Praca w Czechach w Pilznie???

Temat przeniesiony do archwium.
961-990 z 1169
Nio pewnie ze mozna jechac tylko zawsze pare pytan jest ja tam napisalem na e-maila wiem mysle ze bedzie elegancko Pozdrawiam
Ażeby się nie rozdrobniać postanowiłem napisać tutaj na pewne sugestje i zapytania dotyczące wyjazdu do Pilzna.Jest połączenie kolejowe z wrocławia do Pragi o 7/25 oraz o 14/25.Podróż z krakowa do pragi przez pardubice będzie kosztowało mniej więcej tyle samo.Podaje telefony do edy maxa;+42[tel]lub +42[tel]lub do siedziby centralnej +421 9[tel]lub 9[tel].Podaje namiary na inne agentury które ostały się w Panasonicu;Danć- +42[tel]oraz Heroja- +42[tel].Planuję wyjazd na 9 lub 10 lutego,bo wtedy będe mniał pieniądze na wyjazd.Jeszcze będe obczajał na czeskim portalu co do kondycji czeskiej gospodarki w tamtym rejonie.Wiem,że Philips będzie zwalniał ludzi w swoich fabrykach a to jest jeden z większych producentów RTV.Jak coś się dowiem to napiszę.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH:)!!!PRACOWALEM PÓŁTORA ROKU W PANASONICU POD HEROJĄ.MAM PYTANIE CZY SA JAKIEŚ PRZYJĘCIA W LUTYM-MARCU DO PRACY W CZECHACH,MOŻE BYĆ TEŻ PANASONIC.WIEM ,ŻE OD 20 LUTEGO SĄ WYJAZDY Z ETAT&AKAPULKO,ALE CZY COŚ OPRÓCZ TEGO?PROSZĘ O JAKIEŚ NAMIARY.CHĘTNIE WYBIORĘ SIĘ TEŻ Z KIMŚ-WIADOMO RAŹNIEJ.JAK KTOŚ MA JAKIEŚ NR TEL DO KOORDYNATORÓW Z HEROJI (WSZYSTKIE POTRACIŁEM) TO BĘDE WDZIĘCZNY.MOGĄ TEŻ BYĆ NR KOORDYNATORÓW INNYCH AGENTUR.Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI!POZDRAWIAM CAŁĄ PRESLOVĄ!!! MÓJ NR [gg] [tel]mail; [email]
Knedlikowi proponuje poza przeczytaniem tego co napisałem parę minut wcześniej także odwiedzanie czeskich portalów centrum.cz oraz atlas.cz tam można wyszukać adresy prawie wszystkich agentur pośrednictwa pracy.Naprawdę czeski nie jest językiem trudniejszym od polskiego a już łatwiejszy jest od holenderskiego.Pozdro
czesc andrew61 ja tez chce wyjechac do plzni!!! ale nie moge znalesc zadnej oferty.Ogulnie juz bylem w czechach znam troche jezyk!!! moze muglbys mi jakos pomuc albo wyjechalibysmy razem. to jest muj numer tel 512598225. jestem z czestochowy!!! z gory dzieki!!!
LIPA,LIPA,LIPA:/!!!! NIE MA NIGDZIE ŻADNYCH OFERT,NAJSZYBCIEJ MOŻNA GDZIEŚ WYJECHAĆ W MARCU:(((!!! JAK COŚ PRZEOCZYŁEM DAJCIE MI ZNAĆ GG.7660674
nie ma kompletnie zadnych ofert!!! andrew61 no i jak jedziesz do tych czech? bo zabralbym sie razem z toba i mam jeszcze jedna chetna osobe na wyjazd!!! jakby ktokolwiek mial jakies oferty to dajcie znac [email] z gory dzieki!!!
Chcę zwrócić uwagę,że np. edy max nie ogłasza się w Polsce i jest trudno cokolwiek powiedzieć na temat zatrudnienia w tej agenturze.Trzeba poprostu zaryzykować (ryzyk fizyk,bo kto nir ryzykuje ten nie ma)i pojechać do Pilzna a oni napewno coś znajdą,jak nie tam to wyślą w inne miejsce.Każda dusza dla nich to potencjalne pieniądze.Wszelkie znaki na niebie i ziemii wskazują,że wybiorę się tam w okolicach 10 lutego.Pozdro.
Dziś znalazłem taki o to artykuł na onecie

Panasonic zwolni 15 tys. osób i zamknie 27 fabryk
Japoński gigant sprzętu elektronicznego Panasonic zapowiedział w środę, że zlikwiduje 15 tys. miejsc pracy na całym świecie i zamknie 27 fabryk z powodu trudności finansowych wynikających z kryzysu gospodarczego.

Panasonic ujawnił, że spodziewa się w obecnym roku fiskalnym, który kończy się w marcu, strat netto, gdyż sprzedaż jego produktów gwałtownie spadła w ciągu trzech ostatnich kwartałów ubiegłego roku

Należąca do Panasonica grupa Osaka, która liczyła na zysk roczny wysokości 30 mld jenów (250 mln euro), obecnie spodziewa się ponad 10-krotnie wyższych strat (380 mld jenów, czyli 3,17 mld euro). Będzie to pierwsza roczna strata Panasonica od sześciu lat.

W ostatnim kwartale ubiegłego roku sprzedaż produktów Panasonica spadła o 20 procent licząc rok do roku. "Nasza sytuacja bardzo się pogorszyła od października" - podkreśla Panasonic.

Redukcja etatów, z których połowa dotyczy zagranicy, nastąpi do końca marca 2010 r. Panasonic zatrudnia obecnie 300 tys. pracowników na całym świecie, zwolnienia dotkną więc 5 proc. siły roboczej. 14 z fabryk, który mają zostać zamknięte, leży za granicą.

Panasonic jest kolejną japońską grupą elektroniczną, która doznała bardzo poważnych start finansowych - m.in. po Sony, Hitachi czy Toshibie.

Po za tym o ile dojdzie do wyjazdu (ma być wiadomo w połowie lutego) wybieram się do Foxonu w Pardubicach przez SK Express z Katowic
http://www.wprost.pl/ar/152429/Panasonic-zwolni-15-tys-osob/ CZLOWIEKU NIGDY NIE JEDZ PRZEZ SK EXPRES!!!!!! TO NAJWIEKSZE ZLODZIEJE Z AGENTUR,NAJCHUJOWSZE UBYTOVNIE-TRAGEDIA!!!WIEM COS O TYM PRACOWALEM W CZECHACH PRAWIE 2 LATA!!!ROB CO CHCESZ,ALE WSPOMNISZ,ZE KTOS TAKI JAK JA CIE OSTRZEGAL...!
Kolejny mało optymistyczny artykuł z 2 lutego
Ponad trzy tysiące Polaków straciło już pracę w Czechach z powodu spowolnienia gospodarczego. Na tym nie koniec. Będą kolejne zwolnienia.

Na koniec roku 2008 w Czechach pracowało ponad 20 tys. Polaków. Oznacza to, że w porównaniu z rokiem 2007 zatrudnienie spadło tam o ok. trzy tysiące pracowników - wynika z danych zebranych przez Ambasadę RP w Pradze.

- Liczby te nie są dla nas niestety niespodzianką. Redukcje, do których zmuszone są także czeskie firmy przez kryzys, w pierwszej kolejności dotykają pracowników zatrudnionych czasowo przez agencje rekrutacjne, a tych wśród naszych rodaków pracujących w Czechach jest najwięcej - mówi Wojciech Pobóg-Pągowski z Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Pradze.

Rynek pracy się kurczy
Największy odsetek polskich pracowników zatrudnia w Czechach przemysł motoryzacyjny, który jako pierwszy i na największą skalę objęła fala recesji. Zwolnienia jak dotąd dotknęły już 13,5 tys. osób. Swoje plany produkcyjne musiał zweryfikować nie tylko największy zakład motoryzacyjny w kraju - Skoda Auto, która jak dotąd pożegnała się z 1,5 tys. pracowników, ale też np. Hyundai. Koreański koncern 10 listopada 2008 r. wypuścił z taśmy produkcyjnej w Nosovicach pod Frydkiem-Mistkiem pierwsze auto, a już w styczniu 2009 r. musiał ograniczyć produkcję do czterech dni w tygodniu. Fabryka w Nosovicach, położona ok. 40 km od Cieszyna, była nadzieją na pracę także dla wielu pracowników z Polski. O ile jednak na początku firma informowała o planach zatrudnienia 3,5 tys. osób, o tyle dziś mówi już o 2 tys. Jak informuje Vladimir Patacik, rzecznik prasowy Urzędu Pracy we Frydku Mistku, zainteresowanie Polaków pracą w Hyundaiu było w 2008 r. spore.

Nie wiem, ile osób ostatecznie znalazło tam zatrudnienie - informuje enigmatycznie Patacik.

Dodaje, że koreańska firma będzie wciąż atrakcyjnym pracodawcą, gdy tylko gospodarka przyspieszy.

Z tego, co wiem, Hyundai deklaruje, że będzie się starał wykonać swoje plany produkcyjne - zapowiada Patacik.

Biorąc pod uwagę fakt, że budowa ogromnej fabryki kosztowała 1,1 mld euro, taka deklaracja nie dziwi.

W czeskim przemyśle motoryzacyjnym na kryzysie ucierpieli niemal wszyscy. O planach zwolnienia 1,4 tys. pracowników informuje koprzywnicka Tatra.

- Jedynie Toyota w Kolinie, która w zeszłym roku deklarowała zwiększenie produkcji, dziś mówi o utrzymaniu jej poziomu, co może świadczyć o tym, że kryzys nie dotknie jej w aż tak dramatyczny sposób - mówi Wojciech Pobóg-Pągowski.

O tym, że zwolnienia są ewidentnie wynikiem kryzysu, świadczy fakt, że do tej pory rynek czeski narzekał na brak siły roboczej. m.in. dlatego zaledwie w ostatnich trzech latach zaczęło na nim pracę aż 12 tys. Polaków - największy wzrost aż o siedem tysięcy nastąpił między 2006 a 2007 rokiem.

Wrócą do kraju
Według danych polskiego konsulatu Polacy zatrudniani są u naszego południowego sąsiada, oprócz przemysłu samochodowego, także w przetwórstwie przemysłowym i budownictwie, chemicznym. Ok. 2 tys. polskich górników zatrudniają kopalnie na Zaolziu. Kryzys najprawdopodobniej nie ominie jednak także tych branż. Niektóre będą spowalniały pracę, inne dla oszczędności przeniosą zakłady do Chin i na Daleki Wschód.

W sumie w Czechach pracowało pod koniec 2008 roku 284,5 tys. obcokrajowców. Polacy, których w Czechach w grudniu 2008 r. pracowało 20 tys. 680, są na trzecim miejscu po Słowacji (ponad 100 tys.) i Ukrainie (81 tys.), a przed Wietnamem (16,2 tys.).

Ci, którzy stracą, lub już stracili pracę, mogą liczyć na przekwalifikowanie w Czechach, ale najprawdopodobniej większość z nich wróci do Polski.

PRACA BEZ OGRANICZEŃ

• W Czechach obwiązują takie same przepisy dotyczące zatrudnienia jak w całej UE. Czechy nie wprowadziły też wobec polskich obywateli żadnych okresów przejściowych.

• Polski obywatel, który chce pracować tam dłużej niż trzy miesiące, powinien się postarać o zezwolenie na pobyt. Nie musi mieć zezwolenia na pracę.

• Umowa na czas określony nie może trwać dłużej niż dwa lata, a na czas próbny - dłużej niż trzy miesiące.

• Minimalna miesięczna pensja wynosi w Czechach obecnie 6,7 tys. koron, a średnia ok. 16 tys. koron.

• Tydzień pracy trwa 42 godziny. Każdy pracownik ma prawo do płatnego urlopu wypoczynkowego - od czterech do ośmiu tygodni, w zależności od wykonywanego zawodu. Jeżeli nie przepracował pełnego roku, należy mu się jeden dzień wolny za każdy przepracowany miesiąc.

• Stawki podatku dochodowego w Czechach wahają się od 19 do 32 proc., w zależności od zarobków. Jeśli nie osiąga się innych dochodów w kraju, to czeskich zarobków nie trzeba rozliczać dodatkowo z polskim fiskusem

PRODUKCJA PRZEMYSŁOWA

W listopadzie 2008 r. Czechy odnotowały spadek produkcji przemysłowej (w porównaniu z 2007 r.) o 17,4 proc. Największy spadek odnotowano w produkcji środków transportu (o 30,3 proc.) wyrobów hutniczych (o 23,4 proc.) urządzeń elektrycznych i optycznych (o 9,9 proc.). Średnia liczba zatrudnionych w przemyśle w skali roku obniżyła się o 41,8 tys. osób (to ok. 3,5 proc.).
Szanowne koleżeństwo.Szacunek dla denisa albowiem odwalił kawał dobrej roboty.Mam tu także pasjonata pracy w foxconie przez ek expres i on już drugi miesiąc czeka na telefon o dacie wyjazdu.Niepokojące wieśći z czech pojawiły się jesienią zeszłego roku gdy ogłoszono,że urzędy pracy zaprzestały wydawania zezwolenia na pracę wietnamczykom i wprowadziły obostrzenia co do zatrudniania przez agentury rumunów.Czesi zaczynają chronić swój rynek pracy tak jak to zaczęły robić holendrzy,belgowie,anglicy i hiszpanie (o niemcach i austryjakach nie wspominając).Wielki LG w polsce zaczyna kroić zatrudnienie (narazie wysyła na urlopy płatne i bezpłatne),co będzie dalej to nikt nie wie a znając mądrość naszych rządzących należy się spodziewać wszystkiego.Może znowu wyjdą desperaci na barykady choć to też wątpliwe bo temu narodowi wszystko jedno kto i za co go kopie.
MÓJ MAZ MA JECHAC DO PRACY W PARDULICE. CZY TAM JEST TAK ZLE. ZAŁATWIANE JEST TO PRZEZ EKSPRES
[wpis usunięty]
w etat akapulco sciemniaja co chwile przesuwaja termin w ktorym to niby maja miec oferty.Ja z kumpela jedziemy sami do Pilzna na wlasna reke i tam bedziemy sobie sami zalatwiac prace w heroji,gancu,w edymaxie,a jak bedzie trzeba to zajrzymy tez do innych agentur,bo z tego co sie orjenruje ,a zrodlo mam pewne czeskie i slowackie agentury maja oferty,nie za duzo ,ale sa.Jak ktos sie pisze na wyjazd z nami dawc znac.Pozdrawiam:)
Kiedy jedziesz na wyprawę w nieznane?To chyba będzie ekscytująca wyprawa ale bardziej pewna niż na Bermudy.Jak w okolicy 27-go to może i ja bym się porwał na taki cheroiczny czyn.
jedziemy po 15 marca zaraz jakos...,i nic w tym ekscytujacego-oferty sa a ja mieszkalem w Pilznie ponad 1,5 roku...,takze wiem co i jak...,i jak tam sie poruszac,takze jak chcesz to jedz z nami,bedzie weselej:)
Witam.
Ja mieszkam w Pilznie już 2,5 roku i tez troszkę już poznałem.
Co do pracy w panasonicu i innych firmach na terenie Pilzna, dziwi mnie, że piszecie o wolnych miejscach bo ja słyszę tylko o zwolnieniach.
Może porostu macie jakieś znajomości, ja jednak chce przestrzec ludzi jadących tu w ciemno. Kumpel stracił właśnie robotę, pracował jako stały nie przez agenturę.
Chodził chłopak po agenturach był tez w takich zakładach jak skoda, pilsen steal, reusie, vizie i nic nawet numeru telefonu nie chcieli wziąć. Co do panasonica to nie wiem na pewno ale myślę że przyjęcia będą dopiero jak wietnamcom i mongołem skończą się wizy. Jak na razie to zamykają niektóre linie i ludzie zostają w domu i czekają na prace wiec raczej wątpię, że będą przyjęcia.
Jednak jeśli ktoś ma coś w miarę pewnego to napiszcie bo kumpel chciał by tu zostac.
Pozdrawiam wszystkich.
A tu macie moje [gg] jak by co piszcie.
Zdaje się,że termin mi odpowiada.Dobrze że są ludzie o szalonej odwadze.Mam nadzieję,że ten kryzys pomoże pepikom wydalić żółtaczkę ze swego kraju.Mają pretekst do samooczyszczenia.Nara
Andrew z jakiego jestes miasta?My jedziemy pekaesem z Katowic do Cieszyna,tam przechodzimy pieszo granice do czeskiego i z tamtad pociagiem bezposrednio do Pilzna.Napisz czy ci pasuje tu masz mojego maila; [email]
Andrew z jakiego jestes miasta?My jedziemy pekaesem z Katowic do Cieszyna,tam przechodzimy pieszo granice do czeskiego i z tamtad pociagiem bezposrednio do Pilzna.Napisz czy ci pasuje tu masz mojego maila; [email]
pojechałbym gdybym miał pewność a że tej pewności nie mam to nie jadę, nie chcę tracić kasy i szlajać się jak bezdomny, chyba nie myślicie, że w 1 dzień załatwicie sobie pracę i mieszkanie, życzę powodzenia ale wątpię czy znajdziecie pracę bez pośrednictwa no chyba, że na jakiejś budowie, nie wiem czy wiecie ale koszt wynajęcia 1,2 pokojowego mieszkania z łazienką waha się w granicy 8-12 tys kc/m + kaucja (nie pamiętam za co była ta kaucja ale to chyba dodatkowy koszt 10tys kc), ciekawi mnie więc ile zabierzecie ze sobą kasy bo jeśli chcecie mieszkać w 3os. to z 6 tys kc/od os. wypadałoby wziąć, Czesi najchętniej wynajmują mieszkania parą(k+m), zresztą się im nie dziwię,

zastanawia mnie czy etat akapulko będą mieć oferty czy tylko ściemniają;p
Wiesz ale jest jeszcze w Pilznie dużo przyzwoitych ubytovni,np w centrum z lazienka w pokoju za 120 koron...
a co do etat akapulco to oni sami nie wiedza bo sa uzaleznieni od czeskich i slowackich agentur ktorym sprzedaja ludzi...,wiec czekaja az naprawde tamtym bedzie brakowac ludzi..
Parę dni temu dostałem papiery do pracy sezonowej w germany republik.Jestem rozdarty między knedlikami a sznapsem.Poza ty od siebie mam bliżej do Pragi niż do Katowic.Czemu uparłeś sie na Pilzno,czy nie masz bliżej do Brna?Tam też jest kilka firm w przemysłowej strefie.Nara
Pewnie ze blizej,tylko mieszkalem w Pilznie caly czas,a w Brnie,czy Pradze nie wiem co i gdzie:/.Masz namiary na cos w Brnie???
Nadaje kontakty do Brna;Grafton-Lukasz Menszik +42[tel],Pragma-Petra Galuszkowa +42[tel].Edy Max centrala na słowacji,+4219[tel]i +421 9[tel].Powodzenia
Witam Ludzisak macie jakies namiary na prace bo szukam i szukam cos znalez nie moge hehe Pozdrawiam
Niestety nie tylko ty szukasz ,cicho i głucho żadnych ofert :/ a chciało by się do czech wrócic i to na znacznie dłużej :)
Czy ktoś przbywal z Czechach od końca 2006 do 2008 czerwca ?? ja napoczątku trafiłam do Panasonic a pozniej Stribro pod Heroja kots jeszcze ??
Temat przeniesiony do archwium.
961-990 z 1169