Już naprawdę nie wiem co wybrać...

271-300 z 399
Cytat: terri
>>>>..... bo wybor szkoły to nie proszku do prania w markecie
nie wiesz, moj drogi jak dlugo kobiety sie zastanawiaja nad proszkiem do prania, bo nigdy jego nie kupujesz.
Gdyby kazdy uczen/student albo czlowiek zawsze dobrze wybieral to swiat bylby inny - ale jest jaki jest. Trzeba 10 razy wlozyc rece do palacego sie ognia zebys sie wreszcie domyslil ze to cie bedzie bolalo.

Jakie więc według ciebie powinniśmy brać pod uwagę kryteria przy wyborze szkoły. Pamiętajmy, ze np. metoda Callana dla jednego okaże się super opcją, inny będzie happy z zajęciami np. on-line przez skypa. Ktoś inny wybierze lekcje indywidualne itd... Nie ma więc jednego mianownika na naukę języka. Moja koleżanka woli uczyć się prywatnie, ja lepiej czuję się jakiejś małej grupie. J
Dobór metody nauki języka jest rzeczywiście czymś indywidualnym, siostra nawet nie chce słyszeć o kursach woli domówki z korepetytorem.
Problem korepetycji jest taki, że czasami odbywają się bez kontroli metodyka. Ważne, jeżeli jesteśmy na niższych poziomach ciężko dokonać oceny kompetencji prowadzącego
Cytat: lewiatanka34
Problem korepetycji jest taki, że czasami odbywają się bez kontroli metodyka. Ważne, jeżeli jesteśmy na niższych poziomach ciężko dokonać oceny kompetencji prowadzącego

Jeżeli jesteśmy na wyższym poziomie rzeczywiście sami możemy ocenić kompetencje korepetytora
Cytat: kosa1111

Jeżeli jesteśmy na wyższym poziomie rzeczywiście sami możemy ocenić kompetencje korepetytora

Obecnie szukam prywatnego korepetytora/lektora do języka prawniczego. W szkołach sporo trzeba zapłacić za taki lekcje, więc chcę znalezc coś na własną rękę. Pytanie /??. Jak według was dobrze wybrać, aby się nie sparzyć, jakieś referencje powinien mieć taki lektor. Osobiście myślę o dobrym native speakers, który to pociągnie, zwłaszcza, ze mam zdany CAE. Jakie certyfikaty powinien posiadać taki lektor. Jak to zweryfikować ???
Cytat: 11jussi22
Wybór szkoły językowej powinniśmy rozopcząć od zorientownia się jak długo jest ranku, według mnie to podstawowy aspekt w tym temacie, im szkoła starsza tym lepsza, trochę jak z winem. Dobrze jeżeli na stronie internetowej ma umieszczone referencje, zarówno osób prywatnych jak również firm, dzięki temu możemy zakładać , ze taka firma jest godna zaufania. Według mnie dobrze jeżeli specjalizuje się w jednym konkretnym języku. Specjalizacja to dzisiaj podstawowa sprawa. Bycie dobrym od wszystkiego stało się czymś z przeszłości. W tej kwestii mogą być oczywiście odmienne zdania, ale takie jest życie

Właśnie w podobny sposób szukam szkół językowych. Wiadomo, ze strona www to wizytówka placówki. Zgadzam się, że lepiej wybierać takie placówki, które specjalizują się w jakimś języku. Właśnie dlatego jakiś czas temu postanowiłem zapisać się do English For You( tylko angielski). Widać, że dbają tam o jakość, gdyż często gościł u nas metodyk. Dzięki temu lektorzy byli pod nadzorem. Zarówno polska lektorka Kinga i nasz native z USA Nolan bardzo przykładali się do pracy. Było sporo testów, prac domowych. Jak ktoś czegoś nie rozumiała zawsze mógł liczyć na wsparcie nauczyciela. Nasz Amerykanin zmuszał do mówienia i prowadził ciekawe tematy o których się chciało mówić. W English For You podciągnąłem mówienie. Druga szkoła, która mi pomogła z angielskim to Berlitz. Międzynarodowa firma, fachowi lektorzy z przygotowaniem metodycznym. Ładne, nowoczesne biuro. Trochę drożej, ale lokalizacja na Ochocie była dla mnie w sam raz. Jeżeli chodzi o natomiast o niemiecki to polecam akurat Deutsche Schule na Niepodległości. Dopiero rozpoczynam przygodę z niemieckim ale mi się podoba.
Cytat: Bolo12
Niektóre szkloly aby obniżyć koszty wynajmuja sale w podstawowkach to jednak porażka.Brak komfortu

Ja jednak mam wrażenie, że przede wszystkim liczy się poziom lektorów. Mozna spokojnie uczyć się na ławeczce w parku z dobrym lektorem i wystrój nie wpłynie na jakość nauczania. inna sprawa, ze znacznie przyjemniej jest się uczyć, jeżeli mamy ładnie urządzone biuro i sale lekcyjne. Świadczy to na plus o szkole
Cytat: korba1
Cytat: kosa1111

Obecnie szukam prywatnego korepetytora/lektora do języka prawniczego. W szkołach sporo trzeba zapłacić za taki lekcje, więc chcę znalezc coś na własną rękę. Pytanie /??. Jak według was dobrze wybrać, aby się nie sparzyć, jakieś referencje powinien mieć taki lektor. Osobiście myślę o dobrym native speakers, który to pociągnie, zwłaszcza, ze mam zdany CAE. Jakie certyfikaty powinien posiadać taki lektor. Jak to zweryfikować ???

Przede wszystkim koszt takich zajęć to około 100 Pln za lekcję. Miałem kiedyś takiego fachowca, zresztą w żadnej szkole w Warszawie nie chcieli mi zorganizować takich lekcji więc szukałem czegoś samemu. W moim przypadku był to lektor z USA. Pracował kiedyś dla kancelarii w USA. Potem przyjechał do polski ( poznał kobietę ) i zaczął uczyć. Jak widac tanio nie. Niestety straciłem kontakt, ale jak widać da się coś znalezc. Choc tanio taka usługa to nie wyniesie
100 pln z lekcje z korepetytorem to sporo, nawet bardzo
No niestety takie są realia cenowe.
W sumie też jestem zdania, ze lepiej wypadaja firmy zajmujące się konkretnym językiem
Też uważam, że specjalizacja w jakiejś branży to dobry kierunek jazdy

Święte słowa, tak kiedyś miałem i wyszło słabo
Jeżeli szukamy czegoś bardziej specjalistycznego to indywidualny lektor jest ok. Jeżeli chcemy zdać certyfikat, poprawić mówienie itd to mała grupka w jakiejś szkole językowej jest ok
Ja wolę bardziej kameralne grupki, bo fajnie motywują do nauki
Kilka osób w grupce to dobra opcja na naukę, z jednej strony mobilizacja, z drugiej ind podejście do słuchacza
Cytat: kate.newone
Też uważam, że specjalizacja w jakiejś branży to dobry kierunek jazdy

W każdej branzy liczy się dziś specjalizacja
To fakt, supermarkety jezykowe to przeszłość
Fajny i przejrzysty ranking szkół w całej Polsce

www.szkolyjezykowe.zumi.pl
Zawsze warto szukać opinii w różnych zródłach.
Kilka osób w grupce to dobra opcja na naukę, z jednej strony mobilizacja, z drugiej ind podejście do słuchacza

Rzeczywiście zajecia ind. są lepsze, gdy musimy ogarnąć jakieś specjalistyczne zagadnienie
Chodząc na indywidualne nie nauczyłem się wiele, brak motywacji, lepiej w małej grupce.
Cytat: korba1
Chodząc na indywidualne nie nauczyłem się wiele, brak motywacji, lepiej w małej grupce.

To zależy co chcemy uzyskać
Zawsze warto szukać opinii w różnych zródłach.

To trudne jeżeli nie pochodzimy z miasta, gdzie mamy zamiar uczyć się języka

Cena prawie jak z UK
Niestety język specjalistyczny kosztuje
Według mnie języka branzowego możemy nauczyć się wykorzystując dobre podręczniki, szkoda płacić za korki
Zawsze jednak ktoś powinien wskazać kierunek nauki.
Zawsze jednak ktoś powinien wskazać kierunek nauki.

Z tego co ja wiem (a zyje juz pare lat na tej ziemi), NIKT nie jest toba. NIKT nie moze Ci powiedziec co masz robic w zyciu. Moze cos zaproponowac, ale czy naprawde chcesz dac nam do zrozumienia, ze sama nie jestes na tyle dorosla jeszcze, zeby wiedziec co lubisz a co nie. Ja moge akurat Ci wskazac co masz robic w zyciu - ale i tak mnie nie posluchasz, bo wiesz lepiej....
Cytat: smack

Cena prawie jak z UK

Niektórzy native speakers ktorzy dają korki tak wywindowali ceny, że szok
271-300 z 399

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie