Praca w Czechach w Pilznie???

Temat przeniesiony do archwium.
871-900 z 1169
Tak to raczej ten pan H. Miły, sympatyczny człowiek który nic nie potrafil załatwić np. karty ubezpieczenia zdrowotnego i o niczym nigdy nie wiedział. No oczywiscie przesadziłem bo potrafił wiele np. zgubić numery kont i spowodowac znaczne opźnienie wypłaty, zgubic zwolnie lekarskie itp. Dziwie sie jak ktokolwiek mógł uwierzyc ze ten człowiek ze swoim "wspaniałym zoorganizowaniem" ;-) prowadził na Słowacji burd.. tj."agencje towarzyską". Bzdura.
Co proponuje? Trudno powiedzieć, ale najlepsze byłoby zorganizowac ekipe w Polsce tak minimum ze 4 osoby. Trzymac sie razem na ubytowni i po pierwszej wypłacie zaczac rozgladać za mieszkaniem do wynajecia. Znalzeźć agencje co pokrywa koszty ubytowni (dostaja na to fundusz od firmy gdzie wysyłaja ludzi do pracy) a nie odcina ich z wypłaty (według mnie to złodziejstwo!). Dopytac sie czy nie bedzie problemów z przeniesieniem sie z ubytowni do wynajetego mieszkania i czy te fundusze przekarza na mieszkanie bez problemów. Prawdopodobnie trzeby by jeszcze cos dorzucić z wypłaty, ale swiety spokój i dobre warunki sa chyba tego warte. Obejść agencje wynajmu. Acha najlepiej z kobietą bo wtedy inaczej nas potraktują. Spróbuje namówić przyjaciólke na wyjazd. W sumie to od niej zalezy czy wyjade. Sugerowałbym wybrór takiej pracy gdzie sa zarówno faceci jak i kobiety. Jest wtedy inna atmosfera.
po 1 nic z tego nie wyjdzie
po 2 przez 4-6 tyg mogą mnie okraść zadźgać nożem po pijaku

a ty w jakich firmach pracowałeś i w jakich miejscowościach/ubytowniach mieszkałeś?

wiesz jak wyglądają hotele w kolinie czy pardubicach?
To co zamierzsz zrobić? Możesz pytac w agencjach o wynajecie mieszkania od razu, ale (obym sie mylił) raczej marne na to szanse. Zreszta i tak musiałbys zebrac kilka osbób z którymi chciałbys mieszkać. Możesz tez samemu od razu po przyjezdzie szukać chaty do wynajecia, oczywiscie jezeli masz na to fundusz. Na pewno kaucja Cie nie minie a to już co najmniej kwota kilka tysiecy koron. W tym wypadku pewnie i tak kilku nocy w ubytowni nie unikniesz.
Pracowałem w Valeo (Zebrak) i Celestica (Rajecko). Mieszkałem w ubytowniach:
- w Pilznie (agencja Jop), ale nora.
- Mycie (agencja Jop) w motelu było całkiem sympatycznie, w domku za motelem troche gorzej.
- Blansku hotel Dukla (agencja Ms Atlas) warunki nie zachwcaace ale dało sie żyć.
Zwykle problemem była kuchnia. No czasami sasiedzi. Naprawde rózni ludzie jeżdzą, choc zwykle ci co najwiecej pija i rozrabiaj dosc szybko sie wykruszają. W sumie nie bardzo moge narzekac bo mieszkałem z sypatycznymi. Uczciwymi. A to podstawa ludzmi.
Kolina i pardubic nie znam.
Nie jest tak jak piszecie . Od pol roku pracuje w Czechach w Kladnie. Praca nie jest ciezka ale pracowac trzeba. Warunki mieszkaniowe w miare przyzwoite. Blizsze informacje tel lub mailem dla zainteresowanych -- mail [email] lub tel [tel].
Wynagrodzenie takie realne to w granicach 1700 zl + mieszkanie ---agencja doplaca 3000 koron. Papierosy kosztuja 50 koron, piwo tanie ale jesli ktos pali w 100 koronach dziebnie trudno sie zmiescic. Wynagrodzenie w koronach tak realnie to 12500 koron.
Duzo rodakow przewinela sie przez Celestike w Kladnie ---zostali ci ktorzy z imprezami nie szaleja, chodza do pracy --- i calkiem po prostu normalnie pracuja.
Wyslalem Ci maila (dla abcd5) . Informacja dla pozostalych chetnych do wyjazdu do Czech. Sa bardzo rozne agencje wysylajace pracownikow do Czech . Kazda agencja stara sie na wyjexdxie ludzi zarobic pieniadze i jest to zrozumiale. Jednak przed wyjazdem warto sie zorientowac ktora agencja jest lepsza i mniej oszukuje. Nie radze jechac z Kappa -- kaza zwracac za mieszkanie podczas choroby lub urlopu. Maja bardzo dziwny i malo czytelny pasek wyplaty. Ale dla tych ktorzy chca pracowac w realnie lepszym wynagrodzeniem niz w Polsce, nie znaja jezyka Angielskiego i chca byc mimo wszystko blizej Polski a nie sa wybitnymi specjalistami w jakiejs tam dziedzinie to wyjazd do Czech jest przynajniej na ten moment rozwiazaniem rozsadnym. Dla kogos kto oszczednie tu zyje odlozenie 1000 zl miesiecznie nie powinno stanowic problemu ( po trzech miesiacach pracy zmienia sie na korzysc pracownika wynagrodzenie) . Pierwsze dwa miesiace sa ciezkie --- 1 miesiac zycie na zaliczkach drugi zwrot zaliczek. Dopiero w š miesiacu pracy jak sie dostanie cala wyplate zaczyna byc w miare fajno. UWAGA --- za przepracowany miesiac agencje placa dopiero kolo 15 - 20 nastepnego miesiaca.
Teraz sytem pracy tam gzie pracuje jest 3 zmianowy . Od maja ma byc system 4 dni pracy po 12 godxin 2 dni rano od 6 do 18 potem 2 dni od 18 do 6 potem 4 dni wolne. No i co nie jest fajne ---- praca czesto jest na stojaco.
Na te dni wolne jestesmy obecnie na etapie szukania dodatkowej pracy.
dla zainteresowanych tel [tel]lub mail miewal(malpa)o2.pl

ps. nie ma ograniczen wiekowych -- tak sie sklada ze w wiekszosci z naszej grupy zostali ludzie kolo 40. Mlodziez -wyjechala czy to do szkoly czy to do pracy do Holandii.
a jakie agencje obecnie werbują ludzi do czech i na słowacje? (z tego co obserwuję to tylko sk express i trenkwalder kappa-agencje które nie cieszą się zbytnim zaufaniem)

system pracy 4dni po 12h + 4dni wolne nie za bardzo mi odpowiadał, zdecydowanie wolę pracować 5,6dni po 8h ale tam chyba się tak nie pracuje:(
Ależ pracuje sie w Czechach po 8 godzin.
A werbuje w chwili obecnej np. InterKadra - niestety nic nie wiem o tej firmie.
Czy ktoś miał kontakt z InterKadrą? jakeis oceny, doświadczenia z nimi?
W necie znalazłem jeszcze oferte firmy: Polskie Biuro Pracy - nic mi to niestety nie mówi oraz Agencja Pośrednictwa Pracy AS - tez nic o nich nie wiem. Ale ta praca w Zebraku która okreslaja jako montaż cześci elektornicznych do samochodow to zapewne Valeo czyli produkcja klimatyzacji do samochodów. Po 8 godzin, oprócz nadgodzin (sobota lub niedziela) bo wtedy po 12 (11 pracy +2x 30minut przerwy). Cześci do telewizorów w Zebraku to na pewno Muramoto (nie wiem czy tak to sie pisze)a tam praca po 12 godzin.
Wszelkie komentarze i oceny tych agentur o których wyzej napsiałem mile widziane.
o pbp i ac to nawet nie chciałem wspominać,
na początku roku wysłałem zgłoszenie do pbp, z tego co pamiętam to podawałem im dokładny adres, pesel, numer i serie dowodu osobistego, po dziś dzień się do mnie nie odezwali (zresztą może to i dobrze),
jeśli chodzi o ac to jest to 1 osobowa agentura, rozmawiałem kiedyś z szefową na gadu, była bardzo niemiła, szczyciła się swoim wyższym wykształceniem, mówiła, że nie będzie organizować wyjazdów do czech bo jeździ tam hołota, woli organizować wyjazdy do anglii czy holandii dla wykwalifikowanych osób z wyższym wykształceniem:)

muszę prześwietlić Interkadre:) tylko coś mało opini na ich temat:(
Wogóle to opinni o agenturach jest w necie raczej mało. o InterKadra znalzałem tylko jedną:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=115&w=75490738&a=77782407
a np. o takiej Platforma Pracy - Labour Ant nikt nic nie wie.
Zaczynam sie nawet zastanawiać nad MS Atlas. "Miewal" przecież Kładno sobie chwali, a i mnie w końcu zapłacili. Moze H. to jednostkowy przypadek, "czarna owca"? A co Kappy to w Celsetice Rajecko nie byli tacy źli. No po za "końcowym numerem" kiedy to przedłuzyli ludziom umowy w grudniu a w styczniu tych co przyjechali odesłali do domu. Niektóży nie przepracowali ani jednego dnia.Ci co mieli szczeście to najdłuzej pracowali ze dwa miesiace (pozdrowiania do Antoniego i Andrzeja) ale to wyjatki.
Znalzałem też coś takiego:ETAT&AKAPULKO WORK AND TRAVEL CENTER
http://www.szybkopraca.pl/inne-produkcja_przemysl-dam-35836.html
te 14500kc za 168 godzin brzmi zachecajaco, choc to "do" pozwala myślieć ze to tylko teoria. No i miło że w koncu przestali odcinać za mieszkanie z wypłaty. W tamtym roku odcianli a to już kant moim zdaniem. Dziwne jest moim zdaniem to że na daja taka oferte na innej niz własna stronie. Na ich stronie wisza oferty z 2007 (jeszcze tez z łupieniem za mieszkanie). Tradycyjnie - opinie i oceny na ich temat mile widziane.
wszystkie agencje podają godzinową stawkę netto w wysokości 80 KC-wydaje mi się że to ściema bo gdyby tak było to każdy by zarabiał bez nadgodzin 2 tys zł netto, taka realna stawka godzinowa netto to 65 KC,

176h miesięcznie x 80KC netto = 14080KC netto na miesiąc czyli 1886 zł netto (bez nocnych dodatków)
Najprawdopodobna stawka godzinowa taka wyjsciowa jest w granicach 65 koron i jest to kwota brutto ( niestety) . Liczac wyplate doliczamy wszystkie nocki soboty niedziele i ewentualne nadgodziny . Nadgodziny i inne dodatki sa liczone ze sredniej ostatnich trzech miesiecy i po 2 --3 miesiacach faktycznie sa wyzsze niz stawka 65 koron. Od wynagrodzenia odejmujesz 4,5 % zdrowotnego 8% ubezpieczenia i jeszcze jeden podatek 15% ale liczony bardzo specyficznie. Realnym wynagrodzeniem --przynajmniej w Kladnie jest kwota 13000 koron na reke + 3000 koron jakie agencja placi za ubytowanie. Czesto sie tego nie liczy ale Czech pracujacy w Kladnie placi czynsz, wode prad itp --- my pod agentura nie. Inna sprawa ze warunki lokalowe sa bardzo rozne. W kazdym razie nie jest tak zle. POzdrawiam
tylko pytanie ile godzin musisz miesięcznie pracować na te 13 tys kc?
czy istnieją w czechach kawiareny internetowe?
No to pytanie o kiawiarenki internetowe to mnie naprawde rozbawiło :) Oczywsicie! W Blansku były takie np. w informacji turystycznej (o ile dobrze pamietam to 40kc za godzine) lub z barze za darmo mogłes korzystać przez godzine oczywsicie jeżeli coś zamówiłeś.
Przykład zarobków z końca 2007 roku: 165 przepracowanych godzin (w tym 11 godzin sobota/niedziela i 66 godzin noc) =11474 kc - 517 kc ubezpieczeni zdrowotne - 918 kc ubezpiecznie socjalne - 612 kc podatek - 300 kc dojazdy = 9127 kc na łapke. Ale trzeba jeszcze było odjąć od tego zaliczki. Nie powalajaca na kolana suma przynacie sami.
Ps. Nie moge powstrzymc sie od śmiechu gdy sobie przypomne opowiesci mojego koordynatora H. o tym jak to w Kladnie kokosy zarabiają. "Zarabiają tam lepiej niż ja" mawiał a my naiwni wierzyliśmy. Wierzyliśmy też że od nowego 2008 roku bedzie po 80kc za godzine.
zaraz zjedziecie do 7 tys kc netto miesięcznie:),
9 tys kc to prawie minimalna płaca w polsce,
kojarzysz jaskiniowca z dukli? (starszy gość w jeansie)
Realia sa takie jak napisalem . Nic wiecej nic mniej. Zarobki nie sa oszalamiajace --- ale i praca nie jest ani trudna ani ciezka fizycznie. Mowi sie ze od sierpnia zasadnicze wynagrodzenie ma sie zwiekszyc do 13000 koron -- zwieksza sie tez pochodne ( nocki, praca w sobote i niedziele itp) Ale na dzien dzisiejszy tak to wyglada i niestety puki co Czesi przynajmniej tutaj w Kladnie za bardzo za Polakami - jako pracownikami nie tesknia. Zatrudniaja Wietnamczykow , Slowakow , Bulgarow. Na dzien dzisiejszy przyjec takich grupowych do Celestiki pod agentura nie ma a jesli sa to bardzo sporadyczne ( pojedyncze osoby) . Moze to sie zmienic w kazdej chwili bo ludzi do pracy brakuje -ale dzisiaj tak to wyglada. A zarobki ??? Nikt nikogo nie zmusza i nienamawia do przyjazdu . Chcialem podzielic sie wiadomosciami jakie mam bo draznia mnie te wypowiedzi na forum ----wszystko zle , wszystko do ..... itp.
Zejdziecie? Jacy my? Pisze tylko w swoim imieniu!
Tak było i mam na to papiery. Pierwszy (niepełny) miesiac pracy: 132 godziny = 10444kc - 470kc ubezpiecznie zdrowotne - 836 kc socjalne - 504 kc podatek - 240 kc dojazdy = 8394 kc. No i to tyle! Drugi jak już wyżej podałem.
Zrozumcie Czechy to nie Anglia czy Niemcy. Można tu pracowac i żyć, ale sie nie obłowisz. Mi sie tam podoba ale nie ze wzgledów finasowych. Nikt nikogo nie namawia, najlepiej przedstawić fakty i dać ludziom samemu zdecydowac. Zgodzicie sie ze mną? Dlatego cytuje swoje paski wypłaty."Miewal" ma racje to szansa dla ludzi którzy nie znaja jezyków i chca być w poblizu kraju.
ps. "jaskiniowca"? Tej ksywki nie słyszalem ale chyba wiem o kogo chodzi, a czemu pytasz?
być może tylko Celestica tak słabo płaci?
oczywiście można za te pieniądze w CZ przeżyć, z własnego doświadczenia wiem, że 4 tys KC\miesiąc to max, które można (mogę) wydać na jedzenie,
do Holandii czy Anglii nie zamierzam sam wyjeżdżać z różnych względów,
jeśli chodzi o "Jaskiniowca" (w Dukli mieszkał bodajże z grubą) to ciekawi mnie czy on "przeżył" w tej całej Celestice? (dla niego karty czipowe to była czarna magia/z głupot, które opowiadał śmiał się tylko on sam itd.)

macie GG?
Dyien dobry wszystkim czytajacym. Sa przyjecia do pracy w Celestice w Kladnie. Zainteresowanym podaje nr 773091480. Przyjecia sa teraz nie wiem czy beda za tydzien czy tez dwa.
Większość wypowiedzi na forum pochodzi z lat 2006-V.2007 czyli ogólnie rzecz biorąc są nieaktualne, poza tym większość opinii jest na temat firm Panasonic i Skoda. Od tego czasu pewnie wiele się zmieniło na plus dlatego mam prośbę do osób, które wyjechały do Czech w roku 2008 z następujących agencji: sk expres i interkadra. Jak oceniacie: współpracę z tymi agencjami, zakwaterowanie, zarobki, warunki pracy w TPCA, Foxcone, TRW, Faurencia, Yazaki, Rieter oraz Ideal Automotive?
Chyba przydałoby sie nowy watek załozyć np. "Praca przez agencje Czechy-2008 rok", ten wątek jest juz zbyt długi i staje sie nieczytelny. No i niezgodny z nazwą bo przecież nie tylko o Pilzno tu chodzi. W sumie to ja za chwile założe, ciekawe czy sie przyjmie?
ps. czemu myslisz ze cos sie zmieniło na lepsze z agencjami???
[czemu myslisz ze cos sie zmieniło na lepsze z agencjami??]

poniewaz nikt sie nie wypowiada na temat agencji czy zakladow pracy...
spoleczenstwo pewnie tylko pracuje, pracuje i jeszcze raz pracuje...

[Chyba przydałoby sie nowy watek załozyć np. "Praca przez agencje Czechy-2008 rok"]

w niedziele chcialem zalozyc nowy temat ale dalem sobie spokoj, na tym forum jest juz kilka nowszych tematow na temat pracy w czechach np. "praca czechy" czy "praca dla sk expres" jednak tematy te nie ciesza sie zbytnia popularnoscia, podejrzewam, ze twoj nowo zalozony temat takze bedzie pusty...:(
dobra żyje się raz...

Czy jesteście chętni na wyjazd do Czech w maju 2008 do fabryki Foxcone lub Ideal Automotive z agentury Sk Expres?
Mój numer GG 1[tel](często jestem niewidoczny więc piszcie)
PISZE DO WSZYSTKICH CO CHCA JECHAC DO CZECH PRACOWAC POD AGENTURAMI SK EXPRESS HEROJA WORK SERVISE PRESENTA I TYM PODOBNE TO WSZYSTKO TO JEST JEDNO WIELKIE GOWNO I KAZDA DZIALA TAK SAMO KRADNA ILE WEJDZIE NP HEROJA ZADZA CYGANIE I TO JEST JEDNA WIELKE MAFIA ZLODZIEJI NIE PLACA ZA URLOP CHOROBOWE KRADANA ILE POPADNIE ZA NOCKI ANI PÉOPOLUDNIOWKI ZAPOMNIJ ALE TO NIE TYLKO ONI TAK JET ZE WSZYSTKIM WIEM BO PRACOWALAM PANASONIK HAHAHAH ZAPIERDALASZ 12 GODZIN BEZ KUCNIECIA DZIEWCZYNY KTORE CHCA MIEC ZYLAKI I POPEKANE ZYLY TO PROSZE BARDZO JEDZCIE KOREANCZYCY CHODZA I ROBIA ZDJECIA JAK TO JEST FAJNIE I SIE SMIEJA PATRZ JAKA TA MA DUPE GLUPIE PLACZKI CHCESZ ISC DO KIBLA TO CI POWIEDZA ZE ALBO IDZIESZ NA POZYCJE ALBO WYPIE... DO POLASKI TRAKTUJA CIE JAK SMIECIA BO W TYCH FABRYKACH LICZY SIE ILOSC TV A NIE JAKOSC TO SA TELEWIZOWRY WYPRODUKOWANE Z LUDZKIEJ KRWI TAM NIE ROBI ANI JEDEN CZECH TYLKO POLACY SLOWACY I UKRAINCY OBOZY PRACY NADLUDZKIE WYKORZYSTYWANIE I JAK KTOS SIE PYTA JAK TAM JEST TO MOWI WYSTARCZY PRZECZYTAC TEN POST BO TO SWIETA PRAWDA VALEO TO SAMO TAM JEST MOZE TROCHE LZEJ ALE ZALEZY NA JAKIM DZIALE STRASZA CALY CZAS AUDIT IDZE I WSZYSCY SIE MALO NIE POSRAJA BO SIE BOJA NIE POWIEM BO PLACA TE FABRYKI DOBRZE ALE NIE LUDZIOM CO CO PRACUJA POD AGENTURA BO ONI TE PIENIADZE BIORA DLA SIEBIE TE GAENTURY SKODA TO JUZ TOTALNY WYZYSK SHNAIDEER TO SAMO JEDNYNIE DOBRA JEST FIRMA YAZAKI BO TAM JEST LUZ ALE NA MILOSC BOSKA NIE POD AGENTURAMI TYLKO POD FIRMA MAM NADZIEJE ZE DO KOGOS DOTRZE TO CO NAPISALAM POZDRAWIAM WSZYSTKICH CO MIESZKAJA W HRADCU PAPA
W Polsce na produkcji to niby jest Eldorado? W moim regionie na produkcji płacą 850-1100zł netto, ubranie robocze na ogół trzeba mieć własne, lista obecności prowadzona jest na kartce, robota przeważnie jest prze......, brygadzista, mistrz, kierownik (przeważnie ryle, trole) cały czas patrzą na ręce, atmosfera jest grobowa. W tym roku podpisałem w Polsce umowę na produkcji, w regulaminach pracy, które otrzymałem było napisane, że praca ma być 2 zmianowa 8 godzinna. Na miejscu okazało się jednak, że brakuje ludzi i trzeba pracować na 1 zmiane po 12-16 godzin. Polska to jest dopiero porąbany kraj.
Niech ktoś napisze czy wie coś o agencji personel z gliwic.Dostałem z kolega propozycje pracy w Kauflandzie(nie wiem czy dobrze napisane)koles gadał o stawce 3-4 euro za godzine srednio 18[tel]zł na miesiac zakwaterowanie w domkach wolno stojacych lub w pensjonacie dla 2 osoby. Jesli ktos cos wie na ten temat niech napisze
Praca w Kauflandzie w Czechach? I stawka w euro?? Cos mi sie tu nie zgadza.
no tak podał nam w euro a potem przeliczył że bedzie to okolo 20000koron
Temat przeniesiony do archwium.
871-900 z 1169