Studia w UK 2012/2013

Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 280
Aplikował już ktoś do SAAS? Jeśli tak, to czy wysłaliście pocztą kopię offer letter?
Witam ;) We wrześniu będę aplikować na uczelnie w UK i mam mętlik w głowie xD Aplikował już może ktoś; jak tam jest? jak z możliwością pracy na part-time? i najważniejsze ; czy trudno było się dostać i z jakimi wynikami ? Rozważam aplikowa na University of... Southampton, Nottingham, Dundee, York, Sussex, Bringhton lub Huddersfield :D
miałam na myśli: poszukaj odpowiedzi na swoje pytania, bo tu są (sama je pisałam), a nie 'poszukaj gdzie jeszcze możesz wkleić swojego posta ;)
szukaj tematów na temat studiów w UK z zeszłego roku, 'kto na studia w uk 2011/2012 - wszystko jest.
Daves, dziś dostałem list od SAAS, napisali, że opłacą moje studia. Wszystko wypełniasz na stronie, jest to niecałe 10 minut roboty. Nie musisz niczego wysyłać, będziesz miał tam miejsce na wpisanie uniwerku i wybór course, ja wybrałem EU UNDERGRADUATE DEGREE(mam nadzieję, że dobrze zrobiłem ;) ). Wniosek do SAAS wypełniłem niecały miesiąc temu.

PS. Pytanie do Oliwkowa-Oliwka
Czy potrzebny jest mi ten list od SAAS? Czy wystarczy mi mój reference number?
edytowany przez damian81293: 22 maj 2012
Cytat:
Daves, dziś dostałem list od SAAS, napisali, że opłacą moje studia. Wszystko wypełniasz na stronie, jest to niecałe 10 minut roboty. Nie musisz niczego wysyłać,

dokładnie - dostałam do tej pory kilkanaście wiadomości od forumowiczów z pytaniem, czy trzeba wysyłać jakieś zaświadczenia o dochodach rodziców czy paszport - NIE. to jest potrzebne tylko do aplikacji o kasę na życie. ten formularz jest kiepsko zrobiony, bo pojawia się informacja o wysłaniu papierów tradycyjną pocztą niezależnie od tego na co się aplikuje.

Cytat:
Czy potrzebny jest mi ten list od SAAS? Czy wystarczy mi mój reference number?

Tak, musisz wziąć ten list ze sobą na studia, potrzebny będzie w trakcie oficjalnego zapisywania się.
Hej, hej! Dostałem ofertę z uniwerka, która brzmi następująco:
This offer is subject to you obtaining

Award of

An overall average of 90% in the Matura to include Mathematics and either Physics or Chemistry at Advanced Level. Also achieve a minimum of 65% in English

Pytanie moje jest o średnią - tu się liczą trzy przedmioty tak? I muszę koniecznie wybrać matmę i potem chemię lub fizykę, a trzeci przedmiot? Dowolny? I jego poziom też?
Cytat: PaaMxP
Witam ;) We wrześniu będę aplikować na uczelnie w UK i mam mętlik w głowie xD Aplikował już może ktoś; jak tam jest? jak z możliwością pracy na part-time? i najważniejsze ; czy trudno było się dostać i z jakimi wynikami ? Rozważam aplikowa na University of... Southampton, Nottingham, Dundee, York, Sussex, Bringhton lub Huddersfield :D

przecież to, jakich przedmiotów i wyników potrzebujesz zależy od kierunku.. co Ci po tym, że ktoś Ci powie, czego od niego wymagali, skoro mógł wybrać coś totalnie innego?

banek1, gdzie tam jest napisane, że 3 przedmioty?
Tak wnioskuję, bo Anglicy mają oferty typu AAA AAB itp. czyli wybierają trzy przedmioty. A tu jest ze musi być matma i ma być zawarta fizyka albo chemia. I nie napisali, o średnią z ilu przedmiotów chodzi. Myślisz, że z dwóch tylko + angol?
obawiam się, że polski też się do tej średniej liczy. jak wszystko, to wszystko. no a pol zdawać musisz, czy Ci się to podoba, czy też nie.
Czyli ustne matury również?
tak myślę. chociaż wyniki ustnych tak bardzo zależą od tego, co dana szkoła stawia sobie za priorytet, że to jest jakaś farsa ;p.
najlepiej napisz im maila i spytaj.
banek, ale co zdawałeś na maturze? to, że Anglicy mają takie czy inne oceny kompletnie nic dla Ciebie ie znaczy. zwykle dla uczelni liczą się tylko pisemne rozszerzenia, ale napisz im emaila, żeby Ci dokładniej wyjaśnili.
edytowany przez oliwkowa-oliwka: 23 maj 2012
Właśnie dostałem od nich maila - to ma być średnia ze WSZYSTKICH zdawanych przedmiotów, również ustnych :) Czyli sprawa wyjaśniona. Dzięki za pomoc :) Mam jeszcze jedno pytanie - myślicie, że można wprowadzić się do akademika tydzień przed początkiem trymestru i w międzyczasie poszukać pracy? Ktoś to może już praktykował?
Cytat: banek1
myślicie, że można wprowadzić się do akademika tydzień przed początkiem trymestru i w międzyczasie poszukać pracy? Ktoś to może już praktykował?

tu nie ma co myśleć, tylko trzeba zapytać, każdy uni i akademik ma swoje zasady.
Takie mam pytanie o aplikacje; lepiej aplikować do mniejszej liczby uczelni a więcej kierunków, czy lepiej więcej uczelni, a pojedyńcze kierunki do każdej?
Takie mam pytanie o aplikacje; lepiej aplikować do mniejszej liczby uczelni a więcej kierunków, czy lepiej więcej uczelni, a pojedyńcze kierunki do każdej?

uczelnie nie wiedzą o sobie nawzajem, o kierunkach czy uczelniach na jakie aplikujesz, chyba że aplikujesz na bardzo pokrewne kierunki na jednej uczelni, to wtedy prawdopodobnie będzie to rozpatrywane przez jedną osobę. to nie ma tak naprawdę znaczenia, najważniejsze, żeby aplikować na te same przedmioty/bardzo pokrewne - wtedy Twój PS będzie spójny i logiczny.
Tylko tak się zastanawiałam ,że jest w systemie ucas 5- miejsc. I czy to by miało sens ,gdybym z jednej uczelni wzieła business and management i international management. Są z tej samej "sekcji" wiec gdyby rozpatrywała je jedna osoba( której mój PS by nie przypadł do góstu) to by mnie odrazu skreśliło z tych dwóch kierunków i tym samym miałabym mniejsze szanse niż gdybym wzieła 5 różnych univerków?...
Tylko tak się zastanawiałam ,że jest w systemie ucas 5- miejsc. I czy to by miało sens ,gdybym z jednej uczelni wzieła business and management i international management. Są z tej samej "sekcji" wiec gdyby rozpatrywała je jedna osoba( której mój PS by nie przypadł do góstu) to by mnie odrazu skreśliło z tych dwóch kierunków i tym samym miałabym mniejsze szanse niż gdybym wzieła 5 różnych univerków?...

z jednej strony, tak, ale z drugiej, jeśli jej się spodoba, to masz zapewnione dwa miejsca ;))
osobiście aplikowałam na 3 kierunki na tej samej uczelni - wszystko English plus coś. i na wszystkie się dostalam.
Aha, dzięki za odp. ;) zobacze co mi odpiszą na maile i pokombinuję xP
aii proszę niech ktoś mi pomoże!!zabrzmi to banalnie ale świat mi się wali i nie wiem co robić!
Chciałam studiować na Freie Univ w Berlinie na kierunku Management&Marketing ale mimo wysłania dokumentów priorytetem (miałam jeszcze pare dni zapasu) uni-assist (instytucja, która sprawdza zgodność dokumentów zanim uniwerek wyda decyzję o przyjęciu) otrzymała je JEDEN dzień po czasie. Żadne odwołania nie wchodzą w grę i zamyka mi się furtka..
Jeżeli nie mam studiować w Berlinie, to chciałabym mimo wszystko wylądować na Masterze za granicą. Czy możecie polecić mi uczelnie gdzie przyjmują dokumenty jeszcze w czerwcu lub lipcu? Mam dwa certyfikaty językowe niemiecki test daf i stare FCE... Nie zdążę już zdać IELTS.
Cytat: Kasiak90
aii proszę niech ktoś mi pomoże!!zabrzmi to banalnie ale świat mi się wali i nie wiem co robić!
Chciałam studiować na Freie Univ w Berlinie na kierunku Management&Marketing ale mimo wysłania dokumentów priorytetem (miałam jeszcze pare dni zapasu) uni-assist (instytucja, która sprawdza zgodność dokumentów zanim uniwerek wyda decyzję o przyjęciu) otrzymała je JEDEN dzień po czasie. Żadne odwołania nie wchodzą w grę i zamyka mi się furtka..
Jeżeli nie mam studiować w Berlinie, to chciałabym mimo wszystko wylądować na Masterze za granicą. Czy możecie polecić mi uczelnie gdzie przyjmują dokumenty jeszcze w czerwcu lub lipcu? Mam dwa certyfikaty językowe niemiecki test daf i stare FCE... Nie zdążę już zdać IELTS.

nigdzie. podania składa się w połowie stycznia.
Właściwie jeśli chodzi o Anglię to są pewne uni które przyjmują jeszcze ( ale te najlepsze już skończyły). Możesz napisać do np. Teesside e-mail i zobaczyć.
Właściwie jeśli chodzi o Anglię to są pewne uni które przyjmują jeszcze ( ale te najlepsze już skończyły). Możesz napisać do np. Teesside e-mail i zobaczyć.

przyjmują tam, gdzie było więcej miejsc miejsc niż chętnych na konkretnych kierunkach, gdzie niewiele ludzi chciało iść. czasem zdarzy się, że ktoś zrezygnuje, ale wtedy uczelnia sama kontaktuje się z osobą, której chce zaproponować to miejsce. w związku z tym raczej nie można tego nazwać 'rekrutacją', a zbieraniem resztek na kiepskich uczelniach.
Jak tam maturzyści? Jeszcze tylko 5 dni do wyników matury! ;D jest stres?
Hej, Hej! Kto wybiera się w tym roku na Middlesex University? :D

Ewa93
prosze odpowiedzcie mi na te pytania:
w maju 2013 będę pisał maturę i chciałbym studiować za granicą, kiedy mam zacząć aplikować, kiedy muszę mieć certyfikat językowy, czy można to załatwiać po maturze czy tylko kilka miesiacey przed matura? kiedy jest dla mnie ostatni termin zdania tego certyfikatu, mogę zdać cae w grudniu czy to będzię za pozno i probowac ielts wczesniej?
Witam,
Mam pytanie... Jeżeli skończyłam pierwszy rok studiów w UK (oczywiście brałam pozyczkę) to czy jest możliwość przeniesienia się na inny Uni, bez żadnych konsekwencji itp? Trzeba spełnić jakieś wymagania itp? Jeżeli ktoś wie coś na ten temat,to proszę o jakiekolwiek informacje...
Cytat: DonKabaczek
prosze odpowiedzcie mi na te pytania:
w maju 2013 będę pisał maturę i chciałbym studiować za granicą, kiedy mam zacząć aplikować, kiedy muszę mieć certyfikat językowy, czy można to załatwiać po maturze czy tylko kilka miesiacey przed matura? kiedy jest dla mnie ostatni termin zdania tego certyfikatu, mogę zdać cae w grudniu czy to będzię za pozno i probowac ielts wczesniej?

na tym forum sa wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania. poszukaj. to naprawdę nie kosztuje.
Ułatwię Ci szukania. Nie wiem czy wszystkie uczelnie tak mają, ale raczej tak, bo to przez UCAS idzie, więc do 15 stycznia, składasz papiery. Maturę i egzamin z języka możesz zdać póxniej, wystarczy zaznaczyć to/wpisać w kwestionariusz. Ważne, żeby się wyrobić na czas rozpatrywania podań ;)
Słuchaj, jeśli skończyłaś pierwszy rok studiów w UK to chyba masz na tyle oleju w głowie i znajomości języka, żeby zapytać odpowiednią instytucję. ;)
Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 280

« 

Pomoc językowa