Spoonerism, czyli o zadach i waletach

Przejęzyczenia

William Archibald Spooner (1844-1930), absolwent i późniejszy wykładowca oksfordzkiego New College, zyskał sławę dzięki wadzie wymowy (według innej wersji język nie nadążał za szybkim tokiem jego myśli), która powodowała, że przestawiał głoski w wyrazie lub w grupie wyrazów. Efekty tej specyficznej przypadłości miały często komiczny wydźwięk, zmieniało się bowiem zupełnie znaczenie wyrażenia czy zdania. Od nazwiska uczonego powstała nazwa tego rodzaju przejęzyczenia – spoonerism, czyli po polsku spuneryzm.

William Archibald Spooner tworzył nowe znaczenia mimochodem, ale spuneryzm stał się też umyślną zabawą, która daje pole do popisu dla kreatywności językowej. Tytułowe zady i walety, czyli poprawnie wady i zalety, to przykład z polskiego poletka – autentyk (niezamierzony)! Prawdopodobnie był efektem przepracowania niegdysiejszej nauczycielki, piszącej te słowa. Fani takich językowych przekrętasów prześcigają się w wymyślaniu co bardziej pikantnych spuneryzmów, które znane są już szerszej publiczności:

słynna praczka
dra Jola
Domki w Słupsku

Spójrzcie na perełki, których autorstwo przypisywane jest Spoonerowi (podajemy głównie za Wikipedią):

you have hissed all my mystery lessons zamiast you have missed all my history lessons
you tasted two worms zamiast you wasted two terms
our queer old Dean zamiast our dear old Queen
fighting a liar zamiast lighting a fire
Come into the arms of the shoving leopard zamiast Come into the arms of the loving shepherd
Kinkering Congs Our Titles Take zamiast Conquering Kings Our Titles Take

I jeszcze kilka przykładów z internetu:

lack of pies zamiast pack of lies
blushing crow zamiast crushing blow
shake a tower zamiast take a shower
well-boiled icicle zamiast well-oiled bicycle
mad bunny zamiast bad money
mend the sail zamiast send the mail

I nasz własny...

tricky dick zamiast dirty trick

Dacie się wciągnąć do zabawy? Czekamy na propozycje spuneryzmów Waszego autorstwa. W wersji angielskiej. ;)

Zostaw komentarz:
Zaloguj się aby dodać komentarz. Nie masz konta? Zarejestruj się.
Blog