Studia w UK 2012/2013

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 280
Cytat: lol126p4
Aplikuje za rok ale mam pytanie czy interview są na wszystkich uczeliniach czy tylko na Oxbridge???

Nie wszystkie mają, zależy od konkretnej uczelni i od kierunku. Zwykle są na kierunkach związanych z medycyną, ze sztuką, edukacją.
Cytat: oliwkowa-oliwka
Cytat: damian81293
Dostałem zaproszenie od University College Falmouth na interview..... 8 luty.... co prawda będę miał przez telefon ze względu na miejsce zamieszkania ale mimo to strasznie się boję....

Nic się nie martw, trzymam kciuki :)

Nie dziękuję :)
>>ale mimo to strasznie się boję
A czego sie boisz? Ze krzykna na Ciebie? Trzeba miec 'confidence', bo jak teraz nie dasz sobie rady, to w przyszlosci tez bedziesz mial problemy. To tylko jedno z wielu 'interviews' w twoim zyciu.
Cytat: terri
>>ale mimo to strasznie się boję
A czego sie boisz? Ze krzykna na Ciebie? Trzeba miec 'confidence', bo jak teraz nie dasz sobie rady, to w przyszlosci tez bedziesz mial problemy. To tylko jedno z wielu 'interviews' w twoim zyciu.

Dziękuję za motywację ;) Dziś musiałem zadzwonić i umówić się na interview i muszę powiedzieć, że to nie było takie straszne, myślałem ze będę miał problem ze zrozumieniem ale widocznie przy rozmowie z obcokrajowcami starają się mówić wyraźnie ;D 9 Feb, 10:30am ;D
Witam!
Mam pytanie dotyczące aplikacji UCAS, chodzi o sekcję education.
Pisałam maturę w tamtym roku, ale w tym roku będę pisać ją drugi raz (piszę inny przedmiot). Znalazłam informację na stronie UCAS:
"If you're resitting a qualification you need to enter it twice: once as a completed qualification with the grade achieved and once as a qualification with the result 'Pending'."
Ja jednak nie mogę wpisać tego dwa razy, bo kiedy wybrałam Poland- New Matura i wpisałam tam otrzymane wyniki, nie dało się wybrać tego Poland- New Matura ponownie:( Nie mogę też wpisać tego razem z napisaną już maturą jako inne moduły jako pending, ponieważ mogę wybrać datę jedynie do 2011 roku. Jeśli wpisuję to jako Other (UE qualifications), też mogę wybrać datę tylko do 2011 roku, ponieważ wpisuję to pod liceum, które ukończyłam właśnie w 2011.
Jeśli ktoś miał podobną sytuację lub wie, jak to uzupełnić, proszę o pomoc.
Pozdrawiam;)
Cytat: kitajima
Witam!
Mam pytanie dotyczące aplikacji UCAS, chodzi o sekcję education.
Pisałam maturę w tamtym roku, ale w tym roku będę pisać ją drugi raz (piszę inny przedmiot). Znalazłam informację na stronie UCAS:
"If you're resitting a qualification you need to enter it twice: once as a completed qualification with the grade achieved and once as a qualification with the result 'Pending'."
Ja jednak nie mogę wpisać tego dwa razy, bo kiedy wybrałam Poland- New Matura i wpisałam tam otrzymane wyniki, nie dało się wybrać tego Poland- New Matura ponownie:( Nie mogę też wpisać tego razem z napisaną już maturą jako inne moduły jako pending, ponieważ mogę wybrać datę jedynie do 2011 roku. Jeśli wpisuję to jako Other (UE qualifications), też mogę wybrać datę tylko do 2011 roku, ponieważ wpisuję to pod liceum, które ukończyłam właśnie w 2011.
Jeśli ktoś miał podobną sytuację lub wie, jak to uzupełnić, proszę o pomoc.
Pozdrawiam;)

Ja taka mialam i juz o tym problemie pisalam :) Zaznacz 'pierwsza' mature normalnie jako Nowa Matura Poland, a resit jako 'Matura' - takie cos na pewno bedzie, to jest ta matura, ktora kiedys sie zdawalo. I tam dajesz pending. Wpisujesz to jaka nowa kwalifikacje z nowa data, tak jakbys drugi raz konczyla liceum w tym roku. Warto w personal statement poswiecic jedna linijke na samym dole w stylu please note: i tu napisac ze zaznaczylas resit tak i tak bo nie bylo innej opcji.
[/quote]
Ja taka mialam i juz o tym problemie pisalam :) Zaznacz 'pierwsza' mature normalnie jako Nowa Matura Poland, a resit jako 'Matura' - takie cos na pewno bedzie, to jest ta matura, ktora kiedys sie zdawalo. I tam dajesz pending. Wpisujesz to jaka nowa kwalifikacje z nowa data, tak jakbys drugi raz konczyla liceum w tym roku. Warto w personal statement poswiecic jedna linijke na samym dole w stylu please note: i tu napisac ze zaznaczylas resit tak i tak bo nie bylo innej opcji.[/quote]

Rozumiem. Jednak nawet, gdy zaznaczam tą kwalifikację jako Poland-Matura, to nie moge wybrać roku 2012. Bo te kwalifikacje są jakby wpisywane pod każdą szkołą, którą się dodało. A ja dodałam ostatnie liceum, skończone w roku 2011, więc system narzuca mi wybór lat dotyczących kwalifikacji tylko od 2008 do 2011. Jeśli chciałabym wpisać to nie pod 'liceum', musiałabym najpierw dodać jakąś nową szkołę, a do żadnej obecnie nie chodzę.
Cytat: kitajima
Rozumiem. Jednak nawet, gdy zaznaczam tą kwalifikację jako Poland-Matura, to nie moge wybrać roku 2012. Bo te kwalifikacje są jakby wpisywane pod każdą szkołą, którą się dodało. A ja dodałam ostatnie liceum, skończone w roku 2011, więc system narzuca mi wybór lat dotyczących kwalifikacji tylko od 2008 do 2011. Jeśli chciałabym wpisać to nie pod 'liceum', musiałabym najpierw dodać jakąś nową szkołę, a do żadnej obecnie nie chodzę.

hmm, chyba nie dopisałam: dodaj to jako nową kwalifikację, czyli nową szkołę, tak jakbyś tam rok tylko chodziła i wtedy kwalifikację ze szkoły, czyli ten resit - tylko te przedmioty które zdajesz ponownie/dobierasz.
pojawił mi się cudowny problem.. otóż odpowiedziały mi 3 uni i wbrew wcześniejszzym mailom, wcale nie chcą ode mnie rozsz mat. czy w takim wypadku mogę ją wykreślić, mimo że w aplikacji na ucasie ona widnieje?
domyślam się, że pozostałe dwa moją chcieć rozsz, ale zaryzykuję.

prooooooooszę o odp, bo jutro muszę zmienić deklarację albo zostanie mi ta mat..
deklaracji nie zmieniaj, bo po co? jeśli tamte zażądają matmy, to ją napiszesz, a jak nikt nie będzie chciał, to skoro jest to Twój dodatkowy przedmiot, możesz sobie na tą maturę nie przyjść i nikt Ci nic nie zrobi. albo przyjść na luzie i odwalić. też miałam pewną kwalifikację zaznaczoną, ale nikt jej nie chciał i w sumie nie podeszłam do egzaminu. natomiast do tych uczelni, które najpierw chciały matmy, a potem nie, najlepiej napisz emaila - bo może się pomylili.
Damian daj znać jak tam interview i o co pytali :)
Cytat: mortensen
Damian daj znać jak tam interview i o co pytali :)

To było interview na Fashion Photography z Falmouth. Na początku standardowe pytania: dlaczego ten kierunek i dlaczego w Falmouth, co uważam za najmocniejszą rzecz w moim portfolio, jak chciałbym współpracować z innymi w czasie studiów(tutaj duże możliwości, bo Uni oferuje tylko kierunki artystyczne i kilka związanymi z Fashion Design), pytała kto jest moim ulubionym fotografem mody i dlaczego, kto jest moim ulubionym projektantem mody i dlaczego(myślę, że moja mina po usłyszeniu tego pytania była bezcenna), czy mamam jakieś ulubione magazyny związane z modą, moje marzenia po studiach, było kilka pytań związanych z Personal Statementem, czy chodzę na wystawy fotografii, tutaj powiedziałem o swojej wystawie i zapytała mnie ile zdjęć pokazałem i jakiego typu zdjęcia tam prezentowałem. Pytała skąd czerpię inspiracje, było kilka pytań co do poszczególnych zdjęć, np: dlaczego wybrałem takie miejsce, dlaczego modelka ubrana jest tak a nie inaczej, co chciałem przedstawić na tym zdjęciu itp.( zapytała chyba o 4-5 zdjęć). Potem ja mogłem zadawać pytania dot. kursu i uniwersytetu. Ogólnie rozmowa bardzo na luzie, pani bardzo miła, choć nie mówiła jakoś bardzo wolno to i tak wszystko było dla mnie zrozumiałe. Muszę powiedzieć, że byłem bardzo zaskoczony niektórymi pytaniami. Cała rozmowa trwała prawie 30 minut.
damian81293 - a to był twój pierwszy wybór??
W jakim sensie pytasz? Ja jeszcze nie dostałem oferty, najpierw jest prezentacja portfolio, potem interview i na podstawie tego albo offer albo odrzucenie.
Jeeee!! Dostałem Conditional na Fashion Photography!!

ILETS na 6 i Matura na 55%, nie jest zbyt jasne dla mnie, czy ten % to tylko z rozszerzeń, czy ze wszystkich.
edytowany przez damian81293: 10 lut 2012
>>>Dostałem Conditional na Fashion Photography....
A czy nie mowilam, ze niema czego sie bac. Trzeba bylko wierzyc.
>>>ILETS na 6 i Matura na 55%, nie jest zbyt jasne dla mnie, czy ten % to tylko z rozszerzeń, czy ze wszystkich.
...Chyba ze wszystkich.
Cytat: damian81293
Jeeee!! Dostałem Conditional na Fashion Photography!!

ILETS na 6 i Matura na 55%, nie jest zbyt jasne dla mnie, czy ten % to tylko z rozszerzeń, czy ze wszystkich.

a co dokladnie napisali? może być różnie. może albo być po 55% ze wszystkich przedmiotów, albo po 55 z wymaganych, albo też średnia ze wszystkich razem/srednia z wymaganych. napisz do uczelni, zeby to wyjasnili.
ELTS 6 or above. As your first language is not English, you have to supply the College with evidence of your ability to speak, write and read English to a certain level of proficiency.

and to achieving at least 55% at the Polish Matura.

Zadzwonię do nich w poniedziałek i wypytam. Teraz muszę zacząć ostro ryć do matury i IELTS'a. No i dalej czekam na inne oferty.
Napisałem do nich maila i w odpowiedzi dostałem:

"You need to have 55% overall (all subjects so 55% as an overall score)"

I wychodzi chyba na to, że muszę zdać każdy przedmiot na 55%
średnia 55%
Cytat: mg
średnia 55%

W sumie dla mnie to i lepiej ;)
Składałam na ostatnią chwilę, 15stycznia.
Dostałam już 2 Conditional'e ;D z Univerity of Glasgow na 2kierunki ;D
I odpowiedź od St.Andrews "Unsuccesful", ale w sumie wiedziałam że nie mam tam szans :)
Warunek z glasgow: 80% entry level z 3podstawowych matur i IELTS na 6,5 :)
A jak u was? ktoś już dostał odpowiedź?
edytowany przez dusia_0204: 25 lut 2012
dostałam conditionala z middlesex, 60% z polskiego i matematyki, 65% ustny angielski i 60% pisemny angielski, ale nie podali poziomów, na których muszę osiągnąć te procenty. czy to znaczy, że chodzi im o podstawę?
Cytat: moonaa
dostałam conditionala z middlesex, 60% z polskiego i matematyki, 65% ustny angielski i 60% pisemny angielski, ale nie podali poziomów, na których muszę osiągnąć te procenty. czy to znaczy, że chodzi im o podstawę?

a jakie poziomy zaznaczyłaś w aplikacji? napisz do nich emaila z prosba o wyjasnienie.
zdaję oczywiście obowiązkowo matematykę, polski i angielski na podstawie, plus matematykę i angielski rozszerzenie. korzystam z pomocy episteme i w aplikacji wypełniałam tylko podstawowe informacje typu imię, nazwisko itd.
Mysle, ze to ma byc z rozszerzonego.
zdaję oczywiście obowiązkowo matematykę, polski i angielski na podstawie, plus matematykę i angielski rozszerzenie. korzystam z pomocy episteme i w aplikacji wypełniałam tylko podstawowe informacje typu imię, nazwisko itd.

Napisz do uczelni, podając swoje ID i co tam masz, żeby to wyjaśnili. Korzystając z episteme nie wpisywałaś przedmiotów maturalnych? To gratuluje, oni tam mogli wpisać co tylko chcieli.
Cytat: oliwkowa-oliwka

Napisz do uczelni, podając swoje ID i co tam masz, żeby to wyjaśnili. Korzystając z episteme nie wpisywałaś przedmiotów maturalnych? To gratuluje, oni tam mogli wpisać co tylko chcieli.

nieee, po prostu nie wpisywałam przedmiotów w aplikacji, bo uzupełniałam takie podstawowe rzeczy, ale episteme dokładnie wiedziało co zdaję na maturze.
edytowany przez moonaa: 26 lut 2012
Cytat:
nieee, po prostu nie wpisywałam przedmiotów w aplikacji, bo uzupełniałam takie podstawowe rzeczy, ale episteme dokładnie wiedziało co zdaję na maturze.

blablabla, już tu na forum było trochę wpisów odnośnie 'firm załatwiających studia w uk' pt. 'dlaczego oni mi źle wpisali kwalifikacje, 'dlaczego nie wysłali na czas', dlaczego to i tamto. napisz do uczelni i się zapytaj, proste.
Witam! Mam pytanie. Kiedy składać wniosek o dofinansowanie? Pytam o dofinansowanie dot. studiów w Anglii.
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 280

« 

Pomoc językowa

Zostaw uwagę