ODWOLANIE!!!JAK SIE PISZE???

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 171
u mnie dostali listy tylko CI ktorzy sie dostali ;/
Hej, czy ktoś mógłby mi przysłać wzró odwołania? Byłabym bardzo wdzięczna. Adres: [email]
Moim zdaniem, nie ma skutecznego gotowca. Ja zawsze pisze sam wszelkie odwolania i inne pisma urzedowo-prawne. W przypadku odwolania (i wielu innych pism), to radze stosowac schemat: teza-uzasadnienie. W tym przypadku teza bedzie nie przyjecie na studia, zas uzasadnieniem - wlasna interpretacja odpowiednich aktow prawnych. Punktem zaczepienia sa oczywiscie akty prawne przytaczane na poczatku decyzji o nie przyjeciu na studia. Nalezy dotrzec do tych aktow, sprawdzic przywolywane paragrafy i artykuly. Wtedy mamy pelny obraz, czy nasze odwolanie ma podstawy, czy tez nie.
Mialem przypadek, gdy osoba zostala odrzucona pro forma, gdyz na Uczelni stosowali taki myk, ze ten kto napisal odwolanie, zostawal przyjety. Przytaczane akty prawne byly bezpodstawne, wiec nie bylo problemu z napisaniem takowego odwolania.
Kiedy juz okaze sie, ze prawo stoi nie po naszej stronie, to mozna sprobowac - zwlaszcza w przypadku tak znikomej roznicy - pisac, tak jak proponowal inny forumowicz, tj. przedstawic ogrom swojej wiedzy, checi, brak mozliwosci studiowanai zaocznie itp. itd.
Jak zauwazyl inny uczestnik, bardzo wazne jest ustalenie pelnych i poprawnych personaliow osoby, do ktorej kierujemy odwolanie, tj. imie, nazwisko, tytul naukowy, adres.
Ufam, iz te porady pomoga Wam w pisaniu odwolan. Jesli cos, to moge pomoc.
Jacek, [gg]
kurcze..mogles to napisac pare dni wczesniej:) ale spoko..w sumie to sie wypytalam na uczelni do kogo mam kierowac swoje odwolanie....pisalam tez o pkt etc i o tym ze chcem tam studiowac bo blabla ale w tym wzorze ktory wszystkim wysylam nie ma w sumie konkretnych wskazowek co pisac....
czy mozesz mi tez dac taki wzor
Jeśli mogłabyś to proszę prześlij i mi,mój [email]
mogłabys przesłać mi na e-maila wzór odwołaniea byłabym wdzieczna [email]
hej... mogłabym też poprosić to odwołanie... bede Ci bardzo wdzięczna... [email]
czesc!!!jest mi potrzebny jak najszybciej wzor odwolania na studia.z tegoco tu wyczytalem to ty go masz.bylbym mardzoe wdzieczny gdybys mi przyslal go na maila [email] z gory dzieki.jak ktos to przeczyta to tez prosze o pomoc
Panie MG...do kogo \"skierować\" odwołanie na języki specjalistyczne?
pomocy do kogo kierowac odwolanie?????
no nie wiem przewaznie do wydzialowej komisji rekrutacyjnej nie wiem czy do konkretnej osoby;/;/;;/;/
Hey! Widze, ze czesto pojawiaja sie pytania o motywacje do odwołania dlatego tez zalaczam tekst ze strony na ktorej pisze co powinno byc w odwołaniu:

Odwołanie od decyzji Komisji Rekrutacyjnej
Odwołanie - pismo z prośbą o ponowne rozpatrzenie Twojej kandydatury na studenta, kiedy otrzymasz informację o nie przyjęciu na studia.
Prawo odwołania się od wyniku egzaminu do uczelnianej komisji rekrutacyjnej przysługuje każdemu kandydatowi na studia. Ma na to 14 dni od daty ogłoszenia wyników postępowania kwalifikacyjnego. Komisja rozpatruje każde podanie. Ostateczną decyzję podejmuje rektor uczelni.

Kandydat nie przyjęty z braku miejsc limitowych pomimo zdanego egzaminu lub rozmowy, a także niskich ocen lub średniej ocen ze świadectwa lub dyplomu jest uprawniony do złożenia odwołania.
Odwołanie na piśmie adresowane powinno być do Dziekana danego Wydziału z prośba o przyjęcie na studia. Napisanie odwołania powoduje, że władze wydziału wiedzą, że jesteś nadal zainteresowany tym kierunkiem.
Załącznikami do odwołania nie powinny być dokumenty osobowe, w tym świadectwa lub dyplomy przedstawione Komisji Rekrutacyjnej w czasie postępowania kwalifikacyjnego. Załącznikami powinny być wyłącznie dokumenty uzasadniające motywacje odwołania.
Złożenie odwołania nie przysługuje kandydatowi z negatywnym wynikiem egzaminu lub rozmowy. Takie osoby nie mają szansy na indeks.

Przy rozpatrywaniu odwołań uwzględniane są:
- indywidualna argumentacja odwołania [ np. tradycje zawodu nauczycielskiego w rodzinie (rodziców), można winę za marne wyniki zrzucić się na zły stan zdrowia i przeciwności losu. Jeśli np. zdawałeś na studia medyczne, a miałeś wcześniej kontakt z pracą w służbie zdrowia, to koniecznie napisz o tej praktyce ( np. ukończyłeś Liceum Medyczne lub jakieś kursy). Jeśli posiadasz jakieś dokumenty potwierdzające swoje zainteresowania, to załącz je do odwołania.
Dobrym argumentem są rewelacyjne oceny na świadectwie.
- sposób udokumentowania odwołania,
- warunki rodzinne i materialne kandydata,
- wynik egzaminu w kolejności listy rankingowej.

Odwołanie należy napisać w dwóch egzemplarzach, ponieważ na jednym otrzymasz potwierdzenie przyjęcia pisma.
Zapobiegliwi maturzyści, chcąc zwiększyć swoje szanse na zdobycie indeksu, często składają dokumenty na kilka kierunków. Z doświadczeń ubiegłych lat wynika, że część spośród kandydatów przyjętych na studia w pierwszym etapie może zrezygnować z nauki. Powstałe w ten sposób miejsca na studiach dziennych będą uzupełniane poprzez nabór w ramach drugiej tury rekrutacji według kolejności uzyskanych wyników (miejsc).

Informacje o kierunkach, które przeprowadzają drugi nabór można uzyskać w dziekanatach. Zwykle są to kierunki mniej popularne. Najczęściej dziekanaty mają komplet informacji o dodatkowym naborze po zakończeniu egzaminów wstępnych.

Terminy kolejnej rekrutacji to zwykle wrzesień lub sierpień. Drugi nabór najczęściej opiera się na rozmowie kwalifikacyjnej lub konkursie świadectw.
Kandydat, który zdał egzamin na studia, ale nie dostał się z braku miejsc, może ubiegać się o przyjęcie na ten sam kierunek studiów licencjackich. Może też zostać tzw. wolnym słuchaczem na tym samym albo innym kierunku o podobnych wymaganiach egzaminacyjnych.

P.S. Mam nadzieje, ze nikt nie bedzie sie odwoływał do AE w Krakowie na finanse i bankowosc, bo to zawsze konkurencja LOL :-)
Witaj!!

Czy mogłabyś mi przesłać wzór odwołania. Jestem z góry wdzięczny. Pozdrawiam i życze powodzenia!!! [email]
nie bój żaby ;) to na pewno nie jestem ja:D ale fajnie ze tyle o tym odwolaniu tu umiesciles..szkoda ze nie tydzien wczesniej..a koniecznie trzeba zlozyc 2 egzemplarze? :( bo ja wyslalam tylko jeden ;(i juz sie martwie:(
Witam wszystkich!
Może ktoś mi przesłać wzór odwołania. Oto mój mail: [email]
Z góry dziękuję i życzę wszystkim dostania się na wybrane kierunki! Pozdrawiam!!!
hej!! ja też złożyłam odwołanie na Ekonomiczną w Krakowie na kierunek finanse i bankowość. Wiem,że kilka miejsc się zwolniło. Powodzenia życzę:)))
Chyba nie sa konieczne 2 egzemplarze. jak by chcieli 2 to by Ci powiedzieli. Na AE w krak. chceli tylko 1 egzemplarz.

pozdr.

P.S. Porki 19 robisz mi konkurencje!!!!! LOL
tomeks85. mam nadzieję, ze oboje znajdziemy się 26lipca na liście przyjętych:)))))
czy odwołanie składaliscie w tekturowych teczkach? jesli tak to jak je podpisywaliscie? czy wystarczy sama folia do segregatorów??
A czy ktos z was wysyłał odwołanie pocztą? wysyłaliscie je wyłącznie w kopercie czy w teczce?
Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz :)
Cze! Z tego co wiem, to odwołanie mozna skadac tylko i wylacznie osobiscie, ale nie jestem pewnien czy to ptrawda. Tylko takie plotki chodza.

pozdr

tmk
AGENTKA ja wyslalam poczta w folii segregatorowej w zwyklej kopercie ale poleconym.....a czy osobiscie to nie wiem :( kurcze:(
nie, no to juz przesada
odwolanie mozna wyslac albo przyniesc osobiscie
nie martwcie sie o zadne teczki etc.,
bo to naprawde zadna roznica:)
w sumie tez tak mysle:)
mam pytanie, czy jak poszliscie zaniesc odwołanie to wam babki ze sekretariatu zaglądały do srodka tego odwołania, czytały ,etc?? zadawały jakies pytania?? czy po prostu tylko je wzięły i podziekowały??
odwołanie pisaliscie do Rektora czy do Komisji Rekrutacyjnej? czy nie ma to wiekszeego znaczenia bo przeciez tak czy owak Rektor podejmuje ostateczna decyzje....
lepiej zadzwon i zapytaj..mi powiedzieli ze do wydzialowej komisji rekrutacyjnej wudzial taki i taki
Tez mam tka nadzieje Porki19. Jak sie dostaniemy to trzeba to uczcic i wybrac sie na duuuze, zimne piffko. A ile miales punktow? ja 69.

pozdr

tmk
ja niestety miałam troszkę mniej, bo 64:((((, ale nie tracę nadziei, ze mnie jednak przyjmą:)))) a później trzeba to zdecydowanie uczcić:))))
Oczywiscie, ze Cie przyjma. trzeba byc optymista. Jak tego nie zrobia, to z kim pojde na piffko? :-)

pozdr

tmk
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 171

Zostaw uwagę