Studia w UK 2012/2013

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 280
oliwka-
mnie nawet nie chce juz sie czytac takich pseudo pomogajacych, blednie napisanych stron harytatywnych institucji, ktorymi takie firmy sa.
Też wybieram się na studia do Londynu w 2012 roku :) Celuję w UCL, ale zdaję sobie sprawę, iż mogę się tam nie dostać, wtedy zostaje Goldsmiths, bądź Middlesex, zobaczymy jakie oferty mi złożą. W sumie dobrze byłoby się poznać wcześniej, może nawet jeśli przypadniemy sobie do gustu, uda się razem wynająć jakieś lokum - generalnie o ile się orientuję tak wyjdzie dużo taniej niż wynajmować pokój u Anglików. Zainteresowanych poznaniem się zapraszam do rozmowy, w grupie raźniej, jak to mawiają :) Moje [gg] mail: [email]
Cytat: terri
oliwka-
mnie nawet nie chce juz sie czytac takich pseudo pomogajacych, blednie napisanych stron harytatywnych institucji, ktorymi takie firmy sa.

a jednak, tyle ludzi się na to nabiera... przykre, że czasem (?) te firmy żerują na niczym innym tylko na lenistwie :(
Ja sobie zadaje pytanie, co w tej aplikacji jest takiego trudnego, żeby płacić jakiejś tam firmie, za odwalenie roboty.... Wszystkie informacje można znaleźć w Google. Wystarczy trochę poszperać i można zaoszczędzić parę złotych i sporo nerwów w razie gdyby 'pomocna' firma przez przypadek zapomniałaby wysłać aplikację.
...pomocna firma zapomniala wyslac aplikacje....
juz taki przypadek byl tutaj na forum i wtedy bardzo trudno udowodnic takiej firmie ze przez nia zgubilas miejsce na Uni.
Właśnie ten przypadek mam na myśli.
Cytat: damian81293
Ja sobie zadaje pytanie, co w tej aplikacji jest takiego trudnego, żeby płacić jakiejś tam firmie, za odwalenie roboty.... Wszystkie informacje można znaleźć w Google. Wystarczy trochę poszperać i można zaoszczędzić parę złotych i sporo nerwów w razie gdyby 'pomocna' firma przez przypadek zapomniałaby wysłać aplikację.

Ja też nie wiem, z czego to wynika. Nawet jeśli się za usługi takiej firmy nie płaci, to do jasnej ciasnej, kto chciałby oddawać swoją aplikację w ręce kogoś, kogo nawet nie zna?! Nie wiem, jak to nazwać, lenistwo, brak wyobraźni czy co jeszcze... Jeśli ktoś oddaje aplikację do zrobienia jakiejś firmie, bo nie umie sobie z nią poradzić, to ja gratuluję takiej osoby i życzę poradzenia sobie na studiach i w kraju anglojęzycznym.
Mam pytanie co do predicted grades. Czy w tej luce mój referant ma coś wpisać? Czy może ma na końcu referencji napisać np:
Extended Written English: x%
Oral English: x%
Extended Georgraphy: x%
Extended Social Science: x%

czy może nic nie pisać?
Mam pytanie co do predicted grades. Czy w tej luce mój referant ma coś wpisać? Czy może ma na końcu referencji napisać np:
Extended Written English: x%
Oral English: x%
Extended Georgraphy: x%
Extended Social Science: x%

czy może nic nie pisać?

MUSI wpisać. i tak, ma wpisać jakie oceny przewiduje, że osiągniesz. i najlepiej mu podyktować, bo niby skąd ma wiedzieć i wpisać racjonalne oceny (bez szaleństw, ale też nie zaniżać).
znacie może kogoś komu pomógł episteme?
słyszeliście może o Aberstwyth uni w Walii? myślałam jeszcze nad Preston
Mam pytanie. Czy ma znaczenie, w jakiej kolejności dodam kierunki w choices?
Mam pytanie. Czy ma znaczenie, w jakiej kolejności dodam kierunki w choices?

nie ma kompletnie żadnego znaczenia.
A czy jeśli będę się ubiegać o stypendium na sfinansowanie kosztów studiów to mogę również dostać kredyt studencki czy można otrzymać tylko jedną z tych dwóch pomocy?
Cytat: Gosia-lbn
A czy jeśli będę się ubiegać o stypendium na sfinansowanie kosztów studiów to mogę również dostać kredyt studencki czy można otrzymać tylko jedną z tych dwóch pomocy?

Nie wiem, czy dobrze myślę, ale jeśli to stypendium jest od uniwerku, to nie jest ono jakieś bardzo wysokie (na moim jest 1000 funtów i to z tego co słyszałam jest jedno z najwyższych) no i do tego możesz oczywiście brać kredyt. :)

Muszę się pochwalić - dostałam Conditional Offer na kryminologię na Derby :D
gratulacje :). też myślę o kryminologii, chociaż zaczęłam się zastanawiać, czy nie lepiej wziąć coś z zarządzaniem..

mam pytanie dotyczące pożyczki. od nadmiaru informacji już zgłupiałam i nie wiem, co z czym połączyć. czy żeby dostać tę pożyczkę zwrotną 9 tys. funtów, są jakieś wymagania względem dochodów? na początku wyczytałam w paru miejscach, że jest to 21 ys. funtów, teraz wydaje mi się, że 42 tys. z kawałkiem.. jestem prawie przekonana, że o tych 21 tys. wyczytałam na jakichś dziwnych stronach i pol, i ang, ale jednak wolę mieć pewność.
mam pytanie dotyczące pożyczki. od nadmiaru informacji już zgłupiałam i nie wiem, co z czym połączyć. czy żeby dostać tę pożyczkę zwrotną 9 tys. funtów, są jakieś wymagania względem dochodów? na początku wyczytałam w paru miejscach, że jest to 21 ys. funtów, teraz wydaje mi się, że 42 tys. z kawałkiem.. jestem prawie przekonana, że o tych 21 tys. wyczytałam na jakichś dziwnych stronach i pol, i ang, ale jednak wolę mieć pewność.[/quote]

Jeśli to jest a'propos pożyczki studenckiej to mogę napisać Ci to, czego dowiedziałam się o niej podczas rozmowy z przedstawicielem Episteme:
- przyznawana jest bezwzględnie od zarobków
-zaciąga się w trakcie studiów (można zacząć, gdy dostanie się odpowiedź potwierdzającą, że tam studiujesz)
- spłaca się po roku od zakończenia studiów: jeśli pracujesz w UK to musisz zarabiać min. 21 000 funtów, jeśli w Polsce to 12-15 000 funtów (w październiku gdy rozmawiałam to jeszcze nie było ustalone, nie wiem jak teraz)
- jest jednorazowa na cały okres studiów
- na 99% procent ją dostaniesz
- jest tylko na opłaty za studia (niestety nie za akademik :( )
Dziękuję Ci bardzo :).
Właśnie tylko tej zależności lub nie od zarobków nie byłam pewna. Ale skoro kompletnie nie mają wpływu to cudownie ;D.
Witam wszystkich aplikujących! Jak tam się ma wasza aplikacja? Jakie są wasze wybory?
Ja jeżeli wszystko pójdzie dobrze uderzam do Royal Academy of Music w Londynie. Generalnie szukam jednej osoby, ewentualnie dwóch do wynajęcia jakiegoś studio czy małego mieszkania. Gdyby ktoś był chętny lub ewentualnie chciałby pogadać to niech pisze czy na maila, czy [gg] .
Pozdrawiam;)
edytowany przez sacilowsky: 25 gru 2011
Hej:) Generalnie jestem w 100% obeznana jesli chodzi o studia w anglii i chetnie sie podziele informacja i opinia : ) i co do kredytu studenckiego to Student Finance ma taki syf u siebie jak nigdzie sie nie spotkalam ! sama mialam problem z kredytem zeby dostac bo mieszkam w UK tylko 2 lata nie 3 dlatego musialam wstrzymac sie ze studiami (mimo ze zaczelam i szlo mi dobrze) i wlasnie skladam od nowa aplikacje na wrzesien :) takze chetnie sluze pomoca, wiem jakie problemy moga wyjsc itp.

piszcie na moje [gg] to chetnie poopowiadam:)
no ja dostałem już unconditionala na middlesex na hendon. też będę szukał kogoś do wynajęcia chaty, więć w razie czego piszcie na priva albo [gg]
wow, gratulacje. zdawales wczesneij mature czy dali ci tylko za PS?

nie wiecie czy przy placeniu kartą karta moze byc na inne nazwisko niz moje?
Cytat: maggiemo
nie wiecie czy przy placeniu kartą karta moze byc na inne nazwisko niz moje?

moze byc inne, moze byc rodzica czy kogokolwiek kto Ci ta karte udostepni.
zdawałem w zeszłym roku, mam maturę

edit: tzn. w tym roku ;p
edytowany przez mortensen: 30 gru 2011
Mam problem. Niektóre uczelnie wymagają egzaminu IETLS, którego wynik trzeba później wpisać do aplikacji. Rzecz w tym, że nie mam możliwości, aby do 15 stycznia zdać ten egzamin. Możliwe jest zdać go później i dosłać wynik na uczelnie?

I jeszcze jedno: jeżeli maturę zdawałem w tamtym roku i w tym chce ją poprawić, więc wpisywać to, co już dostałem, czy czekać na to, co otrzymam w czerwcu?

Serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Cytat:
Niektóre uczelnie wymagają egzaminu IETLS, którego wynik trzeba później wpisać do aplikacji. Rzecz w tym, że nie mam możliwości, aby do 15 stycznia zdać ten egzamin. Możliwe jest zdać go później i dosłać wynik na uczelnie?

Oczywiście, egzamin musisz najpóźniej zdać i dostarczyć wynik do sierpnia, nie ma pośpiechu. Wpisujesz wynik w UCAS jako pending i gdy otrzymasz wynik, kontaktujesz się ze swoim uniwersytetem.

Cytat:
jeżeli maturę zdawałem w tamtym roku i w tym chce ją poprawić, więc wpisywać to, co już dostałem, czy czekać na to, co otrzymam w czerwcu?

Wpisujesz te oceny, które już masz jako kwalifikację pt. 'matura 2011' - tam wpisujesz wszystkie przedmioty i wyniki. następnie robisz kolejny rodzaj kwalifikacji 'matura 2012', gdzie zaznaczasz jakie przedmioty poprawiasz i dajesz ich wyniki jako pending.
Najprawdopodobniej system pozwoli Ci jedynie maturę 2011 zaznaczyć jako Nowa Matura Polish Exam (czy coś w ten deseń), maturę 2012 musisz wpisać po prostu jako Polish Matura. Warto gdzieś na końcu personal statement w takim przypadku zaznaczyć, co masz na myśli wpisując w ten sposób kwalifikacje, w sensie, że resit zaznaczyłeś jako Polish Matura (bo samo Polish Matura może dla nich oznaczać starą maturę) i jeśli coś jest niejasne, to prosisz o kontakt.
Mam jeszcze pytanie dotyczących referencji od nauczyciela.
1) Ile ma ich być?
2) Muszą być napisane na papierze, z własnoręcznym podpisem? Czy po prostu uczelnia będzie się kontaktować ze szkołą/nauczycielami?
Cytat: Chjena
Mam jeszcze pytanie dotyczących referencji od nauczyciela.
1) Ile ma ich być?
2) Muszą być napisane na papierze, z własnoręcznym podpisem? Czy po prostu uczelnia będzie się kontaktować ze szkołą/nauczycielami?

Referencje wpisywane są w formularz UCAS. Gdy ja aplikowałam to było trochę inaczej, ale z tego co wiem, to teraz podajesz email swojego nauczyciela, on na email dostaje informacje w jaki sposób i gdzie Twoje referencje ma wkleić. Referencje mają być w j. angielskim, wklejone dokładnie tam, gdzie powie UCAS. Nic nie wysyłasz do uczelni, żadnych pieczątek, żadnego kontaktu ze szkołą, żadnych podpisów. Zwyczajnie taką ucasowską drogą elektroniczną. Jest miejsce tylko na 1 referencje.
Aby mieć pewność, że nauczyciel Ci niczego nie schrzani, możesz w miejsce emaila nauczyciela wpisać swój własny email (inny niż podany przy rejestracji) i własnoręcznie wkleić referencje od nauczyciela w podane miejsce. Tak ludzie robią, żeby oszczędzić sobie nerwów i nagabywania nauczyciela. Zwyczajnie poproś, aby napisał Ci referencje i wysłał, a Ty sobie sama w UCAS wkleisz.
Dzięki za odpowiedź.
Mam nadzieje, że to już naprawdę ostatnie pytanie, bo nie chce was wykorzystywać. Co wpisać w rubryce Student Support. Będę się starał o dofinansowanie z SAAS, więc wybrałem fee code "06 UK Govt International Award". Nie wiem, czy to słuszny wybór.
Cytat: Chjena
Dzięki za odpowiedź.
Mam nadzieje, że to już naprawdę ostatnie pytanie, bo nie chce was wykorzystywać. Co wpisać w rubryce Student Support. Będę się starał o dofinansowanie z SAAS, więc wybrałem fee code "06 UK Govt International Award". Nie wiem, czy to słuszny wybór.

Napisz, jakie masz inne opcje.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 280

« 

Pomoc językowa

Zostaw uwagę