyś pojąć wszystkie "tajniki" języka i nie robi tego tak intuicyjnie jak Anglik, czy Amerykanin. Z drugiej strony jeżeli chcemy nauczyć się mówić wdrażając w to poprawną wymowę, jeżeli chcemy poznać angielskie powiedzonka, idiomy, zwroty i dodatkowo dowiedzieć się o kulturze, tradycji i zwyczajach w kraju z którego pochodzi nauczyciel anglojęzyczny to wówczas Native Speaker będzie super rozwiązaniem. Dlatego też z własnego doświadczenia uważam, że to co proponuje w Warszawie English For You jest bardzo dobre. Czerpie się rzeczywiście korzyści z tego co daje polski lektor i native speaker. Oprócz English For You inną szkoła, która stosuje podobne rozwiązanie w Warszawie jest Angloschool. Te szkoły warto wziąc pod uwag e wybierając sobie kurs. Oczywiście według mojej subiektywnej oceny. Dziś ogólnie standard nauczania poszedł w górę, konkurencja jest duża
edytowany przez fonk11: 14 cze 2018