Szkoła języków obcych- Warszawa

Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 458
W Warszawie ciężko się połapać co i jak, wybór spory. Ja osobiście zawęziłam krąg szkół do tych które specjalizują się w angielskim. Nie lubię supermarketów językowych, zawsze wybieram firmy zajmujące się konkretnym tematem. Dlatego zapisałam się do English For You. Kurs był bardzo ok. Lektorzy mieli pomysł na zajęcia. Fajnie współpracowała polska lektorka z native speakers. Zajęcia były spójne. To co wprowadziła właśnie polska lektorka następnie były ćwiczone w konwersacjach z Brytyjczykiem/Amerykaninem. Było trochę gramatyki i całe mnóstwo wartościowych konwersacji. Jeżeli ktoś lubi American English to chodziłam na kurs do ANY. Lektorem był Jordan, dużo konwersacji, ciekawe zajęcia i dość kameralne grupki. Było spokoczko
Cytat: terri
>>>>Zawsze jakiś język dominuje, nie 'wieże' (czy to jest polskie slowo?) że raz śnisz po angielsku, raz po polsku. Raz myślisz po niemiecku, raz po hiszpańsku itd...
Masz racje, ze zawsze jeden jezyk dominuje, ale nie zawsze musi to byc twoj ojczysty (native) jezyk.

Często próbuję myśleć po angielsku idąc do pracy, jadąc rowerem, ale jakoś mimowolnie po jakimś czasie wraca polski. Może Terii masz pomysł jak to zmienić, aby angielski nie uciekał a polski wszystkiego nie wypełniał.
Mam podobnie, staram się myśleć po angielsku, ale zawsze wraca do głowy polski
Widzę,że mamy podobnie
Oczywiście, ze najwazniejszy jest angielski choć ja coraz cześciej myślę o norweskim czy rosyjskim - podobno bardzo przydatne języki. Najpierw jednak za pomocą Pi School doszkole swój angielski do poziomu perfect;)
Ciekawe jak dużo osób chce się uczyć norweskiego:)))
Cytat: kondzio1123
Ciekawe jak dużo osób chce się uczyć norweskiego:)))

Rzeczywiście język niszowy, ale czasami przez to taka znajomość może być opłacalna
języki niszowe mają dziś przyszłość, zwiększa się popyt na osoby, które je znają, a mało osób je zna
Najtrudniej to ogarnąć języki azjatyckie, kiedyś próbowałem japońskiego, ale jednak to zupełnie inne myślenie jeżeli chodzi o struktury jezyka
Cytat: lewiatanka34
języki niszowe mają dziś przyszłość, zwiększa się popyt na osoby, które je znają, a mało osób je zna

To fakt, ża angielski jest coraz bardziej powszechny, warto myśleć takze o innych językach
Angielki to dzisiaj konieczność, według mnie warto dodatkowo pomyśleć o hiszpańskim. Szczególnie jeżeli zależy nam na podróżach.
Cytat: kosa1111
Angielki to dzisiaj konieczność,

...a ja myslalam, ze one nie sa najladniejszymi kobietami swiata, ale 'you live and learn'. :-)
Cytat: terri
Cytat: kosa1111
Angielki to dzisiaj konieczność,

...a ja myslalam, ze one nie sa najladniejszymi kobietami swiata, ale 'you live and learn'. :-)

:))) dobre
a co polecacie w temacie niemieckiego???
Cytat: korba1
a co polecacie w temacie niemieckiego???

deutsche schule szkoła uczy tylko niemieckiego
Też o nich obiło mi sie o uszy>>>
Mam zamiar rozpocząć przygodę z angielskim, czy warto brać pod uwagę kursy on-line ???
Cytat: Wokal_99
Mam zamiar rozpocząć przygodę z angielskim, czy warto brać pod uwagę kursy on-line ???

Tylko jako uzupełnienie
A dlaczego ???
Czy ktoś z Was nauczył się myśleć po angielsku i przestawiać z polskiego
Cytat: car321
Czy ktoś z Was nauczył się myśleć po angielsku i przestawiać z polskiego

Nie tedy droga. Jak mowisz po polsku - to mysl po polsku. Jak mowisz po ang. - to mysl po ang. Jak mowisz po japonsku - to musisz myslec po japonsku.
Kiedys uczylam sie tez Finskiego - to jest dopiero jezyk....
Bardzo - nie polecam - szkoły Speak Up!
Gdyby ktoś chciał zaryzykować, to niech dokładnie sprawdzi umowę, bo można się naciąć jak na umowach w banku. Konsultant przedstawi wszystko w superlatywach (w końcu za to mu płacą), pomijając wszystko to, co może Cię zrazić, np. w moim przypadku rozwodził się nad tanią miesięczną opłatą 240 zł (przy czasie skróconym do g.15:00), a nie wspomniał ani słowem, że okres płatności za naukę będzie o kilka miesięcy dłuższy niż sama nauka!!!

Kolejna sprawa. Przy pojawieniu się trudności rozmawiałam z różnymi konsultantami, ale ich zdania były sprzeczne ze sobą... Chcąc usłyszeć ostateczną, właściwą możliwość rozwiązania problemu od dyrektorki szkoły (przy Al. Solidarności w W-wie), dziwnym trafem o żadnej godz. nie mogłam jej zastać w pracy, a pracownicy recepcji tłumaczyli, że nie ma ustalonych godz. pracy... Po kolejnych próbach kontaktu słyszałam, że albo jest na urlopie, albo "akurat wyszła"...
Otrzymałam w końcu kontakt mailowy. Opisałam cały problem i ... Żadnej odpowiedzi nie dostałam... Wysłałam kolejne maile i dopytywałam się, czy docierają do odbiorcy - niestety, konsekwentnie byłam ignorowana.
W końcu zadzwoniła do mnie osoba ze Speak Up, która miała pomóc znaleźć rozwiązanie - chyba pozornie, bo koniec końców odesłała mnie do konsultantów ze szkoły.

I znów to samo... Różne wersje i brak rozwiązania...

Na dodatek zostałam oszukana, bo w związku ze zmianą systemu nauczania obiecano mi dodatkowy miesiąc nauki. Ten argument był wykorzystywany przez konsultantów, którzy odradzali mi rezygnację z kursu - bo przecież nadrobię część zaległości w dodatkowym miesiącu.

Ostatecznie - wyszłam na frajerkę, którą szkoła może bezkarnie lekceważyć...

Zapłaciłam mnóstwo kasy, nie skorzystałam w pełni z kursu bo było to dla mnie niemożliwe czasowo (praca) i nie otrzymałam obiecanego dodatkowego miesiąca nauki - jakoś dziwnym trafem wszyscy konsultanci widzieli w moim systemie dodatkowy mies.nauki, a administracja już nie.

Znów muszę tracić czas na dochodzenie swoich praw i dopraszanie się o informacje w tej sprawie.

Szkoła potraktowała mnie jak "dojną krowę", z którą nie trzeba się liczyć i można oszukać.

Może są zadowoleni uczniowie tej szkoły, ale ja nie polecam ryzykować i narażać się na tyle nieprzyjemności i nieuczciwe zagrania pracowników Speak Up.
dojna krowa, brzmi cool
Dobrze czytać umowy i bedzie mniej problemów
... a jak nie możemy zrozumieć warto zabrać umowę do domu i podpytać kogoś kto lepiej to ogarnia
Jak szybko można ogrnać CPE jak się ma CAE
Cytat: koczkodan5

Rok, można skrócić jak się wezmie coś w wakacje
Jak ktoś szuka opcji na angielski może również zerknąć na ranking szkół w Polsce:
www.szkolyjezykowe.zumi.pl
Cytat: koczkodan5

Które szkoły w Warszawie ogarniają CPE, jest ich chyba niewiele
Do CPE wiem że przygotowują w British Council, troche to kosztuje
Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 458

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia